Artikel top billede

Nordeas ambitiøse automatiseringsplan giver pote: Tusindvis af stillinger er skåret fra

En af banksektorens mest ambitiøse automatiseringsplaner ser ud til at gå i hus.

Svenske Nordea Bank AB er på sporet til at indfri målsætningen om, at reducere mandskabet med seks tusinde stillinger til fordel for automatiserede løsninger.

Over det seneste regnskabsår er antallet af fuldtidsansatte i koncernen faldet med over otte procent, fra 31.918 til 29.721 fuldtidsstillinger.

Til sammenligning er tæller konkurrenten Barclays Plc næsten 80.000 ansatte ved udgangen af 2017. Det skriver Bloomberg.

Skiftet til automatiserede løsninger betyder, at Nordea som den eneste svenske bank kan bryste sig af at have reduceret sine omkostninger igennem den seneste tid.

Reduktionen i omkostninger lyder på minus fire procent i forhold til forrige regnskabskvartal periode og 11 procent i forhold til samme periode i 2017.

Med besparelserne kan Nordea mønstre en markant vækst i overskuddet. Alene over sidste kvartal er profitten steget med 24 procent, mens væksten over det indeværende år er på i alt 31 procent.

Nordea positive resultater giver afkast til investorerne, som belønnes med selskabets bedste ’share-price’ forhold siden februar.

Banksektor i omsiggribende forandring

De gode resultater er dog kun starten på en mindre revolution, pointerer CEO Casper Von Koskull som estimerer at banksektoren som helhed vil halvere antallet af ansatte i det kommende årti.

Nordeas succes er ikke forbigået flere af de øvrige nordiske bankspillere. Både SEB, Svenska HandelsBanken og Swedbank A/B anerkender at automatiseringsteknologi er essentiel. Her er dog varierende opfattelser af, i hvor høj grad mennesker kan erstattes.

Handelsbanken forventes snart at offentliggøre en plan for, hvordan over 2.000 stillinger skal automatiseres, mens der samtidig er meldt ud, at der nødigt vil afskediges medarbejdere blandt selskabets omkring 14.000 ansatte.

Hos SEB sigtes der også efter at automatisere flere processer. Bankens CEO, Johan Torgeby, understreger at ’alt hvad der kan automatiseres, vil blive automatiseret’, mens ham samtidig anerkender at nye teknologier er i fuld færd med både at ændre på kundernes vaner og disrupter bankernes eksisterende forretningsmodeller.

Læs også: Robotterne udfører i dag 100 mands arbejde: Lån & Spar Bank har firedoblet antallet af kundemøder ved hjælp af robotter
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere