Artikel top billede

(Foto: Fotograf John Bräuner Regionshospitalet Randers /)

Machine learning kan revolutionere sundhedsvæsenet, men tænk dig om, før du giver afkald på dine sundhedsdata

ComputerViews: Interessen for vores personlige data har aldrig været større, og specielt på sundhedsområdet kan machine learning kombineret med adgang til data revolutionere behandlingen. Men tænk dig om, før du giver afkald på dine sundhedsdata.

Virksomheder har større interessere for dine sundhedsdata end nogensinde før.

Nogle virksomheder er endda så interesserede i dine data, at de er klar til at betale for dem.

Det har vi blandt andet afdækket her på Computerworld, hvor skribenten bag dette nyhedsbrev har forsøgt at afsætte sine sundhedsdata.

Det kan du læse mere om her: Jeg blev stillet tusindvis af kroner i udsigt for mine sundhedsdata: Her er historien om mit forsøg på at sælge dem

Andre virksomheder - som eksempelvis det danske medicinalfirma Leo Pharma - forsøger at indhente data ved at udvikle apps og internettjenester til forskellige patientgrupper.

Engang var vejen til succes brolagt med patenter

Traditionelt har vejen til succes i medicinalindustrien været brolagt med patenter.

Men vi ser nu, at industrien også for alvor begynder at få øjnene op for værdien af sundhedsdata. 

Data har altid spillet en vigtig rolle i sundhedsindustrien, men de seneste års fremskridt inden for machine learning betyder, at vi nærmer os et punkt, hvor kunstig intelligens kan bruges til at diagnosticere og forudse helbredsproblemer, før de indtræffer. 

Der er dog al mulig grund til, at du tænker dig om, før du sælger dine data.


Virksomheder forsøger at berolige dig

De virksomheder, der ønsker at få adgang til dine sundhedsdata, forsøger naturligvis at forsikre dig om, at du intet har at frygte, og at de beskytter dine data efter alle kunstens regler, hvilket EU’s kommende persondataforordning også forpligter dem til at gøre.

Men vi må også blot konstatere, at når du indsamler og opbevarer data, så er der altid en risiko for, at de ender i hænderne på de forkerte.

Det vidner den seneste skandale i Kalundborg Kommune om.

Her har dagbladet Børsen afsløret, at stærkt personfølsomme borgerdata om blandt andet psykisk sygdom og misbrugproblemer blev gjort tilgængelige for et ukendt antal personer og virksomheder.

Få data er så følsomme som dine sundhedsdata, og vi skal huske, at den teknologiske udvikling ikke blot betyder, at folk med gode intentioner kan få mere værdi ud af dine sundhedsdata.

De teknologiske fremskridt betyder ligeledes, at folk, der ikke vil dit bedste, også vil kun få en lang større viden om dit liv.

For hvad sker der, hvis dit forsikringsselskab og måske nuværende eller kommende arbejdsgiver pludselig får adgang til data, der viser, at der er forhøjet risiko for, at du udvikler en alvorlig sygdom, eller at du tidligere har været indlagt på en psykatrisk afdeling? 

Derudover øger følsomme oplysninger også risikoen for, at du kan blive udsat for afpresning. Måske især, hvis det gælder potentielt pinlige oplysninger om seksualvaner eller kønssygdomme. 

Læs også: Jeg blev stillet tusindvis af kroner i udsigt for mine sundhedsdata: Her er historien om mit forsøg på at sælge dem 

Tag dig agt for digitale kvaksalvere

Derfor skal vi altid foretage en risikovurdering, når vi indsamler, opbevarer og ikke mindst afgiver vores data. 

Her må vi spørge os selv, om vi som den yderste konsekvens vil kunne leve med, at disse data ender i hænderne på de forkerte, og om den risiko opvejes af den værdi, som vi får ved at afgive vores data.

I mange tilfælde vil svaret på det spørgsmål være ja, men ligesom du ikke bør lade dig behandle at tilfældige kvaksalvere, bør du heller ikke give den første og bedste app adgang til dine mest personlige data.

Læs også: Indsigt: Salg af dine sundhedsdata er et spirende kæmpemarked: Her er fire vigtige pointer