Teleselskaberne venter spændt på mandagens teleudspil: Regeringen bør først og fremmest stimulere investeringer og nedbringe teleselskabernes omkostninger

"Vi savner en rød tråd, der handler om at stimulere investeringer, nedbringe barrierer og gøre selskabernes omkostninger mindre," lyder det fra telebranchens organisation.

Balancen er gået fløjten i telepolitikken i de seneste mange år, mener brancheorganisationen Teleindustrien. Men nu har politikerne chancen for en genopretning, for mandag kommer regeringen med et udspil til et nyt teleforlig.

Det kan du læse mere om her: Efter lang tids venten: Nu kommer regeringens store teleudspil - skal afløse 19 år gammel teleaftale

“Der er masser af eksempler på politisk bestemte reguleringer, som pålægger branchen store omkostninger, men som ikke samtidig har fokus på at gøre noget ved barriererne for udrulningen”, siger Jakob Willer fra Teleindustrien.

Han mener, at den forbrugerpolitiske dagsorden, der blandt andet handler om dækningskrav i udkantsområder, har taget overhånd.

“Det er en forståelig prioritering for politikere, der gerne vil genvælges, men man misforstår telepolitikken, hvis man tror, det er ambitiøst alene at fremføre en forbrugerpolitisk dagsorden. Det, der for alvor kommer forbrugerne til gavn, er en god og effektiv erhvervspolitik”, siger Jakob Willer.

“Vi har forståelse for, at man stiller krav om dækningsprocenter i frekvensauktioner for at sikre dækningen i udkantsområder - den ambition deler vi. Man skal bare sørge for, at man i politikken har en balance, så de krav, man stiller, ikke går ud over det store flertal”, siger han.

Savner andet fokus
Helt overordnet set mener Teleindustrien, at der er et klart behov for et teleforlig, som først og fremmest har et stærkt industripolitisk og erhvervspolitisk fokus.

“Vi efterlyser en klar anerkendelse af, at det er private selskabers investeringer og et velfungerende marked, som afgør, at vi har en digital infrastruktur i verdensklasse. Det handler om at fastholde de grundlæggende principper om markedsbaseret udrulning og teknologineutralitet i reguleringen”, siger Jakob Willer.

“Vi savner simpelthen en rød tråd, der handler om at stimulere investeringer, nedbringe barrierer og gøre selskabernes omkostninger mindre. Og så skal initiativerne fungere på tværs at de ministerier, der regulerer teleindustrien - for eksempel forsvarsministeriet, justitsministeriet og kulturministeriet”, siger han.

Hvad med en decideret vækstplan?
En decideret regerings-vækstplan for telemarkedet på linje med planerne for Life Science og Det Blå Danmark kunne Teleindustrien også godt ønske sig.

“Alle danske virksomheder står over for en digitaliseringsbølge, og her er det afgørende med en ordentlig digital infrastruktur”, siger Jakob Willer.

Ikke udsigt til prisfald
Han forudser ikke, at det vil vælte ind med nye aktører på telemarkedet i Danmark, hvis Teleindustriens ønsker til en nyt teleforlig bliver virkelighed. Og priserne vil heller ikke nødvendigvis falde.

“Der er over 100 teleselskaber i Danmark, og i virkeligheden er der behov for en konsolidering blandt dem. Priserne vil heller ikke nødvendigvis falde som følge af en nyt teleforlig. Det vigtige må være en fornuftig og sund balance mellem kvalitet, omkostninger og pris. Hvis vi har et velfungerende marked, er det der, prisen bliver fastsat”, siger Jakob Willer.


Flere dybdegående Computerworld artikler

Morgen-briefing: HP-direktør: Danmark har ikke råd til at vente et år på ny digitaliseringsstrategi / Cbrain ser lysere på 2020 / Unity vil hjælpe små spiludviklere med at vokse

Morgen-briefing: HP-direktør: Danmark har ikke råd til at vente et år på ny digitaliseringsstrategi / Cbrain ser lysere på 2020 / Unity vil hjælpe små spiludviklere med at vokse / Rekordmange digitale meddelelser fra det offentlige under coronakrisen / Nyt værktøj skal gøre lokal udrulning af digital infrastruktur mere smidig / Logitech har tjent tykt på corona / Verizon Business udruller privat 5G på globalt plan / “Ingen bliver hacket”, sagde Trump (og glemte, at hans egne hoteller er blevet hacket) / Nintendo har solgt 365 procent flere spilkonsoller end Xbox

Microsoft indgår partnerskab med SpaceX: Nye Azure-datacentre skal have leveret internet fra rummet
Nu kan du streame dine Xbox spil på iPhone og iPad
Intel sælger ud: Sydkoreanere køber Intels NAND-forretning for 75 milliarder kroner
Hvis der er en patch, hvad er så problemet?
Sverige forbyder kommende operatører at anvende udstyr fra Huawei og ZTE i kommende 5G-net
Dating.dk dømt i retten: Skal betale bøde på 100.000 kroner for vildledning om priser og vilkår
1 Morgen-briefing: Corona-handel får danske netbutikker til at tro på solid vækst / Danske Falcon.io understøtter nu Instagram Messaging / Visma investerer i kvindeligt cykelhold på topplan med dansk rytter


Premium
SF og Enhedslisten kræver flere penge til politiets cyberenhed: Skal investeres i øget efterforskning af digitale krænkelser
Der skal flere penge til Rigspolitiets Cybercrime Center NC3. Det kræver SF og Enhedslisten, der mener, at der er brug for flere penge til at opklare digitale krænkelser.
Computerworld
Kinesiske OnePlus slipper vild telefon løs: Byder på et snedigt batteri-trick
Mobilproducenten OnePlus nye toptelefon byder på et uset batteri-trick - den lader usædvanlig hurtigt op.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Styrk virksomheden med en effektiv omkostningsstrategi
Det har aldrig været mere påkrævet at kaste et kritisk blik på virksomhedens indkøbs- og omkostningsstruktur og undersøge, hvilke processer og aftaler, der kan optimeres. Det gælder både i almindelighed – en optimeret omkostningsstruktur kan trods alt aflæses direkte på bundlinjen. Men det er særligt kritisk for de mange virksomheder, der ser ind i et marked præget af stigende usikkerhed som følge af manglende transparens og af usikkerheden om, hvilke konsekvenser pludselige politiske indgreb kan få for afsætnings- og konkurrencesituationen. Der er eksempelvis store potentielle gevinster at hente ved at bygge velfungerende strukturer omkring indkøb og samarbejde med underleverandører. Blandt andet i form af realtidsbaseret indsigt i omkostningsstrukturen, herunder i potentialet for forbedringer, samt i form af en styrket forsyningskæde.