(Foto: Mikael Rieck)

Han er Danmarks bedste CIO: Jesper Riis fra DSV vinder titlen som Årets CIO 2018

Årets CIO 2018: Jesper Riis, CIO i DSV, vinder prisen som Årets CIO 2018 foran et stærkt felt af danske top-CIO’er og kan nu kalde sig for Danmarks bedste CIO. Se hele begrundelsen for udnævnelsen her.

Årets CIO 2018: Jesper Riis, CIO i DSV, vinder prisen som Årets CIO 2018.

Han modtog onsdag aften den prestigefyldte pris under en højtidelighed i Odd Fellow Palæet i København foran en række af de tungeste it-folk herhjemme.

Jesper Riis, der eringeniør og har skrevet en PhD om understøttelse af ingeniørarbejde med kunstig intelligens, har i det seneste år været i gang med en omfattende strømlining af DSV’s it-miljø.

Det er sket samtidig med, at transportselskabet har gennemført meget store opkøb og er vokset til i dag at være en global virksomhed med 45.000 medarbejdere.

I begrundelsen peger dommerpanelet således på, at Jesper Riis har stået i spidsen for integrationen af 23.000 nye brugere, hvis ‘vildtvoksende it-systemer blev integreret på blot ni måneder,’ som Computerworlds chefredaktør, Lars Jacobsen, pegede på i sin vindertale.

“Undervejs lancerede Jesper ‘kill it’-projektet. Formålet var at nedbringe kompleksiteten i it-porteføljen. Det har indtil videre ført til knapt 1.000 lukkede applikationer,” sagde Lars Jacobsen.

Logistik-branchen er ifølge dommerpanelet ‘benhård’ og opererer med meget små marginer.

“I transportbranchen handler det ikke om at være tættest på kunden eller at have det nyeste produkt. Det handler om at excellere på sit felt. Og det kan man med med en omkostningsbevidst og målrettet brug af it. Og det har Jesper stået for. Jesper Riis har kort sagt strømlinet it-funktionen og sparet flere hundrede millioner kroner,” lyder fra juryen.

Du kan læse stort interview med Jesper Riis her: Som spritny CIO for DSV fik Jesper Riis til opgave at skaffe 300 millioner kroner og overtage 23.000 ekstra brugere

På målstregen
Jesper Riis slog på målstregen de øvrige fire nominerede, nemlig Steffen Andersen fra Adform, Ann Fogelgren-Pedersen fra Børsen, Peter Cabello fra Pandora og Kristian Hjort-Madsen fra PFA.

De fire kan dog bryste sig med, at de er blandt de fem bedste it-topchefer i landet lige nu og på mange måder toneangivende for, hvordan man kan udnytte it til at forbedre forretningen.

“I er bevis på, at kravene til CIO'erne er store i disse år: I skal mestre det tekniske, I skal forstå forretningen og så skal I have det rette organisatoriske talent,” sagde chefredaktør Lars Jacobsen.

Netop det organisatoriske er ifølge juryen et centralt område for top-CIO’erne år.

“Når vi har besøgt jeres organisationer så har vi nemlig hørt historier om oprydning, om strømlining og om den effektivisering, som ikke kommer af sig selv. Det er ikke indsatser som er kommet af sig selv, men fordi I har været en central del af opgaven med at aligne jeres virksomheder," lød det.

Juryen peger på, at DSV er blevet alignet til nye opkøb, mens Pandora er blevet alignet til nye digitale forretningsmuligheder og Børsen til en ny tid med et anderledes marked.

"Og hos Adform har CIO ́en været omgivet af digitale ildsjæle og har skulle struktureret en virksomhed i vækst. Og i PFA rulles agilitet ud i en forsigtig sektor hvor man ikke lige troede agile metoder ville blomstre. Det er det miljø som I færdes i - og som I mestrer,” lød det. Her er juryens fulde begrundelse for at vælge Jesper Riis som Årets CIO 2018:

“Jesper Riis er Årets CIO 2018, fordi han i særdeleshed har vist hvordan en succesfuld dansk CIO i international klasse ser ud.

På få år har Jesper Riis løftet et fragmenteret it-miljø og gjort det til en ægte global it-organisation. Der er desuden etableret fælles platforme og barberet voldsomt af omkostningerne på få år.

Det er sket mens DSV, gennem gigantiske opkøb, har vokset sig fra en regional til en global virksomhed med 45.000 ansatte. Og er nu en af de største transportfirmaer i verden.

