Artikel top billede

(Foto: bluebay2014 / bluebay2014)

Fremtidens storage-løsninger er ikke, hvad de har været

Klumme: Det er ikke let at vide hvilken storage-løsning, der er bedst med så mange forskellige løsninger og leverandører.

Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for skribentens synspunkter.

Vi alle med sikkerhed, at lagringsarkitekturen og lagringsteknikken udvikles hurtigt og at det, som var rigtigt for bare nogle år siden, kan være helt forkert i dag.

Et eksempel på en sådan ”etableret sandhed” — som dog er misvisende — er det, som flash-teknologien betyder for fremtidens lagringsløsninger.

Flash-leverandørerne hævder ofte, at priserne på flash (SSD) snart er på niveau med de traditionelle harddiske (HDD).

Men sammenligningen holder ikke, da beregningerne ikke tager højde for, at kapaciteten på HDD ofte er langt større, og at storage-løsningen ikke bare skal vurderes ud fra hastigheden i lagermedierne, men som en helhed.

Der udvikles fortsat

Selv om prisen per gigabyte falder på SSD-enhederne i forhold til traditionelle harddiske (HDD), så udvikles der fortsat på begge typer lagermedier.

Oprindelig var SSD-drev 20 gange dyrere end HDD-drev, men prisen på ydelsen målt i kapacitet og responstider er fortsat inden for en overskuelig årrække billigere for HDD-baserede løsninger end tilsvarende SSD-løsninger i de etablerede storage-miljøer med den nuværende lagringsarkitektur.

IDC forudså fornylig, at den samlede datamængde i verden vil 10-dobles frem til 2025, og at 60 procent af datamængden vil blive skabt af virksomheder.

Efterspørgslen kender ingen grænser.

Kunderne er derfor blevet mere og mere interesserede i strategierne hos deres lagerleverandører og har lært at skelne mellem markedsføring for at opnå markedsandele og innovation, der giver reelle kundefordele og omkostningsfordele.

Prisforskellen mellem SSD og de HDD-løsninger, som resten af lagringsmiljøet bygger på, er stadig stor og forventes at være det i overskuelig fremtid.

Selvom det forudses, at prisen på flash vil blive halveret inden for tre år og falde med 75 procent om seks år, er det alt for langsomt for et marked, der altså ifølge IDC forventes at vokse kraftigt.

Lagermedierne er vigtige for, hvordan den samlede lagringsløsning præsterer.

Men at begynde med hardware som en løsning på problemet med et voksende behov for mere kapacitet og højere ydeevne, er at vælge at overgive sig til problemet og se størstedelen af it-budgettet helt unødigt forsvinde som dug for solen.

Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling. 

Har du en god historie eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt? 

Læs vores klumme-guidelines og send os noget tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.