Artikel top billede

Nordeas ambitiøse automatiseringsplan giver pote: Tusindvis af stillinger er skåret fra

En af banksektorens mest ambitiøse automatiseringsplaner ser ud til at gå i hus.

Svenske Nordea Bank AB er på sporet til at indfri målsætningen om, at reducere mandskabet med seks tusinde stillinger til fordel for automatiserede løsninger.

Over det seneste regnskabsår er antallet af fuldtidsansatte i koncernen faldet med over otte procent, fra 31.918 til 29.721 fuldtidsstillinger.

Til sammenligning er tæller konkurrenten Barclays Plc næsten 80.000 ansatte ved udgangen af 2017. Det skriver Bloomberg.

Skiftet til automatiserede løsninger betyder, at Nordea som den eneste svenske bank kan bryste sig af at have reduceret sine omkostninger igennem den seneste tid.

Reduktionen i omkostninger lyder på minus fire procent i forhold til forrige regnskabskvartal periode og 11 procent i forhold til samme periode i 2017.

Med besparelserne kan Nordea mønstre en markant vækst i overskuddet. Alene over sidste kvartal er profitten steget med 24 procent, mens væksten over det indeværende år er på i alt 31 procent.

Nordea positive resultater giver afkast til investorerne, som belønnes med selskabets bedste ’share-price’ forhold siden februar.

Banksektor i omsiggribende forandring

De gode resultater er dog kun starten på en mindre revolution, pointerer CEO Casper Von Koskull som estimerer at banksektoren som helhed vil halvere antallet af ansatte i det kommende årti.

Nordeas succes er ikke forbigået flere af de øvrige nordiske bankspillere. Både SEB, Svenska HandelsBanken og Swedbank A/B anerkender at automatiseringsteknologi er essentiel. Her er dog varierende opfattelser af, i hvor høj grad mennesker kan erstattes.

Handelsbanken forventes snart at offentliggøre en plan for, hvordan over 2.000 stillinger skal automatiseres, mens der samtidig er meldt ud, at der nødigt vil afskediges medarbejdere blandt selskabets omkring 14.000 ansatte.

Hos SEB sigtes der også efter at automatisere flere processer. Bankens CEO, Johan Torgeby, understreger at ’alt hvad der kan automatiseres, vil blive automatiseret’, mens ham samtidig anerkender at nye teknologier er i fuld færd med både at ændre på kundernes vaner og disrupter bankernes eksisterende forretningsmodeller.

Læs også: Robotterne udfører i dag 100 mands arbejde: Lån & Spar Bank har firedoblet antallet af kundemøder ved hjælp af robotter
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere