Machine learning kan revolutionere sundhedsvæsenet, men tænk dig om, før du giver afkald på dine sundhedsdata

ComputerViews: Interessen for vores personlige data har aldrig været større, og specielt på sundhedsområdet kan machine learning kombineret med adgang til data revolutionere behandlingen. Men tænk dig om, før du giver afkald på dine sundhedsdata.

Virksomheder har større interessere for dine sundhedsdata end nogensinde før.

Nogle virksomheder er endda så interesserede i dine data, at de er klar til at betale for dem.

Det har vi blandt andet afdækket her på Computerworld, hvor skribenten bag dette nyhedsbrev har forsøgt at afsætte sine sundhedsdata.

Det kan du læse mere om her: Jeg blev stillet tusindvis af kroner i udsigt for mine sundhedsdata: Her er historien om mit forsøg på at sælge dem

Andre virksomheder - som eksempelvis det danske medicinalfirma Leo Pharma - forsøger at indhente data ved at udvikle apps og internettjenester til forskellige patientgrupper.

Engang var vejen til succes brolagt med patenter
Traditionelt har vejen til succes i medicinalindustrien været brolagt med patenter.

Men vi ser nu, at industrien også for alvor begynder at få øjnene op for værdien af sundhedsdata. 

Data har altid spillet en vigtig rolle i sundhedsindustrien, men de seneste års fremskridt inden for machine learning betyder, at vi nærmer os et punkt, hvor kunstig intelligens kan bruges til at diagnosticere og forudse helbredsproblemer, før de indtræffer. 

Der er dog al mulig grund til, at du tænker dig om, før du sælger dine data.

Læs også: Dansk medicinalfirma bag kæmpe millionsatsning: Dataindsamling skal ruste Leo Pharma til konkurrence fra tech-giganter

Virksomheder forsøger at berolige dig

De virksomheder, der ønsker at få adgang til dine sundhedsdata, forsøger naturligvis at forsikre dig om, at du intet har at frygte, og at de beskytter dine data efter alle kunstens regler, hvilket EU’s kommende persondataforordning også forpligter dem til at gøre.

Men vi må også blot konstatere, at når du indsamler og opbevarer data, så er der altid en risiko for, at de ender i hænderne på de forkerte.

Det vidner den seneste skandale i Kalundborg Kommune om.

Her har dagbladet Børsen afsløret, at stærkt personfølsomme borgerdata om blandt andet psykisk sygdom og misbrugproblemer blev gjort tilgængelige for et ukendt antal personer og virksomheder. Få data er så følsomme som dine sundhedsdata, og vi skal huske, at den teknologiske udvikling ikke blot betyder, at folk med gode intentioner kan få mere værdi ud af dine sundhedsdata.

De teknologiske fremskridt betyder ligeledes, at folk, der ikke vil dit bedste, også vil kun få en lang større viden om dit liv.

For hvad sker der, hvis dit forsikringsselskab og måske nuværende eller kommende arbejdsgiver pludselig får adgang til data, der viser, at der er forhøjet risiko for, at du udvikler en alvorlig sygdom, eller at du tidligere har været indlagt på en psykatrisk afdeling? 

Derudover øger følsomme oplysninger også risikoen for, at du kan blive udsat for afpresning. Måske især, hvis det gælder potentielt pinlige oplysninger om seksualvaner eller kønssygdomme. 

Læs også: Jeg blev stillet tusindvis af kroner i udsigt for mine sundhedsdata: Her er historien om mit forsøg på at sælge dem 

Tag dig agt for digitale kvaksalvere
Derfor skal vi altid foretage en risikovurdering, når vi indsamler, opbevarer og ikke mindst afgiver vores data. 

Her må vi spørge os selv, om vi som den yderste konsekvens vil kunne leve med, at disse data ender i hænderne på de forkerte, og om den risiko opvejes af den værdi, som vi får ved at afgive vores data.

I mange tilfælde vil svaret på det spørgsmål være ja, men ligesom du ikke bør lade dig behandle at tilfældige kvaksalvere, bør du heller ikke give den første og bedste app adgang til dine mest personlige data.

Læs også: Indsigt: Salg af dine sundhedsdata er et spirende kæmpemarked: Her er fire vigtige pointer
Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...

Premium
Wish.com er blevet en milliard-virksomhed på at sælge billigt tingel-tangel fra Kina til vestlige forbrugere: Her er forklaringen på de absurd lave priser
Hver dag lander der 40.000 pakker fra Kina i Københavs Lufthavn. For få år siden kom næsten ingen. Pakkeeksplosion skyldes blandt andet den amerikanske e-handels-sensation Wish.com, der har specialiseret sig i at sælge absurd billigt Kina-ragelse til danskerne.
Computerworld
Ny-opdaget malware blokerer programmer som forsøger at slette den: Særligt windows 10 er ramt
En ny type malware er blevet opfanget, der både overvåger din computer og generer falske reklameindtægter til bagmændende. Og så har den en forkærlighed for Windows 10.
CIO
Henrik Jeberg om at arbejde i Silicon Valley: "Er du dygtig nok får du tilbud der får en til at falde ned af stolen."
Henrik Jeberg bor i San Francisco og er direktør i Hampleton Partners, der rådgiver om opkøb med særligt fokus på teknologi. Hør ham fortælle om forskellen på Danmark og Silicon Valley - og om nogle af de vilde forhold der hersker i verdens ubestridte tech-hovedstad.
Job & Karriere
KMD opsagde tryghedsaftaler med medarbejderne få måneder før 300 medarbejdere blev outsourcet til IBM
KMD har i løbet af foråret opsagt to såkaldte tryghedsaftaler med en del af selskabets medarbejdere. Når aftalerne stopper ved udgangen af 2018, er de pågældende medarbejdere ikke længere berettiget til særlig godtgørelse. Det kan få konsekvenser, hvis IBM som forventet skærer i antallet af de 300 KMD-medarbejdere, som selskabet overtager.
White paper
Gør som millioner af andre brugere i hele verden - bind hele dit forretningssystem sammen med Microsoft Dynamics 365 Business Central
Alle kender efterhånden til ”digital transformation”, og uanset hvor langt din virksomhed er i processen, så kan I med det rette forretningssystem, tage de nødvendige skridt og løfte det hele op i skyen. Herigennem opnår I højere effektivitet gennem automatisering og enklere arbejdsgange for jeres medarbejdere. Det er nemt og hurtigt at komme i gang, og løsningen kan tilpasses i takt med at jeres forretningsbehov ændrer sig. Bliv klogere på Microsoft Dynamics 365 Business Central her.