Kristian Hjort-Madsen er CIO hos PFA, men har tidligere været hos både Finansministeriet og BEC.
Foto: PFA

CIO Kristian Hjort-Madsen har spredt PFA's it ud i alle mulige retninger for at få mere kog i gryden: "Jeg tror simpelthen ikke på, at vi it-folk tænker visionært nok"

Nomineret til Årets CIO 2018: Hos PFA skal it-chefen ikke forretningsudvikle. Han skal sørge for, at hele organisationen tænker digitalt fra starten. CIO Kristian Hjort-Madsen har nemlig ikke alle de gode idéer selv.

Premium Kun for abonnenter
Denne Premium-artikel er normalt kun for abonnenter

Men vi har valgt at låse den op for at give dig et eksempel på den omfattende viden og de artikler, som du har adgang til som Computerworld Premium-abonnent.

Tak, lad mig læse den OK, fortæl mig mere om Premium

Det får du i artiklen

  • Et andet bud på, hvordan man som CIO bidrager til forretningen.
  • En beretning fra PFAs digitale omstilling, der har krævet digital tankekræft fra hele organisationen.
1.424
7:15 min
"Som CIO skal du være med til at udtænke forretningens fremtid."

Sådan lyder mantraet, vi har hørt igen og igen de seneste år.

Men hos PFA er det lige modsat.

Her skal it-chefen ikke selv tænke de store tanker, men derimod som en anden udenrigsminister rejse rundt og sørge for, at organisationen tænker, tegner og udvikler fremtidens forretning med "digitalt" som dens modersmål.

Det er Kristian Hjort-Madsen, der har ministertaburetten i domicilet i Nordhavn i København.

Han erkender, at hverken han selv eller hans afdeling har store nok idéer eller visioner til alene at skabefremtidens digitale forretning for PFA.

”Jeg tror simpelthen ikke på, at vi it-folk tænker visionært nok i forretningens øjne, ligesom jeg heller ikke tror, at forretningen tænker visionært nok fra et teknologiperspektiv. Så resultatet bliver simpelthen ikke ambitiøst nok," siger han.

"Hvis jeg tager en gryde og får kogt alle forretningens visioner og alle teknologiens muligheder sammen, så får vi et meget bedre produkt ud af det.”

Derfor har han indført en ny struktur navngivet med et af tidens helt store buzzwords - agilitet.

En del af organisationen, bestående af 300 medarbejdere, arbejder nu i såkaldte agilie teams, så it-folkene smøres ud over hele organisationesdiagrammet.

På den måde har CIO'en lagt it-afdelingen ud i alle de andre afdelinger, hvilket vil sige, at de digitale kræfter nu er spredt ud i de forskellige teams, så de konstant kan arbejde digitalt og ikke skal tilbage og spørge it-afdelingen, hver gang der opstår en idé.

Konkret har det betydet, at man hos PFA i dag udvikler langt hurtigere, hvilket betyder, at man nedbringer afstanden mellem idé og virkelighed.

Læs om alle de nominerede her: Her er Danmarks fem bedste CIO'er lige nu: Disse fem it-chefer er nomineret til titlen som Årets CIO2018


Digital oversætter
Der er ingen tvivl om, at tiden, hvor direktøren for forretningen sjældent stak hovedet ned i kælderen til it-folkene, er forbi.

I dag er det indiskutabelt, at der skal være et samspil mellem forretningen og it, men det store spørgsmål er, hvordan dette samspil gribes an.

Kristian Hjort-Madsen har i sin karriere som regel været den mest teknisk orienteret i de ledergrupper, han har siddet i.

Derfor har han i længere tid beskæftiget sig med netop disciplinen at oversætte it og mulighederne deri for ledere, der ikke er de store it-begavelser.

"Jeg er blevet meget fokuseret på, hvordan man kan oversætte teknologidiskussionerne til forretningssprog og få omorganiseret en organisation, så den bliver meget mere teknologiorienteret. Vi har tit diskussioner om den hype, der er omkring, at CIO’en skal være forretningsorienteret. Jeg kan godt lide at vende det om og sige, at det handler om, at forretningen bliver meget mere teknologiorienteret,” siger han.

Men hvorfor skal alle de her folk blandes ind i it og teknologi, når de dybest set ikke ved noget som helst om det?

”De produkter, vi skal bygge, og den måde vi skal arbejde på i fremtiden, er fuldt ud digital. På den måde er finanssektoren lidt noget andet end eksempelvis en industrivirksomhed. Der er ikke noget af det, vi laver, som ikke er digitalt," siger han.

Læs mere om emnet her: Mindre end seks måneder efter sit exit fra Falck: Tidligere Årets CIO lander topjob

Og ansvaret for at dreje de dybe digitale platter for fremtidens PFA er et stort ansvar at parkere hos it-afdelingen, mener Kristian Hjort-Madsen.

For når hele forretningens fremtid er digital, og hvis ansvaret udelukkende ligger i Hjort-Madsens' afdeling, så er hans it-afdeling pludselig også blevet produktudviklingsafdeling og alt muligt andet.

Sådan kan man ikke bygge forretningen op, siger PFA-CIO'en.

Derfor har han valgt at forsøge at give de forskellige afdelinger et digital kompetenceskud i ballen.

Formålet er, at de skal gøre det, de er bedst til. Men de skal gøre det digital.

”Hvorfor tænker vi det ikke ægte digitalt fra begyndelsen? Når de her folk kommer med og bliver løftet på deres tekniske indsigt, og de muligheder det giver, så tænker de også produkterne på en anden måde fra starten,” siger han.

