Machine learning kan revolutionere sundhedsvæsenet, men tænk dig om, før du giver afkald på dine sundhedsdata

ComputerViews: Interessen for vores personlige data har aldrig været større, og specielt på sundhedsområdet kan machine learning kombineret med adgang til data revolutionere behandlingen. Men tænk dig om, før du giver afkald på dine sundhedsdata.

Virksomheder har større interessere for dine sundhedsdata end nogensinde før.

Nogle virksomheder er endda så interesserede i dine data, at de er klar til at betale for dem.

Det har vi blandt andet afdækket her på Computerworld, hvor skribenten bag dette nyhedsbrev har forsøgt at afsætte sine sundhedsdata.

Det kan du læse mere om her: Jeg blev stillet tusindvis af kroner i udsigt for mine sundhedsdata: Her er historien om mit forsøg på at sælge dem

Andre virksomheder - som eksempelvis det danske medicinalfirma Leo Pharma - forsøger at indhente data ved at udvikle apps og internettjenester til forskellige patientgrupper.

Engang var vejen til succes brolagt med patenter
Traditionelt har vejen til succes i medicinalindustrien været brolagt med patenter.

Men vi ser nu, at industrien også for alvor begynder at få øjnene op for værdien af sundhedsdata. 

Data har altid spillet en vigtig rolle i sundhedsindustrien, men de seneste års fremskridt inden for machine learning betyder, at vi nærmer os et punkt, hvor kunstig intelligens kan bruges til at diagnosticere og forudse helbredsproblemer, før de indtræffer. 

Der er dog al mulig grund til, at du tænker dig om, før du sælger dine data.

Læs også: Dansk medicinalfirma bag kæmpe millionsatsning: Dataindsamling skal ruste Leo Pharma til konkurrence fra tech-giganter

Virksomheder forsøger at berolige dig

De virksomheder, der ønsker at få adgang til dine sundhedsdata, forsøger naturligvis at forsikre dig om, at du intet har at frygte, og at de beskytter dine data efter alle kunstens regler, hvilket EU’s kommende persondataforordning også forpligter dem til at gøre.

Men vi må også blot konstatere, at når du indsamler og opbevarer data, så er der altid en risiko for, at de ender i hænderne på de forkerte.

Det vidner den seneste skandale i Kalundborg Kommune om.

Her har dagbladet Børsen afsløret, at stærkt personfølsomme borgerdata om blandt andet psykisk sygdom og misbrugproblemer blev gjort tilgængelige for et ukendt antal personer og virksomheder. Få data er så følsomme som dine sundhedsdata, og vi skal huske, at den teknologiske udvikling ikke blot betyder, at folk med gode intentioner kan få mere værdi ud af dine sundhedsdata.

De teknologiske fremskridt betyder ligeledes, at folk, der ikke vil dit bedste, også vil kun få en lang større viden om dit liv.

For hvad sker der, hvis dit forsikringsselskab og måske nuværende eller kommende arbejdsgiver pludselig får adgang til data, der viser, at der er forhøjet risiko for, at du udvikler en alvorlig sygdom, eller at du tidligere har været indlagt på en psykatrisk afdeling? 

Derudover øger følsomme oplysninger også risikoen for, at du kan blive udsat for afpresning. Måske især, hvis det gælder potentielt pinlige oplysninger om seksualvaner eller kønssygdomme. 

Læs også: Jeg blev stillet tusindvis af kroner i udsigt for mine sundhedsdata: Her er historien om mit forsøg på at sælge dem 

Tag dig agt for digitale kvaksalvere
Derfor skal vi altid foretage en risikovurdering, når vi indsamler, opbevarer og ikke mindst afgiver vores data. 

Her må vi spørge os selv, om vi som den yderste konsekvens vil kunne leve med, at disse data ender i hænderne på de forkerte, og om den risiko opvejes af den værdi, som vi får ved at afgive vores data.

I mange tilfælde vil svaret på det spørgsmål være ja, men ligesom du ikke bør lade dig behandle at tilfældige kvaksalvere, bør du heller ikke give den første og bedste app adgang til dine mest personlige data.

Læs også: Indsigt: Salg af dine sundhedsdata er et spirende kæmpemarked: Her er fire vigtige pointer
Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...

Premium
Peakon-stifter går all-in og flytter til New York: ”Der er ingen grund til at tage foden af speederen”
Det danske it-selskab Peakon vil overtage verdensherredømmet. Næste stop er et kontor i New York, der åbner til sommer. "Vi forventer, at USA skal være det største marked for Peakon inden for to til tre år. Hvis USA ultimativt set skal være en succes, skal det være vores største marked," lyder målsætningen.
Computerworld
Her er Danmarks fem bedste CIO'er lige nu: Disse fem it-chefer er nomineret til titlen som Årets CIO 2018
Årets CIO 2018: Den eftertragtede titel som Årets CIO i Danmark skal snart uddeles for 13. gang af Computerworld, IDC og Dansk IT. Her er de fem nominerede til Årets CIO 2018.
CIO
Allersidste opdatering på vej: Om en uge er det slut med stor-version af Windows 10 - skynd dig at opdatere
Om en uge er det slut for altid med den første store udgave af Windows 10, som Microsoft efter 29 måneder ikke længere vil supportere.
Job & Karriere
Klassiske brokere af it-konsulenter står over for kæmpe udfordring - forretningsmodellen er under pres
Klumme: Eksterne konsulenter er populære og en god løsning i en branche i vækst. Men selve forretningsmodellen bag it-konsulenterne er under alvorligt pres.
White paper
Digitalisering i verdensklasse: Lær af finanssektorens erfaringer og nye syn på infrastruktur
Digitaliseringen buldrer afsted i erhvervslivet, men få brancher er så langt fremme som finanssektoren i bestræbelserne på digital transformation. Det har resulteret i en masse erfaringer om blandt andet hybrid infrastruktur, som andre kan drage nytte af. Læs i dette whitepaper udarbejdet af IDC for Interxion om udviklingen, den nye tankegang og de umiddelbare fordele. 12 sider på engelsk.