Artikel top billede

Kæmper om at komme ind i dit hjem: Priskrig raser mellem Amazon og Google - kommer Apple også med?

De store it-selskaber kæmper med næb og klør om at komme ind i dit hjem med deres tale-styrede home-enheder. Priserne er så lave, at de to selskaber reelt taber penge på at sælge de små home-maskiner.

I en nær fremtid vil vi styre en stor del af vores it-brug i hjemmet ved at tale ud i luften: Musik, film, varme, lys, oplysninger, bestilling af takeaway.

Modtagerne er de små home-assistenter, som kan forstå, hvad du siger og reagerer på det ved at gå på nettet og udføre de opgaver, som du ellers har skulle skrive på dit tastatur.

Istedet skal du blot fortælle home-assistenten, hvad du ønsker.

“Hvor langt er der til månen?” “Hvor er det nærmeste pizzeria?” “Spil numre med Elvis Costello på Spotify.” “Tilføj æg til min indkøbsliste.” “Hvad står der i min kalender om tre dage?” “Dæmp lyset”. Og så videre.

Amazon og Google kæmper

Længst fremme i denne verden er Google og Amazon, der med henholdsvis Google Home og Alexa forsøger at få en fin plads centralt i brugernes hjem.

Også Apple og Microsoft er med i kampen med den kommende HomePod, der ventes lanceret i 2018, mens Microsoft har lanceret den såkaldte Invoke.

Selskaberne arbejder desuden på livet løs på at lande partneraftaler med forskellige hardware-leverandører, der samler højttalere.

Først og fremmest handler det nemlig om at komme ind i stuerne og gøre brugerne vant til en specifik teknologi og et specifikt miljø, da leverandørerne ved, at forbrugerne ikke er særligt tilbøjelige til at skifte system, når først de er inde i varmen.

Ifølge Reuters fik dette kapløb i julehandlen både Google og Amazon til at dumpe priserne til under kost-prisen. Det betød altså, at begge selskaberne sendte penge med hver eneste solgte home-enhed.

Således næsten halvede begge selskaber prisen på deres mini-enheder, Amazon Echo Dot og Google Home Mini i julehandlen, hvor de kunne købes til blot 29 dollar - under 200 kroner.

Denne lave pris åbner for impuls-køberne, som ikke tænker videre over at købe en vare til et par hundrede kroner.

De store enheder - med bedre lyd og bedre feauteres - blev solgt til 79 dollar - knap 500 kroner.

Google forærede i USA desuden Google Home-enheder til alle forbrugere, der købte en ny Pixel 2-smartphone.

Læs også: Analyse: Google, Microsoft, Apple og Amazon er midt i et hårdt et opgør om fremtidens digitale assistenter - og Amazon er langt foran

Koster mere at samle

Over for Reuters vurderer analytikere, at alene komponenterne i Amazons Echo Dot koster 31 dollar - altså små 15 kroner mere, end Amazon solgter enhederne for.

Komponenterne i Google Home Mini koster omkring 26 dollar, lyder vurderingen.
Hertil kommer håndtering, transport, lager og andre udgifter forbundet med salget af enhederne.

IDC vurderer, at der i dag findes omkring 35 millioner home-enheder i hjem verden over. Ifølge analysehuset er salget eksploderet i de seneste seks måneder.

Også Apple er på trapperne med en home-enhed, nemlig HomePod.

Den skulle egentligt have været klar i 2017, men lanceringen glippede for Apple, der nu venter at lancere enheden inden for de kommende måneder til en startpris på 349 dollar - godt 1.500 kroner.

Apple har markedsført HomePod på lydkvalitet og musikoplevelsen og har lagt mindre vægt på AI-delen. Muligvis i en erkendelse af, at Apples styrke ligger i premium-hardware snarere end på AI-fronten, selv om Apple i lighed med alle andre tech-giganter opruster på denne front. 

Amazon meddeler, at selskabet har solgt ‘millioner’ af Echo Dot-enheder i julehandlen, men vil ikke udspecifere nærmere.

Google vil slet ikke fortælle noget om antal solgte enheder, men peger blot på, at selskabet er ‘tilfreds’ med julehandlen.

Læs også:

Kæmpe-test og guide: Sådan bygger du nemt dit hjem smart med Amazon Alexa, Philips, TP-Link, Tado og Nest

Hackere kan kontrollere tusinder af private hjemme-højtalere fra internettet: Kan overtage Amazons Alexa

Nu kommer de fede Nest-produkter endelig til Danmark: Her er priser og funktioner




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere