Artikel top billede

Nordeas ambitiøse automatiseringsplan giver pote: Tusindvis af stillinger er skåret fra

En af banksektorens mest ambitiøse automatiseringsplaner ser ud til at gå i hus.

Svenske Nordea Bank AB er på sporet til at indfri målsætningen om, at reducere mandskabet med seks tusinde stillinger til fordel for automatiserede løsninger.

Over det seneste regnskabsår er antallet af fuldtidsansatte i koncernen faldet med over otte procent, fra 31.918 til 29.721 fuldtidsstillinger.

Til sammenligning er tæller konkurrenten Barclays Plc næsten 80.000 ansatte ved udgangen af 2017. Det skriver Bloomberg.

Skiftet til automatiserede løsninger betyder, at Nordea som den eneste svenske bank kan bryste sig af at have reduceret sine omkostninger igennem den seneste tid.

Reduktionen i omkostninger lyder på minus fire procent i forhold til forrige regnskabskvartal periode og 11 procent i forhold til samme periode i 2017.

Med besparelserne kan Nordea mønstre en markant vækst i overskuddet. Alene over sidste kvartal er profitten steget med 24 procent, mens væksten over det indeværende år er på i alt 31 procent.

Nordea positive resultater giver afkast til investorerne, som belønnes med selskabets bedste ’share-price’ forhold siden februar.

Banksektor i omsiggribende forandring

De gode resultater er dog kun starten på en mindre revolution, pointerer CEO Casper Von Koskull som estimerer at banksektoren som helhed vil halvere antallet af ansatte i det kommende årti.

Nordeas succes er ikke forbigået flere af de øvrige nordiske bankspillere. Både SEB, Svenska HandelsBanken og Swedbank A/B anerkender at automatiseringsteknologi er essentiel. Her er dog varierende opfattelser af, i hvor høj grad mennesker kan erstattes.

Handelsbanken forventes snart at offentliggøre en plan for, hvordan over 2.000 stillinger skal automatiseres, mens der samtidig er meldt ud, at der nødigt vil afskediges medarbejdere blandt selskabets omkring 14.000 ansatte.

Hos SEB sigtes der også efter at automatisere flere processer. Bankens CEO, Johan Torgeby, understreger at ’alt hvad der kan automatiseres, vil blive automatiseret’, mens ham samtidig anerkender at nye teknologier er i fuld færd med både at ændre på kundernes vaner og disrupter bankernes eksisterende forretningsmodeller.

Læs også: Robotterne udfører i dag 100 mands arbejde: Lån & Spar Bank har firedoblet antallet af kundemøder ved hjælp af robotter
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Enterprise Architecture Day 2023: Strategi styring og sikkerhed

Mange it-afdelinger har de seneste år har oprustet på it-arkitektursiden. Både gennem individuelle ansættelser og med oprettelse af egentlige arkitektafdelinger. Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu?

30. marts 2023 | Læs mere


Seminar: Optimér databasen og styrk kritiske processer på tværs af platform, cloud og on-premise

Det er lettere sagt end gjort at optimere databasemiljøet i en hybrid, distribueret infrastruktur, hvor funktionalitet og stabilitet er afhængig af en lang række integrationer med platforme og teknologier fra talrige leverandører. Derfor sætter vi fokus på, hvordan du som DBA’er, infrastrukturspecialist eller IT-chef får de bedste forudsætninger for at lykkes med indsatsen. Du får konkret og opdateret viden om værktøjer og kompetencer, der gør det muligt at løfte opgaven i din virksomhed. Uanset om I satser på Oracle DB, Microsoft SQL eller PostgreSQL på eksempelvis IBM Cloud – eller en blanding heraf.

30. marts 2023 | Læs mere


SAP Excellence Day 2023

På SAP Excellence Day 2023 får du det fulde overblik, der gør det lettere at prioritere mellem de mange muligheder og informeret grundlag for at vælge til og fra. Du får viden om, hvilke muligheder de nye tilbud og services giver – men også om risikoen ved at vælge de nyeste løsninger fra. Samtidig får du senest opdaterede indsigt i SAPs egne planer for de kommende 2-3 år.

13. april 2023 | Læs mere