Jesper Riis, CIO i DSV, gav kage til 220 it-folk efter kåringen til Årets CIO 2018: “Det er dem, der har leveret"

Interview: Jesper Riis fra DSV modtog prisen som Årets CIO 2018 på sin hustrus fødselsdag i sidste uge. Han har fejret prisen med at give kage til 220 it-medarbejdere. “Det er dem, der har leveret," siger han.

Premium Kun for abonnenter
Denne Premium-artikel er normalt kun for abonnenter

Men vi har valgt at låse den op for at give dig et eksempel på den omfattende viden og de artikler, som du har adgang til som Computerworld Premium-abonnent.

Tak, lad mig læse den OK, fortæl mig mere om Premium
Interview: Spændingen var stor, da Computerworld, IDC og Dansk IT onsdag i sidste uge kårede Årets CIO 2018 efter et længere opløb, hvor Danmarks for tiden fem bedste CIO'er var nomineret til titlen.

Vinderen blev Jesper Riis, CIO i DSV.

Du kan læse juryens begrundelse for at vælge netop ham her: Han er Danmarks bedste CIO: Jesper Riis fra DSV vinder titlen som Årets CIO 2018

Dagene siden udnævnelsen har været 'overvældende,' fortæller Jesper Riis fra sit kontor i DSV's hovedkvarter i Hedehusene uden for Roskilde, da Computerworld fanger ham på telefonen.

Jesper Riis, hvad var din reaktion, da dit navn blev nævnt og du blev kaldt op på scenen som Årets CIO 2018?

“Jeg blev da overrasket over at blive nævnt i den sammenhæng, og jeg var overvældet og meget beæret.

Man sidder jo i rigtig god stemning [til prisuddelingsfesten i Odd Fellow Palæet i København, red] med en masse CIO-kolleger og snakker sammen og har det rart, og man har været gennem nogle rigtigt gode indlæg.

Og så kommer udnævnelsen. Jeg blev utroligt glad - ikke mindst på mine medarbejderes vegne, som jo i høj er dem, der har udført arbejdet og gjort det muligt.

Min hustru sagde noget meget sødt. Hun havde fødselsdag på dagen [onsdag, red], og jeg havde tilsyneladende glemt at informere hende om, at jeg ikke kom hjem om aftenen, og det var meget ærgerligt, for hun havde arrangeret noget om aftenen.

Jeg havde jo godt nok sørget for en overraskelse til hende om morgenen, så det blødte det lidt op. Men da jeg kom hjem sagde hun, at det var helt ok. Siden jeg nu vandt ha ha.”

Hvordan har det været siden udnævnelsen?

“Det har været meget overvældende at få al den opmærksomhed, og der har været rigtigt mange henvendelser og lykønskninger fra venner, kollegaer, samarbejdspartnere, fagmedier, konferenceholdere og så videre.

DSV’s administrerende direktør, Jens Bjørn Andersen, kom ind på mit kontor og ønskede tillykke, straks jeg var mødt på arbejde dagen efter udnævnelsen.

Også rigtigt mange kollegaer kom forbi for at ønske tillykke. Og jeg ønskede til gengæld dem tillykke, for det er jo mine kolleger i it, der har leveret gennem en længere periode og gjort det muligt, at vi har kunnet fremvise nogle rigtigt flotte resultater.

Det er lidt sjovt, for min chef, CFO Jens Lund, er tidligere blevet årets CFO, og min CEO, Jens Bjørn Andersen, er blevet årets CEO [CEO Rating 2018, red]. Og nu fik vi så den sidste med her.

Det er selvfølgelig et eller andet sted forventeligt med den interne opmærksomhed. Men det har været lidt overraskende for mig, at der har været så meget ekstern opmærksomhed fra alle mulige steder - også fra udlandet.

Jeg har efterhånden brugt rigtigt mange timer på at svare på mails og telefonopkald. Der har også været en del henvendelser med invitationer om at komme ud og holde indlæg, og jeg allerede sagt ja til en del.

