Artikel top billede

Dansk Kaspersky-direktør: Danskernes it-sikkerhed bør slet ikke ligge hos Center for Cybersikkerhed

Interview: Nationalbankdirektør Lars Rohde har for nylig efterlyst et centralt organ bestående af blandt andet Center for Cybersikkerhed, der skal koordinere Danmarks it-sikkerhedsindsats. Men ifølge den danske danske chef for Kaspersky, er det ikke en opgave for Forsvaret.

Når alvorlig it-kriminalitet rammer Danmark, så ringer medierne til Leif.

Leif Jensen er administrerende direktør i den danske afdeling af sikkerhedsfirmaet Kaspersky Lab, og de private it-sikkerhedsfirmaer er som regel mediernes - og dermed danskernes - vigtigste kilder til information, når cyberangreb som WannaCry eller Petya rammer virksomheder og organisationer.

For nylig efterspurgte nationalbankdirektør Lars Rohde et centralt organ til at stå for hele Danmarks it-sikkerhed med deltagelse af blandt andet Center for Cybersikkerhed (CFCS), og samtidig har forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) lagt op til at udvide beføjelserne hos CFCS.

Men ifølge Leif Jensen vil det være en fejl at centralisere private virksomheder og organisationers it-sikkerhed under CFCS.

For selvom han anerkender efterretningstjenestens evner, finder han det af praktiske årsager problematisk at placere ansvaret for de danske virksomheder, organisationer og borgeres it-sikkerhed under Forsvaret.

"Forsvaret er naturligvis mere fokuseret på nationens sikkerhed og mindre på private, kommercielle aktørers sikkerhed. Og den skillevæg mellem Forsvaret og politiet, som naturligvis skal være der, gør det lidt omstændigt for dem at udveksle informationer både i forhold til forebyggelse, efterforskning og oplysning," siger Leif Jensen til Computerworld.

Private firmaer som eneste ekspertkilder

Kaspersky-direktøren er dog helt enig i behovet for et centralt organ, der kan indsamle og videreformidle relevante oplysninger om cyberangreb til danskerne.

Og selvom det er lukrativt for sikkerhedsfirmaerne at agere eksperter på landsdækkende tv, hver gang et cyberangreb rammer, så ville det ifølge Leif Jensen være bedre, hvis sikkerhedseksperterne kunne levere input til et offentligt organ, der så kunne videreformidle de relevante oplysninger, så danske virksomheder kun behøvede at orientere sig ét sted.

Han bruger det store WannaCry-angreb som eksempel:

"For mig som direktør i en privat virksomhed var det selvfølgelig super fedt, at medierne havde lyst til at høre på, hvad jeg havde at sige om sagen. Men hvis jeg skal være helt ærlig, så ville jeg foretrække, at der var en offentlig instans, der samlede alle de her informationer for os private og gav et samlet billede til almindelige borgere og virksomheder i Danmark," siger han og roser DKCERT, der overvåger forskningsnettet.

Og han foreslår oprettelsen af en lignende institution til at holde borgere og virksomheder opdateret om cyberangreb generelt.

"Vi ser i andre lande lignende organisationer, der samler informationer fra alle mulige private aktører og hvilke kilder, de ellers har, og så oplyser de helt objektivt samfundet om, hvad det er, der sker. Der bliver CERT-organisationerne i andre lande omkring os bliver brugt til."

Læs også: Dansk sikkerhedsekspert bakker fuldt op om Kaspersky: “Anklagerne ser grundløse ud”




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere