(Foto: Mikael Rieck)

Han er Danmarks bedste CIO: Jesper Riis fra DSV vinder titlen som Årets CIO 2018

Årets CIO 2018: Jesper Riis, CIO i DSV, vinder prisen som Årets CIO 2018 foran et stærkt felt af danske top-CIO’er og kan nu kalde sig for Danmarks bedste CIO. Se hele begrundelsen for udnævnelsen her.

Årets CIO 2018: Jesper Riis, CIO i DSV, vinder prisen som Årets CIO 2018.

Han modtog onsdag aften den prestigefyldte pris under en højtidelighed i Odd Fellow Palæet i København foran en række af de tungeste it-folk herhjemme.

Jesper Riis, der eringeniør og har skrevet en PhD om understøttelse af ingeniørarbejde med kunstig intelligens, har i det seneste år været i gang med en omfattende strømlining af DSV’s it-miljø.

Det er sket samtidig med, at transportselskabet har gennemført meget store opkøb og er vokset til i dag at være en global virksomhed med 45.000 medarbejdere.

I begrundelsen peger dommerpanelet således på, at Jesper Riis har stået i spidsen for integrationen af 23.000 nye brugere, hvis ‘vildtvoksende it-systemer blev integreret på blot ni måneder,’ som Computerworlds chefredaktør, Lars Jacobsen, pegede på i sin vindertale.

“Undervejs lancerede Jesper ‘kill it’-projektet. Formålet var at nedbringe kompleksiteten i it-porteføljen. Det har indtil videre ført til knapt 1.000 lukkede applikationer,” sagde Lars Jacobsen.

Logistik-branchen er ifølge dommerpanelet ‘benhård’ og opererer med meget små marginer.

“I transportbranchen handler det ikke om at være tættest på kunden eller at have det nyeste produkt. Det handler om at excellere på sit felt. Og det kan man med med en omkostningsbevidst og målrettet brug af it. Og det har Jesper stået for. Jesper Riis har kort sagt strømlinet it-funktionen og sparet flere hundrede millioner kroner,” lyder fra juryen.

Du kan læse stort interview med Jesper Riis her: Som spritny CIO for DSV fik Jesper Riis til opgave at skaffe 300 millioner kroner og overtage 23.000 ekstra brugere

På målstregen
Jesper Riis slog på målstregen de øvrige fire nominerede, nemlig Steffen Andersen fra Adform, Ann Fogelgren-Pedersen fra Børsen, Peter Cabello fra Pandora og Kristian Hjort-Madsen fra PFA.

De fire kan dog bryste sig med, at de er blandt de fem bedste it-topchefer i landet lige nu og på mange måder toneangivende for, hvordan man kan udnytte it til at forbedre forretningen.

“I er bevis på, at kravene til CIO'erne er store i disse år: I skal mestre det tekniske, I skal forstå forretningen og så skal I have det rette organisatoriske talent,” sagde chefredaktør Lars Jacobsen.

Netop det organisatoriske er ifølge juryen et centralt område for top-CIO’erne år.

“Når vi har besøgt jeres organisationer så har vi nemlig hørt historier om oprydning, om strømlining og om den effektivisering, som ikke kommer af sig selv. Det er ikke indsatser som er kommet af sig selv, men fordi I har været en central del af opgaven med at aligne jeres virksomheder," lød det.

Juryen peger på, at DSV er blevet alignet til nye opkøb, mens Pandora er blevet alignet til nye digitale forretningsmuligheder og Børsen til en ny tid med et anderledes marked.

"Og hos Adform har CIO ́en været omgivet af digitale ildsjæle og har skulle struktureret en virksomhed i vækst. Og i PFA rulles agilitet ud i en forsigtig sektor hvor man ikke lige troede agile metoder ville blomstre. Det er det miljø som I færdes i - og som I mestrer,” lød det. Her er juryens fulde begrundelse for at vælge Jesper Riis som Årets CIO 2018:

“Jesper Riis er Årets CIO 2018, fordi han i særdeleshed har vist hvordan en succesfuld dansk CIO i international klasse ser ud.