Det har været ret overvældende, for jeg har normalt det grundprincip, at den, der lever stille, lever godt. Men det afviger jeg nok noget fra i de her dage ha ha.”

Interviewet fortsætter under billedet.... Der har været priser til CEO, CFO og CIO i DSV. Hvad er det, der sker i selskabet for tiden?

“Den slags priser handler jo meget om de ting, der er sket i det foregående år, og der har DSV været på en god rejse.

Vi har nogle rigtigt gode medarbejdere, og så har vi også i min optik en stærk og dygtig ledelse. Det gør, at vi har en positiv udvikling.

Det handler jo blandt andet meget om at have en strategi for, hvordan man vil drive firmaet, og her formår Jens og Jens [CEO Jens Bjørn Andersen og CFO Jens Lund, red] at sætte retningen, mens medarbejdere formår at levere på det.

Det har været meget positivt."

Hvilke menneskelige egenskaber skal man have, hvis man gerne vil gøre DSV-ledelsen kunsten efter og begynde at lande priser?

“Det er svært at sige præcist. Det handler selvfølgelig om at levere resultater, men også om at have en troværdig kommunikation ud i markedet.

Det handler i min optik om at være transparent og at have en ærlig tilgang til det hele. Men fremfor alt jo at levere resultater.”

Har du holdt tale for dine medarbejdere - og hvad sagde du?

“Ja, jeg samlede dem allesammen dagen efter udnævnelsen, og så var der kage til alle de 220 it-medarbejdere, som DSV har på den danske lokation i Hedehusene.

Og der holdte jeg en tale, hvor jeg som jeg plejer sagde tingene lige ud og ærligt. Det var faktisk meget nemt.

Jeg sagde til dem, at det er fantastisk, at vi har vundet sådan en pris, og at det i høj grad er deres fortjeneste. Det er dem, der har leveret på den store integration og dem, der leverer hver dag på vores digitaliserings- og innovations-agenda.”

Hvor meget af sådan en pris skyldes dig selv, og hvor meget skyldes medarbejderne?

“Den skyldes i langt overvejende grad medarbejderne. Det er der ingen tvivl om.

Ledelse handler jo om at få medarbejderne til at gå i den retning, som man ønsker. og hjælpe dem til at få succes. Og her er der jo også mellemledere og andre, der bidrager.

Det handler om at give retning og sørge for, at vi fastholder den retning, som selvfølgelig er knyttet op på forretningsstrategien, som selvfølgelig drives af vores direktion og bestyrelse.

Det er det, som jeg skal levere ind til, og det kan jeg kun gøre, hvis jeg har dygtige medarbejdere, som kan flytte det, der skal flyttes."

Så for dig er det måske mere ‘Årets it-afdeling’ end det er ‘Årets CIO’?

“Ja, det er faktisk en rigtig god måde at betegne det på. For du kan sige, at det er fint at have et godt, strategisk overblik og gerne ville en masse ting. Men det hjælper ikke noget, hvis ikke organisationen kan løfte det.

Jeg synes, at vi har en rigtig god kultur i DSV. Når det for eksempel gælder opkøb, så smøger folk bare ærmerne op og går i gang med at knokle på, til vi har nået en fuld integration, hvor vi it-mæssigt ikke bare kører det parallelt, men får det integreret til en enkelt platform.

Det er selvfølgelig ikke altid helt så enkelt, men det er det, som vi stræber efter.”

Hvad kan du bruge sådan en titel til fremadrettet?

“Det er min opfattelse, at titlen har givet et godt moralsk boost til it-medarbejderne. Den viser, at noget af det, som vi gør, er det rigtige, og at vi er på den rigtige rejse.

Jeg ved godt, at forfængelighed er en af de syv dødssynder, men den er altså også med i det her, for det er jo rart at få at vide, at vi gør noget godt.

