Artikel top billede

Nye APU'er fra AMD samler processor og grafikkort i en chip - og er overraskende kraftige

AMD har lanceret to nye Ryzen APU’er - en chip med både en CPU og en GPU indbygget. Og hvis du overvejer at bygge en billig, men stadig potent computer til spil, bør du læse med her

Kan man spille computer på en computer uden grafikkort?

Mange vil nok sige nej og med god grund.

Bærbare computere har eksempelvis længe været udstyret med Intels indbyggede “Intel HD Graphic”-chip, hvis ydeevne har været grundlaget for jokes i gaming-fællesskabet.

Nu har Intels ærkerival AMD dog lanceret sin nye Ryzen APU'er: En enkelt chip med både en Ryzen CPU og grafikkerner fra AMD’s seneste Vega-familie.

De to modeller er Ryzen 5 2400G og Ryzen 3 2200G, hvoraf Ryzen 5 2400G er den kraftigste.

Begge byder på den næsten samme processor-mæssige ydeevne som en tilsvarende Ryzen 3 og 5-processor, men magien ligger i Vega-kernerne. Ryzen 5 2400G har eksempelvis 11 Vega-kerner i sig.

Imens vi endnu ikke har haft mulighed for at få fingrene i de nye processorer, så har vores amerikanske søstermedie, PCworld.com, testet de to processorer af, og der er så absolut noget at glæde sig over.

For en dybdegående gennemgang af de to nye Ryzen APU’er, vil vi anbefale at læse PCworld.coms anmeldelse, men herunder får du en kort gennemgang.

Vild pris - imponerende ydeevne

I en direkte sammenligning med en tilsvarende Intel i3-processor yder en Ryzen 3 2200G knap 142 procent bedre i 3DMark Firestrike, 154 procent bedre i 3DMark Time Spy - begge benchmarkprogrammer - og hele 202 procent bedre i spillet Rainbow Six Siege.

Og så endda til en meget fordelagtig pris:

Ryzen 3 2200G koser 799 kroner.

Ryzen 5 2400G koster 1.299 kroner.

De to nye APU’er vil kunne agere som grafisk motor i små og billige gaming-computere til dem, der enten ikke har brug for flere kræfter, eller som ikke vil betale de høje priser for et dedikeret grafikkort.

Priserne er skruet meget højt op for tiden på grund af krypto-minere, der benytter sig af grafikkort til at udvinde krypto-valuta.

Tanken kunne være, at du i dag køber en Ryzen 5 2400G og senere opgraderer med et grafikkort, når priserne igen er blevet mere almindelige.

Eksempelvis yder Ryzen 5 2400G på niveau med en Ryzen 5 1600 sammen med et ældre Radeon RX 550-grafikkort. En sådan kombination koster 2.000 kroner eller mere. En Ryzen 5 2400G koster 1.299 kroner.

Læs også: Test af AMD's nye Ryzen-processor: AMD er tilbage - og slår Intel

Faktisk klarer den nye Ryzen 5 2400G sig bedre i et spil som Rainbow Six end løsningen med RX 550-grafikkortet.

Generelt imponerer APU’en ovre hos PCworld.com.

Nej det tilbyder ikke den samme hastighed og ydeevne som en løsning med et nyere, dedikeret grafikkort, men til prisen får du imponerende meget juice.

Du kan for eksempel godt kunne spille et spil som Rise of the Tomb Raider ved 720p-opløsning ved helt op til 51 fps. Det er imponerende for en integreret løsning.

Ryzen 5 2400G kunne endda opnå knap 30 gps i et spil som Crysis, der godt nok er et gammelt spil, men som stadigvæk er et ret krævende spil grundet sin flotte grafik.

Konklusion

Pcworld går så langt at sige, at det er den første integrerede GPU/CPU-løsning, der for alvor holder, hvad den lover.

Hvis du leder efter hardware til en billig gamer-computer, så vil du komme langt med en af de nye APU’er fra Ryzen.

Læs også: Test af AMD Ryzen 3: Fabelagtig processor til de prisbevidste




IT-JOB

Bunker Holding A/S

Director of Technology

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

Testmanager med agilt mindset

Knud E. Hansen A/S

IT-supporter
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere