Artikel top billede

Nokia 5.1 virker som en yderste kompetent lavprismobil fra genskabte Nokia (Foto: Niels de Boissezon)

Hands-on: Nokias spritnye forårskollektion viser, at billige smartphones ikke behøver at være tarvelige

Særligt den nye Nokia 3.1 og Nokia 5.1 byder på et snusfornuftigt miks af kvalitet og ydelse til lavpris.

Mens danskernes foretrukne mobilmærker, Apple og Samsung, går efter stadig højere niveauer rent prismæssigt, begynder et fjernt, men ikke glemt, mobilkendskab at slå på tromme for det modsatte.

Nokia, mærket som oprindeligt definerede og regerede i mobillandskabet, er tilbage under HMD Globals ledelse med en lovende kollektion af prisvenlige smartphones.

I årets forårskollektion bygger selskabet videre på sidste års prisvenlige Nokia 2, 3 og 5-serier og tildeler dem nu navnene 2.1, 3.1 og 5.1 for at markere, at der sket noget siden sidst.

Lækkert design og materialer til lavpris

Nokia 3.1 og 5.1 vil sandsynligvis blive de telefoner, som vil få den bredeste appel herhjemme, for her forener HMD Global et nydeligt, men samtidig meget vridefast metalydre, med en størrelse, som er til at håndtere med en enkelt hånd.

Begge telefoner byder på et display i det aflange 18:9 format, hvilket gør dem slankere end før, men samtidig giver mere albuerum til spil og apps med displaystørrelser på 5,2 og 5,5 tommer til henholdsvis Nokia 3.1 og Nokia 5.1.

Det bliver IPS-teknologi der vil lyse skærmene op. Nokia 5.1 får et Full HD+ panel mens Nokia 3.1 må nøjes med mindre skarpt HD+ display.

Nokia 2.1 bliver en anden størrelse – bogstavelig talt. Den deler skærmstørrelse med Apples iPhone Plus-modeller, 5,5 tommer, og får samtidig en højttaler over top og bund.

Det gør mobilen større og tungere til trods for en plastkonstruktion som er set bedre. Bare ikke til den pris, som Nokia 2.1 debuterer med: Omkring 115 amerikanske dollar eller hvad der svarer til små 750 kroner.

Software og kraftværk der kan følge med

Med Nokia telefonerne holder selskabet fast i sin målsætning om at levere mindst to års opdateringer til samtlige smartphones i selskabets line-up – selv de allerbilligste.

Telefonerne er samtidig født med den nyeste version af Android One til dato: 8.1 Oreo.

Det er desuden rendyrket Android ombord – inklusive Assistant, Android Enterprise (til enheder med mindst 32GB lager ombord) og månedlige sikkerhedsopdateringer.

En tilbagevendende kritik for sidste års modeller, var den beskedne regnekraft som de bød på – noget som selv Nokias mange fintuninger ikke kan kompensere for.

I år er motorrumet revideret så der bydes på dobbelt så mange CPU-kerner i 3.1 og 5.1, hvilket HMD lover, vil give mellem 40 og 50 procent højere ydelse.

Både Nokia 3.1 og 5.1 får op til 3GB RAM og 32GB lagerplads. Batterier på knap 3.000 mAh i begge telefoner, at Nokia 3.1 modellen bør opleve en markant forlæget driftstid, mens 5.1 bør forblive på omkring samme niveau som sidste år.

Billigste Nokia 2.1 får også en opgradering med en hurtigere quad-core processor ombord, performance-forbedringerne skal dog især hentes i den light-versionen af Android ombord, Android Go.

Til gengæld sørger et 4.000 mAh stort batteri for, at der typisk vil gå to døgn mellem turene til stikkontakten.

Kameraer i tre størrelser

Med mobilerne følger kamera-specifikationer der ligger en hylde over den, der fantes sidste år. Nokia 3.1 får et 13 megapixel modul – ligesom sidste års Nokia 5, mens Nokia 5.1 får et 16 megapixel modul med fase-fokus – ligesom sidste års Nokia 6.

Nokia 2.1 får i denne omgang ikke nogen overhaling på kamerafronten. Et enkelt 8 megapixel modul er alt hvad du får at fotografere med.

Læs også: Test af Nokia 8: Dette kan være Nokia-telefonen, du har ventet på

Lave priser, godt indtryk

Med sin nye kollektion synes HMD Global at fortsætte det sport, det har haft held med at vinde markedsandele med, i det ellers svære marked for budget-telefoner: et snusfornuftigt miks af kvalitet, ydelse og enkel software. Alt sammen til en rimelig pris.

Opskriften er forfinet yderlige i år, hvor især Nokia 3.1 og 5.1 byder på nydeligt håndværk og tilfredsstillende ydelse til lav pris.

Nokia 3.1 får dansk debut den 2. juli måned til en vejledende debutpris på 1.249 kroner. Nokia 5.1 får dansk debut i løbet af tredje kvartal med en pris som sandsynligvis vil matche den officielle europæiske pris på 199 Euro.