Machine learning kan revolutionere sundhedsvæsenet, men tænk dig om, før du giver afkald på dine sundhedsdata

ComputerViews: Interessen for vores personlige data har aldrig været større, og specielt på sundhedsområdet kan machine learning kombineret med adgang til data revolutionere behandlingen. Men tænk dig om, før du giver afkald på dine sundhedsdata.

Virksomheder har større interessere for dine sundhedsdata end nogensinde før.

Nogle virksomheder er endda så interesserede i dine data, at de er klar til at betale for dem.

Det har vi blandt andet afdækket her på Computerworld, hvor skribenten bag dette nyhedsbrev har forsøgt at afsætte sine sundhedsdata.

Det kan du læse mere om her: Jeg blev stillet tusindvis af kroner i udsigt for mine sundhedsdata: Her er historien om mit forsøg på at sælge dem

Andre virksomheder - som eksempelvis det danske medicinalfirma Leo Pharma - forsøger at indhente data ved at udvikle apps og internettjenester til forskellige patientgrupper.

Engang var vejen til succes brolagt med patenter
Traditionelt har vejen til succes i medicinalindustrien været brolagt med patenter.

Men vi ser nu, at industrien også for alvor begynder at få øjnene op for værdien af sundhedsdata. 

Data har altid spillet en vigtig rolle i sundhedsindustrien, men de seneste års fremskridt inden for machine learning betyder, at vi nærmer os et punkt, hvor kunstig intelligens kan bruges til at diagnosticere og forudse helbredsproblemer, før de indtræffer. 

Der er dog al mulig grund til, at du tænker dig om, før du sælger dine data.

Læs også: Dansk medicinalfirma bag kæmpe millionsatsning: Dataindsamling skal ruste Leo Pharma til konkurrence fra tech-giganter

Virksomheder forsøger at berolige dig

De virksomheder, der ønsker at få adgang til dine sundhedsdata, forsøger naturligvis at forsikre dig om, at du intet har at frygte, og at de beskytter dine data efter alle kunstens regler, hvilket EU’s kommende persondataforordning også forpligter dem til at gøre.

Men vi må også blot konstatere, at når du indsamler og opbevarer data, så er der altid en risiko for, at de ender i hænderne på de forkerte.

Det vidner den seneste skandale i Kalundborg Kommune om.

Her har dagbladet Børsen afsløret, at stærkt personfølsomme borgerdata om blandt andet psykisk sygdom og misbrugproblemer blev gjort tilgængelige for et ukendt antal personer og virksomheder. Få data er så følsomme som dine sundhedsdata, og vi skal huske, at den teknologiske udvikling ikke blot betyder, at folk med gode intentioner kan få mere værdi ud af dine sundhedsdata.

De teknologiske fremskridt betyder ligeledes, at folk, der ikke vil dit bedste, også vil kun få en lang større viden om dit liv.

For hvad sker der, hvis dit forsikringsselskab og måske nuværende eller kommende arbejdsgiver pludselig får adgang til data, der viser, at der er forhøjet risiko for, at du udvikler en alvorlig sygdom, eller at du tidligere har været indlagt på en psykatrisk afdeling? 

Derudover øger følsomme oplysninger også risikoen for, at du kan blive udsat for afpresning. Måske især, hvis det gælder potentielt pinlige oplysninger om seksualvaner eller kønssygdomme. 

Læs også: Jeg blev stillet tusindvis af kroner i udsigt for mine sundhedsdata: Her er historien om mit forsøg på at sælge dem 

Tag dig agt for digitale kvaksalvere
Derfor skal vi altid foretage en risikovurdering, når vi indsamler, opbevarer og ikke mindst afgiver vores data. 

Her må vi spørge os selv, om vi som den yderste konsekvens vil kunne leve med, at disse data ender i hænderne på de forkerte, og om den risiko opvejes af den værdi, som vi får ved at afgive vores data.

I mange tilfælde vil svaret på det spørgsmål være ja, men ligesom du ikke bør lade dig behandle at tilfældige kvaksalvere, bør du heller ikke give den første og bedste app adgang til dine mest personlige data.

Læs også: Indsigt: Salg af dine sundhedsdata er et spirende kæmpemarked: Her er fire vigtige pointer
Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...

Premium
Kendt dansk trafik-app virker igen som før: Har lukket ned for Frank Rasmussens adgang til data
Interview: Saphe har stoppet for telerigmanden Frank Rasmussens adgang til trafik-appens data. Det er sket på utraditionel vis, men betyder, at Fartkontrol.nu-appen igen fungerer som før. "Beskyldningerne var rigtige nok, men vi har lukket ned, så vi kan se, at Hopper ikke tager vores data længere," lyder det fra Saphe.
Computerworld
Google indfører Android-gebyr efter kæmpe EU-bøde: Android-producenter skal nu betale for brug af Google-tjenester
Efter sommerens kæmpe EU-bøde indfører Google licensbetaling for Android-producenters brug af blandt andet Play Store. Men "Android vil forblive gratis og open source," lyder det fra selskabet.
CIO
Forleden reparerede en mekaniker min bil: Det kostede 4.200 kroner, som min hjerne snød mig til at betale med et smil
De rationelle it-beslutninger du træffer er måske en illusion. Det lærte jeg da min bil gik i stykker og min hjerne snød mig til at tro, at alt var fint. Til gengæld fandt jeg tre fælder dine it-beslutninger kan falde i.
Job & Karriere
Her er syv job-annoncer der overrasker med helt usædvanlige overskrifter
Der er mange ledige it-job i øjeblikket. It-jobbank har her fundet syv spændende stillinger, der har det til fælles, at annoncen har en utraditionel overskrift.
White paper
Sådan flytter du din Dynamics løsning i skyen
I dette Whitepaper fokuseres der på hvordan din virksomheds eksisterende Dynamics CRM on-premise løsning kan flyttes i skyen til en Microsoft Dynamics 365 online platform, og hvilke fordele og ulemper der er ved det i forhold til On-premise. Der er i dag bred enighed om, at en online løsning er langt mere omkostningseffektiv og lettere at drifte samtidig med, at den giver betydelig flere fordele i forhold til funktionalitet. Hent dit Whitepaper i dag, og bliv klogere på de næste skridt i processen.