Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

(Foto: Dan Jensen)

Indblik: Derfor er GitHub-opkøb ualmindelig vigtig for Microsoft - her har du grundene til, at Microsoft køber

Indblik: Med Microsofts opkøb af GitHub vil selskabet slå det fast med syv-tommer søm: Det handler (igen) om udviklere, udviklere, udviklere. Her har du svarene på fem vigtige spørgsmål om Microsoft køb af den store udvikler-platform.

San Fransisco-baserede GitHub er klodens største såkaldte ’repository’ – et kode-bibliotek, der i dag benyttes af over 27 millioner udviklere, mens den samtidig tæller over 80 millioner repositories. 1,8 millioner virksomheder og organisationer benytter sig i dag af tjenesten.

Her bliver kode delt, videreudviklet og videredelt – en proces der sparer udviklere både tid og ressourcer. Det er derfor også en særdeles værdifuld brugerbase at have fat i, hvis man vil nå ud til udviklerne.

Som selskab er GitHub sidst blevet værdifastsat til to milliarder amerikanske dollar – det var dog tilbage i 2015.

Nyheden om et kommende Microsoft opkøb af GitHub, som Business Insider skrev om i weekenden, kan derfor vende op og ned på udvikler-branchen og tydeligt definere Microsofts fokus på udvikler-scenen.

Læs også: Microsoft styrker sin position på udvikler-scenen: Vil købe Github

Microsoft slås som bekendt med Apple og Google om at fange og fastholde udviklernes interesse.

Den, der ejer platformen, vinder - og arrene fra dengang udviklerne forlod Windows Phone spøger. Det samme gør udviklernes moderate interesse for Windows Store, som er indbygget i Windows 10.

Tech-kæmpen er kommet videre og ved den store Build-konference i april viste selskabet hvor opsat det er på at levere værktøjer til stort set alle tænkelige udviklingsteknologier og platforme – og her fyldte GitHub allerede en del i selskabets taler.

Blandt andet danske KMD er begejstret for den alsidige udbud af værktøjer, som Microsoft nu leverer, har selskabets CTO, Martin Sønderkær Larsen, tidligere fortalt Computerworld:

Læs også: KMD begyndte helt forfra med cloud for et par år siden: "Siden dengang har vi halveret vores time-to-market. Meget af den besparelse kommer fra Azure, hvor vi har taget alt, hvad vi kunne af pakker ned fra hylderne"

Hvorfor er Microsoft interesseret i at overtage GitHub?

Meget er sket hos Microsoft, siden dengang en storsvedende Steve Balmer råbte ’developers, developers, developers’ ud over scenekanten. Det var dengang med Microsofts egne udviklingsprodukter in mente.

Med Satya Nadella ved rore har selskabet indledt en charmeoffensiv mod den bredere skare af udviklere og dermed også omfavnet ope source-løsninger i stor stil.

Selskabet bidrager nu selv i så stor grad til platformen, at det i dag er den største GitHub-bidragsyder. Angiveligt leverer mere end 1.000 Microsoft-medarbejdere kode til repositories til platformen.

Købet af GitHub vil dermed give Microsoft mulighed for at knytte endnu tættere bånd mellem selskabet og udviklere.

Med trækket vil selskabet samtidig være mindre afhængig af Windows-platformen i fremtiden – et kursskifte som har kendetegnet meget af Satyas Nadellas regeringstid i spidsen for Microsoft.

Hvorfor er GitHub interesseret i at lade sig købe af Microsoft?

Netop Satya Nadellas forhold til udviklerscenen bliver omtalt som en af grundene til, at GitHub har valgt Microsoft som bejler.

En kilde fra selskabet, som ønsker at forblive anonym, fortæller til Bloomberg, at netop Satya Nadellas egenskaber som Microsoft-leder har imponeret i GitHubs inderkreds.

Nadella har også i de seneste år arbejdet på at åbne Microsoft over for resten af it-verdenen og indgå partnerskaber med firmaer som Salesforce og andre rivaler.

GitHub har samtidig døjet med at finde nøglen til at tjene penge på platformen, hvorfor en økonomisk indsprøjtning er kærkommen.

I seneste regnskab fra 2016 fremgik det, at GitHub led et underskud på 66 millioner dollar ud af en omsætning på 98 millioner dollar. Det er beløb, der er et greb i lommen for Microsoft.

GitHub har andre store bidragsydere som Apple, Amazon, Google og mange andre af de store tech-firmaer. Hvordan vil de reagere, hvis Microsoft overtager hele GitHub?

Det er et åbent spørgsmål, hvorvidt de øvrige storspillere har tillid til, at Microsoft kan holde sig fra at forfordele nogle spillere på platformen.

Microsoft har dog tidligere bevist, at selskabet faktisk godt kan forholde sig neutralt.

Et eksempel derpå kunne man se med mobiludviklings-platformen Xamarin, som under Satya Nadellas ledelse er blevet gjort både gratis og open-source – selv til Apples konkurrerende MacOS.

Men med den stadigt større grad af konsolidering hos de såkalte 'big five' (Amazon, Apple, Google, Microsoft og Facebook) er der i stigende grad rift om udviklere.

Det er sandsynligvis kun et spørgsmål om tid, før populære udviklingsværktøjer som GitLab og Discord også vil blive opkøbt af en af de øvrige storspillere.

Hvordan vil fremtiden tegne sig for GitHub under Microsofts ejerskab? Hvilke ændringer kan man forestille sig, at der vil ske?

GitHub er i dag en underskudsforretning, som samtidig næppe bliver billig at opkøbe. Samtidig er tjenesten fri for reklamer.

Microsoft har dog væsentlige synergi-effekter at hente ved at benytte tjenesten som en markedsføringsplatform for øvrige Microsoft-produkter som .NET, Azure og LinkedIn – samt sikre, at udviklerne kender til mulighederne for at udvikle op imod Office 365 og Windows, som begge er vigtigte Microsoft-platforme.

Microsoft kan hermed stå i en enestående position. Selskabet kan nu levere nyttige værktøjer og tjenester til et software-produkt igennem hele værdikæden.

Læs også: Microsoft drejer nøglen om på sit store open source-site: CodePlex lukkes ned til jul

Hvilken betydning vil et nyt ejerskab få for udviklere, der anvender GitHub? Vil de blive ‘Microsoft-folk’ eller vil de fortsat kunne operere uafhængigt?

Der vil utvivlsomt være en del protester mod sådan en handel i udvikler-kredse. På Twitter og diverse foraer findes de allerede her, der og alle vegne.

Frygten er sandsynligvis overdreven, for netop det gode forhold til udviklerne er en af motivationerne bag Microsoft-opkøbet.

Piller Microsoft for meget ved formlen, risikerer selskabet at udhule sin egen investering.

Med opkøbet af LinkedIn har Microsoft også bevist, at selskabet forstår at holde igen med ændringerne for at holde fast i brugerne.

Det vil vi også se her. Satya Nadellas Microsoft i dag er slet ikke den samme størrelse som Ballmers Microsoft var engang.