Artikel top billede

Sikkerhedsekspert: DSB kunne have undgået at blive lagt ned af simpelt DDoS-angreb

DSB burde have undgået det hackerangreb, der lagde hele selskabet billetsystemer ned i forrige uge, vurderer sikkerhedsekspert. Men det vil koste DSB 10 gange så meget i it-sikkerhed.

Tidligere på måneden blev DSB's billetsystemer lagt ned af et DDoS-angreb, der gjorde det umuligt at købe billetter i både DSB’s billetapp, billetautomaterne på stationen, og i DSB’s interne system.

Men det burde være undgået, mener Anders Nilsson, der er sikkerhedsekspert hos sikkerhedsfirmaet ESET.

DSB kan nemlig klassificeres som samfundskritisk infrastruktur, og derfor burde man have taget nogle forholdsregler, der efter al sandsynlighed kunne have afværget DDoS-angrebet.

Han vurderer, at når et DDoS-angreb kan ramme alle tre systemer, så skyldes det, at de tre systemer ikke er delt tilstrækkeligt op.

“Det var det samme, Nem-id oplevede for nogle år siden. Der blev én server ramt, og så kunne du ikke bruge Nem-id nogen steder. Derfor er det vigtigt, at man på denne typer tjenester har tre separate systemer, så de ikke bliver ramt samtidig. Men det koster også 10 gange så meget,” forklarer Anders Nilsson.

“Det er alt for lang tid”

Derfor vælger mange virksomheder ikke at dele deres systemer op i flere separate systemer for at spare penge.

De vurderer, at de kan leve med konsekvenserne af at blive ramt af denne type hackerangreb, siger Anders Nilsson.

Er det en risiko, som man bare må leve med?

“Hvis man er en mindre virksomhed, kan det måske være fornuftigt. Men hvis man er DSB, skal man ikke leve med det,” forklarer han.

DSB var ramt af hackerangrebet fra klokken 18.30 søndag 13. maj til klokken 03.30 tidligt næste morgen. Det er ifølge Anders Nisson alt for lang tid.

“Det kommer selvfølgelig an på, hvad der præcist er sket, men jeg synes, at det lyder sindssygt. Det er alt for lang tid,” forklarer han.

Flere årsager til et DDoS-angreb

Ifølge Anders Nilsson er der typisk to årsager til, at virksomheder og myndigheder bliver udsat for et DDoS-angreb.

“Det ene er afpresning ligesom ved et ransomware-angreb. Det har vi ikke set så mange eksempler på i Norden. Men der var rygter om, at visse banker blev udsat for den type angreb tidligere,” siger han.

Modsat de fleste andre cyberangreb er målet med en del DDoS-angreb ikke at få penge ud af virksomheden.

“Den anden årsag er, at man som hacker vil vise, hvad man kan eller at man ønsker at prøve noget af,” siger han.

DSB er tavse om angrebet

Computerworld har forsøgt at få en kommentar fra DSB om hackerangrebet for at høre, hvordan selskabet blev ramt.

Men DSB ønsker ikke på nuværende tidspunkt at udtale sig om hackerangrebet, fortæller en pressemedarbejder hos DSB.

Ifølge Anders Nilsson er det ikke nødvendigvis den bedste strategi, når man har været udsat for et omfattende hackerangreb.

“Jeg anbefaler, at man er åben om, at man som virksomhed er blevet hacket. Men jeg forstår også godt, at mange virksomheder forsøger at skjule det, hvis årsagen til angrebet er, at du har haft en gammel computer, der kørte på Windows XP, som ikke var blevet opdateret. Men man behøver ikke at være så præcis, for der er meget, andre virksomheder kan lære.”




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere