Artikel top billede

(Foto: /)

Mystik om tidligere Atea-boss' dyre luksusmiddage med offentlige kunder på Ateas regning: Fandt de overhovedet sted?

Under en afhøring i efteråret fortalte tidligere Atea-boss, Peter Trans, at middage i stil med Michelin-middagene fra Atea-sagen var helt almindeligt med en række offentlige kunder.

Klokken 11.45 16. november satte tiltalte Peter Trans sig til rette i vidneskranken i retslokale F4 i Retten i Glostrup. Iført stribet skjorte, mørk jakke og jeans fortalte han, hvordan han som administrerende direktør for Atea ofte gik på ud og spiste fint med kunder offentligt såvel som private.

Han blev af anklager Jørn Thostrup spurgt ind til en middag i 2010 på Michelin-restauranten The Paul i København, som Peter Trans efter eget udsagn "elskede".

Her deltog han sammen med sin kone Pia i en middag, der efter sigende fungerede som et årsmøde mellem Atea og Region Sjælland.

På vegne af Region Sjælland deltog daværende it-driftschef Rene Clausen med sin partner Berit og it-direktør Michael Steen Hansen, der medbragte en højtstående kvindelig medarbejder fra HP. Desuden deltog også daværende salgschef hos Atea, Per Juul Andersen, med sin hustru.

Læs mere om sagen her: Efter masser af luksusbilag i Atea-bestikkelsesretssagen: Tiltalte it-topfolk fastholder uskyld - vil frifindes

Sammen spiste og drak de fire par fyrsteligt hos den berømte engelske kok Paul Cunningham, der betog folk med sin restaurant i Tivoli.

Den slags middage var helt normale med offentlige kunder, fastslog Peter Trans. Fra sit sæde midt i retssalen opremsede han på spørgsmål fra sin forsvarsadvokat Kåre Pihlmann en række offentlige myndigheder, som han efter sigende skulle have spist med.

- Kriminalforsorgen, Postdanmark, DSB, SKAT, DONG (nu Ørsted .red) ,Udenrigsministeriet, Statens-it, Domstolsstyrrelsen.

Ifølge Peter Trans havde han spist lignende middage med disse myndigheder, og derfor var der ifølge ham hverken noget odiøst i, at han sammen med sin kone deltog i middagen, eller at Atea betalte gildet den torsdag aften i december 2010.

Tidligere Atea-chef indrømmer: Har haft masser af offentlige top-folk med til luksus-middage på dyre restauranter

Myndigheder afviser på stribe

Nu er der opstået et problem for Peter Trans. Det viser sig nemlig, at det er svært at dokumentere, at Peter Trans' middage med de offentlige kunder overhovedet har fundet sted.

Computerworld har søgt aktindsigt hos de myndigheder Peter Trans nævnte den eftermiddag i Retten i Glostrup og her har man svært ved at genkende det billede Peter Trans tegnede af middage i topklassen med offentlige kunder som noget helt almindeligt.

"Statens It er ikke vidende om, at medarbejdere eller chefer skulle have deltaget i sammenkomster med Atea på restauranter eller andre beværtninger," skriver Statens IT.

Hos Kriminalforsorgen forklarer man i en e-mail, at to it-chefer har spist med Atea i forbindelse med en Gartner-konference i 2009, og der er vedlagt kvittering for deltagelse i konferencen, der inkluderer middagen.

Læs mere her: Region Sjælland-topfolk forfalskede vigtigt referat: Skulle dække over luksustur til Dubai

Udenrigsministeriet kan ved søgning i deres dokumenter heller ikke finde noget, der tyder på, at deres folk skulle have spist lignende middage med Peter Trans.

Og heller ikke Domstolsstyrelsens it-chef i perioden vil kendes ved luksusmiddage med Peter Trans.

"Vedrørende Atea kan jeg bekræfte, at jeg aldrig har modtaget invitationer eller deltaget i en middag eller frokost med dem på deres regning," skriver Jens Pilegaard Sonne, der var it-driftschef i styrelsen fra 2009-2015, i en mailkorrepsondance som Computerworld har fået aktindsigt i.

Få en opdatering om sagen her: Atea-bestikkelsessagen går ind i ny fase: Det er der sket i retten indtil nu

Hos SKAT kæmper man fortsat med at besvare anmodningen om aktindsigt, og hos DSB genkender man heller ikke billedet.

Her kom en ansat ellers i klemme, da de mindre forhold i sagen blev afgjort sidste år.

"I forbindelse med den i offentligheden omtalte Atea-sag, hvor bl.a. en tidligere DSB-ansat var involveret, har DSB gennemført samtaler med de medarbejdere i IT afdelingen og Indkøbsafdelingen, som potentielt kunne være genstand for påvirkning fra Atea. Alle oplyste, at de ikke havde modtaget gaver eller andre fordele fra Atea," skriver Niels Otto Fisker, der er pressechef hos DSB.

Læs mere her: Har du spist middag betalt af Atea? Udfaldet af Atea-bestikkelsessagen kan få stor betydning for rigtigt mange it-folk

Peter Trans holder fast

Computerworld har derfor bedt Peter Trans om at forklare sig og fortælle, hvem det er han har spist med og hvornår.

“Den eneste måde, jeg vil kunne gøre dig klogere på det her er ved at give dig aktuelle navne. Jeg synes ikke, at det er rimeligt, at de her folk skal hives igennem det samme, som vi bliver, så det har jeg ikke lyst til,” siger han.

Men myndighederne er forpligtet jævnfør offentlighedsloven til at udlevere den her slags oplysninger, så det virker besynderligt, at du siger, at der har fundet nogle middage sted, som de offentlige myndigheder ikke kan bekræfte?

“Det kan du godt sige, men det får mig ikke til udlevere de her navne. Selvfølgelig gør jeg ikke det.”

Men holder du fast i, at middagene har fundet sted?

“Ja selvfølgelig. Hvis du tager fat i enhver it-forhandler og direktør og beder dem svare ærligt på, om de har spist med private og offentlige virksomheder gennem de seneste 10 år, så vil de svare, at selvfølgelig har de det. Det er på ingen måde usædvanligt," siger Peter Trans.

Man kunne også forestille sig, at du har siddet i retten og har ønsket at give et indtryk af, at den her slags middage var almindelige, og når vi så undersøger den påstand, så viser det sig ikke at holde stik. Kunne det være sådan det hænger sammen?

“Den holdning må du gerne have. Men selvfølgelig er det ikke tilfældet. På ingen som helst måde. Når jeg siger, at det har fundet sted, så er det fordi, det har fundet sted. Hvorvidt de pågældende myndigheder kan finde frem til de mennesker, og få dem til at udtale sig, det kan jeg ikke gøre noget ved,” siger han.

Men når nu myndighederne ikke kan finde de middage, du taler om. Har du så et bud på, hvordan de kan være forsvundet på mystisk vis?

“Nej, det har jeg da ikke noget bud på. Det skal jeg heller ikke have. Det må de selv stå på mål for.“

---

OBS: Denne artikel har været genstand for en afgørelse i Pressenævnet og er efterfølgende rettet. Læs Pressenævnets kendelse her.

---

Læs mere om sagen her: Hemmelig aflytning med Atea-direktør i bestikkelsessagen: "Dubai-turen var bestilt som afskedstur til Atea-folk af Region Sjællands it-driftchef"

Læs mere her: Atea-sagen: Atea brændte mere end en million kroner fra Region Sjælland af på rejser og luksusmiddage

Læs mere her: Region Sjælland vil rejse stort erstatningskrav mod de tiltalte i Atea-sagen