Jesper har derfor blandt andet stået i spidsen for integrationen af 23.000 nye brugere, hvis vildvoksende it-systemer blev integreret på blot ni måneder – uden store dele af den originale it-organisation, som ikke fulgte med.

Helt integreret blev systemerne dog ikke. For undervejs lancerede Jesper ”kill it”-projektet. Det lyder godt nok som kill IT, hvilke kunne lede til misforståelser.

Men bare rolig: Formålet var at nedbringe kompleksiteten i it-porteføljen. Noget som indtil videre har resulteret i knapt 1.000 lukkede applikationer.

De lukker dog ikke sig selv. Og Jesper har selv fortalt mig hvordan hans mest effektive trick er at ramme brugerne og deres chefer hvor det gør mest ondt: I pengepungen. Så når it-afdelingen mødte en af de applikationer, som brugeren ikke kunne leve uden var det helt ok – så længe brugerens forretningsområde også accepterede at betale den fulde omkostning ved driften af applikationen.

Så er det, som Jesper vist formulerede, utroligt hvad man kan finde ud af at leve uden…

DSV arbejder i en benhård branche med små marginer og har en klar strategi om vækst gennem opkøb. I transportbranchen handler det ikke om at være tættest på kunden eller at have det nyeste produkt. Det handler om at excellere på sit felt. Noget du kan med en omkostningsbevidst og målrettet brug af it. Og det har Jesper stået for.

Jesper Riis har kort sagt strømlinet it-funktionen. Sparet flere hundrede millioner kroner. Han har bidraget til, at DSV er blevet fremtidssikret til både den teknologiske side - med Internet-of-Things, predictive analytics, 3D print, bots og blockchain – og til den organisatoriske side, som har gjort DSV klar til endnu flere opkøb. Og han har også opnået ledelsens respekt i en ellers traditionel branche som transportbranchen.

Det er modigt. Det er stærkt set og eksekveret. Og det er derfor at Jesper Riis er Årets CIO 2018”


Premium
Coloplasts it-direktør: GDPR har givet de it-kriminelle et nyt værktøj til at angribe os
Interview: Det er ikke kun på plads og kapacitet, at sundhedssektoren lige nu er udfordret. De sikkerhedsansvarlige har også fået en del mere at se til gennem et kaotisk 2020. "Cyberkriminelle har opdaget, at der er en hel masse værdi i denne her datatype. Enten som afpresningsmulighed eller som viden, de kan udnytte til noget," siger CIO i Coloplast, René Rasmussen. Læs første artikel i serien om perspektiver fra sektoren, der er de it-kriminelles nye guldkalv
Computerworld
Bill Gates har en løsning: Sådan undgår vi klimakatastrofen
Klumme: Bill Gates vil gerne redde verden. Intet mindre. Og som alle store it-folk regner han baglæns. Politikerne er mest optaget af, hvad der kan lade sig gøre, og hvad de kan skabe flertal for. Men Bill Gates har set på klimakatastrofen, og hans budskab er klart.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
IBM Danmark trækker tilbud om frivillige fratrædelser tilbage for stort antal ansatte: "IBM har taget røven på sine ansatte"
Som led i IBM Danmarks store fyringsrunde fik 130 ansatte grønt lys til at forlade selskabet på en frivillig fratrædelsesordning. Men nu har IBM Danmark trukket det oprindelige tilbud tilbage for størstedelen af de ansatte.
White paper
Digital transformation tvinger organisationer til at nå deres digitale mål på nye måder
Allerede for to år siden hævdede nordiske virksomheder, at virksomhedernes konkurrenceevne og sågar overlevelse var afhængig af en vellykket digitalisering. De var klar, fulde af håb og på vej mod det digitale paradis. Hvordan gik det så? Hvor er de nu? For at finde ud af det, interviewede DigiPlex og Norstat 377 forretningsledere og IT-beslutningstagere fra organisationer fordelt over hele Danmark, Sverige og Norge om deres digitaliseringsfremskridt, om hvordan de har håndteret pandemien, og om hvordan IT understøtter eller står i vejen for indfrielsen af deres bæredygtighedsmål. DigiPlex kan nu dele en rapport med resultaterne fra undersøgelsen samt tanker om, hvordan man håndterer dem. De deler også nogle nyttige tips til, hvordan man skaber en pålidelig infrastruktur, der kan tilskynde til og understøtte ambitioner i den digitale økonomi. Læs mere i rapporten Nordic Data Center Trends 2020: Riding out the Storm.