På få år har Jesper Riis løftet et fragmenteret it-miljø og gjort det til en ægte global it-organisation. Der er desuden etableret fælles platforme og barberet voldsomt af omkostningerne på få år.

Det er sket mens DSV, gennem gigantiske opkøb, har vokset sig fra en regional til en global virksomhed med 45.000 ansatte. Og er nu en af de største transportfirmaer i verden.

Jesper har derfor blandt andet stået i spidsen for integrationen af 23.000 nye brugere, hvis vildvoksende it-systemer blev integreret på blot ni måneder – uden store dele af den originale it-organisation, som ikke fulgte med.

Helt integreret blev systemerne dog ikke. For undervejs lancerede Jesper ”kill it”-projektet. Det lyder godt nok som kill IT, hvilke kunne lede til misforståelser.

Men bare rolig: Formålet var at nedbringe kompleksiteten i it-porteføljen. Noget som indtil videre har resulteret i knapt 1.000 lukkede applikationer.

De lukker dog ikke sig selv. Og Jesper har selv fortalt mig hvordan hans mest effektive trick er at ramme brugerne og deres chefer hvor det gør mest ondt: I pengepungen. Så når it-afdelingen mødte en af de applikationer, som brugeren ikke kunne leve uden var det helt ok – så længe brugerens forretningsområde også accepterede at betale den fulde omkostning ved driften af applikationen.

Så er det, som Jesper vist formulerede, utroligt hvad man kan finde ud af at leve uden…

DSV arbejder i en benhård branche med små marginer og har en klar strategi om vækst gennem opkøb. I transportbranchen handler det ikke om at være tættest på kunden eller at have det nyeste produkt. Det handler om at excellere på sit felt. Noget du kan med en omkostningsbevidst og målrettet brug af it. Og det har Jesper stået for.

Jesper Riis har kort sagt strømlinet it-funktionen. Sparet flere hundrede millioner kroner. Han har bidraget til, at DSV er blevet fremtidssikret til både den teknologiske side - med Internet-of-Things, predictive analytics, 3D print, bots og blockchain – og til den organisatoriske side, som har gjort DSV klar til endnu flere opkøb. Og han har også opnået ledelsens respekt i en ellers traditionel branche som transportbranchen.

Det er modigt. Det er stærkt set og eksekveret. Og det er derfor at Jesper Riis er Årets CIO 2018”


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...

Premium
Microsoft klar med en række store opdateringer til Teams: Se dem demonstreret her
Senere på året kan du se frem til at par nye funktioner i Teams. Microsoft er klar til at give dig større kontrol over samarbejdet på tværs af din organisation, men har også en overhaling klar til video-chat og det klassiske whiteboard. Få overblikket her.
Computerworld
Google slipper første version af Android 10 løs: Her er de vigtigste nyheder
Tiende version af styresystemet Android er ude i sin første betaversion: Her er de nye funktioner, som systemsoftwaren vil byde på.
CIO
Tech fra Toppen: Det har CIO Mads Madsbjerg Hansen fra FLSmidth lært af flere års global it-konsolidering
Tech fra Toppen: Flere års arbejde har betydet en reduktion i antallet af it-systemer hos FLSmidth. Men processen har ikke været uden overraskelser. Hør hvad CIO Mads Madsbjerg Hansen har lært af den omfattende og globale proces.
Job & Karriere
Efter blodrødt regnskab: Nu fyrer Atea 20 medarbejdere i Danmark
Atea fyrer nu 20 medarbejdere. Det sker som en direkte konsekvens af, at den danske forretning er under pres, oplyser selskabets direktør.
White paper
Få en personlig demo af det moderne intranet anno 2019
At vælge den bedste, eller skal vi kalde det, den rette intranetplatform til din virksomhed eller organisation, er ikke nødvendigvis nogen let opgave. Sammenlignet med andre stykker software eller værktøjer til udførelse af specifikke behov, ja så er et intranet typisk en platform, der skal implementeres på tværs af hele virksomheden. Er et nyt intranet på virksomhedens tegnebræt for 2019 er dette din mulighed for at få en personlig demo af Colibo.