Og så ligger der i det, at DSV IT bliver mere kendt og brandet godt i dansk sammenhæng. Det kan for eksempel betyde, at flere it-folk ønsker at arbejde for os.

Det er jo bare super, at der sammen med den anerkendelse, som der ligger i prisen, kommer en viden ud om det i Danmark.”

Årets CIO fungerer jo også som et fyrtårn for andre CIO’er i det kommende år. Hvad vil du gerne lære andre via denne titel?

“Der er ret mange ting. Men skal man vælge en af de vigtige ting, så er det at komme ind og være helt tæt på den øverste ledelse, så du virkeligt forstår, hvad den vil have - også så du kan inspirere den med nye ideer fra den teknologiske side.

Får du fat der, så har du en helt anden mulighed for både at styre it-organisationen i den rigtige retning og for samtidig at inspirere og påvirke ledelsen på den gode måde.

Der er ingen tvivl om, at det er centralt for at få succes med mange andre ting, og det ville været noget, som jeg ville lægge vægt på, hvis nogen spurgte mig, hvad jeg som det første ville tage fat i, hvis jeg som CIO følte, at jeg ikke havde nok kontrol eller indflydelse.

Driften skal selvfølgelig være stabil, men i dag er du bare nødt til at have innovationsdelen med, og det kræver, at du tager den helt fra toppen."

Læs også:

Som spritny CIO for DSV fik Jesper Riis til opgave at skaffe 300 millioner kroner og overtage 23.000 ekstra brugere

Stort galleri: Tag med bag kulisserne til kåringen af Årets CIO 2018 - sådan gik det til


Kunne du lide, hvad du netop har læst?

Artiklen er en del af Computerworld Premium

Med Premium får du adgang til eksklusivt indhold for abonnenter

Se mere Premium indhold

Med Computerworld Premium får du

Øget indsigt i it og digitalisering. Premium klæder dig på til at træffe bedre beslutninger.

Et konkret overblik over it-markedet, nye tendenser samt konkrete råd og erfaringer fra danske beslutningstagere.

Råd og erfaringer fra danske CIO'er, analytikere og it-beslutningstagere. Samlet i 10-15 unikke artikler hver uge.

Eksklusivt Premium-indhold for abonnenter

0 Premium-indhold

Nationalt sikkerhedscenter advarer: Har du ikke patchet denne VPN-sårbarhed er du blevet hacket

0 Premium-indhold

Amerikansk cyber-enhed kræver, at alle myndigheder installerer "nød-patch" fra Microsoft

0 Premium-indhold

Microsoft klar med splinternye bærbare: Endelig undgår selskabet en fatal fejltagelse

1 Premium-indhold

Her er navnet på IBM's nye infrastruktur-selskab med 90.000 ansatte: Ocean-navnet droppes i Danmark

0 Premium-indhold

Om få år vil næsten alle danskere have adgang til hurtigt bredbånd: Region Hovedstaden kommer til at halte mest bagefter


Premium
Nationalt sikkerhedscenter advarer: Har du ikke patchet denne VPN-sårbarhed er du blevet hacket
Organisationer, der endnu ikke har installeret en patch udsendt af Fortinet i 2019, kan godt regne med, at de er blevet hacket, advarer det britiske National Cyber Security Centre.
Computerworld
Sikkerhedshul i sundhed.dk gør det let at snyde med coronapas
Et hul i sikkerheden hos sundhed.dk åbner op for, at coronapas-ejere kan ændre på de svar, der står i passet. Men det er dokumentfalsk, advarer sundhed.dks direktør.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
"Vi var nødt til at sige til dem, at I er nødt til at sende ham hjem nu, for han begynder at knække"
"Vi var nødt til at sige til dem, at I er nødt til at sende ham hjem nu, for han begynder at knække"
White paper
Netteam ProSupport webinar
Er du IT-ansvarlig i en mindre eller mellemstor virksomhed? På dette webinar giver vi vores deltagere en fuld opdatering på de mest relevante områder inden for netværk og IT-sikkerhed sammen med Cisco.