(Artiklen fortsætter under billedet....) Andre CIO's hænger fast
Strategien om at få forretningen til at læne sig ind mod det digitale, i stedet for at it-afdelingen skal komme udefra med input, er ikke helt sædvanlig.

Nogle af de CIO's, som Kristian Hjort-Madsen møder, har også i flere omgange omtalt det som en manøvre, hvor han "afleverer nøglerne tilbage" til forretningen.

”Nogle af de lidt mere traditionelle CIO’er synes, at det er ret vildt, at jeg så at sige giver nøglerne tilbage til forretningen. Men jeg synes, at det handler om, at vi begynder med at finde ud af, hvad det er for et digitalt produkt, vi skal bygge. Jeg kan ikke finde ud af at lave et digitalt produkt uden dem," siger han.

"Nogle af de andre CIO'er vil bare have nogle krav fra forretningen, og så skal de nok finde på nogle fede digitale løsninger. Men det tror jeg grundlæggende ikke på. Jeg tror på, at vi skal bygge det i fællesskab."

Læs om en af de andre nominerede her: Hun brændte hele Børsens digitale hus ned: "Vi var fuldstændigt låst i vores backend-systemer. Det var dybt umoderne. End of life"


Kristian Hjort-Madsen bruger selv ordet "traditionel" om de CIO'er, der gerne selv står for det digitale bidrag til forrentingens udvikling.

Han mener, at den måde at holde på de digitale kort stammer fra en anden tid, hvor fokus var på at få bygget it op og holde snor i driften.

”Mentaliteten kommer nok fra gamle dage, hvor der var enormt meget fokus på at standardisere systemer og bygge et fundament. Mange steder er vi kommet forbi det punkt. It er ikke længere strøm ud ad væggen. Det basale er på plads, og jeg tror, at de mere traditionelle CIO'er stadig hænger i, at det er deres primære opgave. Der er stadig nogen, der hænger fast i, at det kun er it-afdelingen, der kan lave it.”

Ægte digital udvikling
Men hvad laver CIO'en, når alle afdelingerne selv skal tænke digitalt, og de digitale grublerier dermed er uddelegeret til medarbejderne?

Hos PFA har Kristian Hjort-Madsen gjort sig selv til en form for intern indpisker, der holder den digitale tankegang ved lige i og omkring organisationen.

Mens de agile teams bliver mere og mere selvkørende i takt med, at medarbejderne oplever succes med selv at tænke digitalt, så gør Kristian Hjort-Madsen sig umage med at inspirere og holde øje med nye teknologier og trends, han kan fodre maskinen med.

”Jeg ser det som min fornemmeste opgave at være en form for udenrigsminister, som tager rundt til de andre forretningsområder og diskuterer, hvordan de kan læne sig langt mere ind i den digitale virkelighed. Vi taler om, hvordan de kan blive meget mere digitale, men det handler om at få dem til at se hvilke digitale muligheder, der er,” forklarer han.

Læs mere her: Han er en af Danmarks dygtigste og mest erfarne CIO’er: Her er Torben Bondes bud på danske it-organisationers fremtid

Men i sidste ende bliver det ikke Kristian Hjort-Madsen, der udvikler fremtidens digitale pensionsprodukt - PhD eller ej.

Den originale produktidé kommer fra den relevante afdeling.

Og den tænker nu langt mere digitalt end tidligere og er i stand til at udvikle ikke bare digitalt til at starte med, men også i et markant højere tempo end tidligere.

"Jeg har en væsentlig opgave med at få spottet rigtig mange digitale muligheder, men også i at få mine forretningskolleger til at være i stand til selv at se mulighederne. Jeg vil hellere have, at de øvrige forretningsområder kan selv og så kommer til mig, end at jeg skal skubbe på en digital agenda eller speciel teknologi. Så får vi ægte digital produktudvikling."

Følg med her på Computerworld, hvor vi 6. juni kårer Årets CIO 2018.


Kunne du lide, hvad du netop har læst?

Artiklen er en del af Computerworld Premium

Med Premium får du adgang til eksklusivt indhold for abonnenter

Se mere Premium indhold

Med Computerworld Premium får du

Øget indsigt i it og digitalisering. Premium klæder dig på til at træffe bedre beslutninger.

Et konkret overblik over it-markedet, nye tendenser samt konkrete råd og erfaringer fra danske beslutningstagere.

Råd og erfaringer fra danske CIO'er, analytikere og it-beslutningstagere. Samlet i 10-15 unikke artikler hver uge.


Eksklusivt Premium-indhold for abonnenter


Premium
Test: Huawei Sound X er hvad du får, når du giver en smart-højttaler det hvide snit
Smarthøjttaleren fra den kinesiske teknologi-kæmpe er desværre handikappet af storpolitik. Det er der ikke desto mindre kommet et godt slagtilbud ud af.
Computerworld
Microsoft på vej med ny funktion til Edge-browseren
En helt ny funktion, der skal gøre livet lettere for bekymrede forældre, er nu på vej til Microsoft Edge-browser.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
Job & Karriere
IBM Danmark trækker tilbud om frivillige fratrædelser tilbage for stort antal ansatte: "IBM har taget røven på sine ansatte"
Som led i IBM Danmarks store fyringsrunde fik 130 ansatte grønt lys til at forlade selskabet på en frivillig fratrædelsesordning. Men nu har IBM Danmark trukket det oprindelige tilbud tilbage for størstedelen af de ansatte.
White paper
Her skal du passe på: Rapport fra cyberkrigens frontlinje
I 2020 blev cyberangreb hyppigere og stadig mere alvorlige, og i CrowdStrike Services Cyber Front Lines Report 2020 har du læse, hvor udfordringerne er størst.