Artikel top billede

Samsungs Note 9 førermobil er ikke så meget foran som de øvrige Note telefoner

Samsung Galaxy Note 9 til test: Kan du forføres af en fabelagtig skærm og en snedig pen?

Sydkoreas bedste smartphone er dyr og dejlig. Men den er ikke længere nogen magtdemonstration.

Når man er klodens førende mobilproducent, er man forpligtet til at imponere i ny og næ.

Fyrtårnet i Samsungs line-up, Galaxy Note-serien, har siden tilblivelsen af den første model i 2010 også været et udstillingsvindue for alt hvad den ambitiøse mobilproducent kan tilbyde af teknologiske fortræffeligheder.

Alt hvad der kunne tænkes af features og funktioner var ombord på de telefoner. De var regulære magtdemonstrationer.

I år følges den opskrift skam også igen, Samsung har hældt godt med features i mobilen, men spørgsmålet er nu, hvorvidt det stadigt kan løfte oplevelsen, over det som billigere telefoner kan præstere, navnlig Samsungs egen stjerne fra foråret, Galaxy S9+?

Her er svaret ikke så entydigt.

Stort nummer

Note-telefoner er ikke små fikse mobiler, men full-size sager der fylder godt i lommen. Det er Note 9 naturligvis også.

Dimensionerne hedder 162 x 76,4 mm og køkkenvægten siger, at vi lander på den forkerte side af 200 gram. Det er en stor telefon, hvilket vil udfordre dem med mindre hænder derude. Særligt volumenknapperne og fingeraftrykslæseren vil være en udfordring, for de sidder begge lige lovligt højt oppe.

Heldigvis er scanneren ikke længere placeret ved siden af kameraet. Det gjorde den i sidste års model, hvilket ærligt talt var dumt. Alternativet i den kombinerede ansigts- og iris-scanner er samtidigt et godt alternativ.

Telefonen er samtidig mere kantet end sine søskende i S-serien, den er givetvis tegnet med et mere professionelt og maskulint publikum i sigte.

Ud over sit mere kantede udtryk, er man ikke i tvivl om tilhørsforholdet til Samsungs øvrige produkter. Det er glas og metal i fin forening der sammen oser af kvalitet. Og så er den IP68-godkendt mod eventuelt støv eller dyp – ganske praktisk.

Se også: Test af Samsungs to nye S9-telefoner: Ikke værd at hidse sig op over

Magisk display

Samsung er ikke kun førende når det gælder mobilsalg, producenten er også specialister, når det gælder OLED-displays og lagerkomponenter.

Måske ikke overraskende, er det derfor også der, hvor Note 9 har fået det bedste, som Samsung kan hive op af komponentskufferne.

Displayet er kort sagt det bedste, der kan opdrives i en smartphone anno 2018 – det siger ikke så lidt, at skærmnørderne fra Displaymate har måttet opfinde en ny topkarakter (A+), for at markere at dette display er i en klasse for sig.

Det ses også tydeligt. Farverne funkler, kontrasten er nærmest uendelig og den maksimale lysstyrke er uden sidestykke.

Bagefter er det op til dig som bruger at vælge den farveprofil, som huer dig bedst.

Biograf-indstillingen er skabt til at match DCI-P3 standarden, mens foto-indstillingen matcher Adobe RGB standarden. Begge er yderst livlige i farverne, ønsker du et mere afdæmpet udtryk er ’Grundlæggende’ indstillingen oplagt.

Håber du på et matchende soundtrack til biograflærredet, vil du nok blive en smule skuffet. Her er højtalerne præcis de samme som dem, der i dag findes i S9-telefonerne.

Nuvel, det er stadigvæk et fint stereo-setup der diskes op med her, der både kan spille højt og tydeligt. Det er bare ikke i en klasse for sig som displayet er det.

De audiofile vil til gengæld sætte pris på, at det medfølgende headest er signeret af specialisterne fra AKG. Det er til dato det bedste medfølgende headset som man får med i smartphone-æsken.

Power og plads

Under motorhjelmen finder du samme anordning som regerer i S9-serien i dag. Altså en Exynos 9810 octa-core processor. Her er dog skruet en anelse op for RAM’en: den billige model får 6GB RAM ombord, mens topmodellen får rigelige 8GB at arbejde med.

Samsung udnytter også her, at man har helt tjek på det med lagerkomponenter ved at være rundhåndet med lagerkredsene. Begyndermodellen får allerede 128GB plads at arbejde med, mens topmodellen får næsten overdrevne 512GB.

Skulle det ikke række, kan du endda supplere med et micro-SD kort og blære dig med, til dem der gider at lytte, at du har en terabyte lager på din mobil.

Se også: Test: OnePlus 6 fortjener at blive selskabets største mobilhit

Mere anvendeligt er det nok, at Samsung har skruet op for batteriets kapacitet. I forhold til Galaxy S9 Plus er batteriet en sjettedel større. Det gør, at der rutinemæssigt kan klemmes halvanden dags brug ud af mobilen, hvilket ikke altid var tilfældet med forårets stjerne fra Samsung.

Både kvikoplader og trådløs opladning understøttes, om end det større batteri gør, at den fulde optankning tager lidt længere tid.

Som med S9-serien understøttes de vildeste LTE-hastigheder over mobilnetværket (op til 1,2 GBit/sekund), som man er lang fra at opnå i virkeligheden, men det er altså netværket der er flaskehalsen her. Opkoblingen og samtalekvaliteten er solid.

Ikke meget nyt i softwaren

Nyhederne i selve softwaren er til overse, til trods for en mindre punktopdatering til Android 8.1 Oreo samt en nyere Samsung Experience 9.5 ombord. Alt ligner sig selv.

Udgangspunktet fejler dog ikke noget, det er fortsat friskt og ferskt at se på. Ikoner og menuer er overskuelige og lette at finde rundt i, mens de anvendelige Edge-funktioner tilbyder nogle smarte genveje til favorit-apps, -værktøjer og -kontakter.

Samsungs egen digitale assistent, Bixby, er også med ombord med sin dedikerede knap, men forstår stadigvæk ikke dansk. I modsætning til andre assistenter kan man dog lære den nogle gloser og knytte dem til en kontakt. Du kan altså bede den om at ringe til f.eks ’Mor’ eller ’Søren’ selvom resten af stemmekommandoen foregår på engelsk.

En anden, mere tvivlsom feature, Samsungs såkaldte AR-emojis er også videreudviklet, så du nu kan fintune din digitale avatar. Løsningen er dog langt fra at være så overbevisende som den Apple kalder for Memoji i den kommende iOS 12. Selv i sin beta-udgave, er Apples løsning klart den bedste.

Se også: Mystisk fejl får Samsung-telefoner til at sende fotos – uden at brugerne aner det

Den største nyhed i min bog, ligger dog i DeX-softwaren. Hvor du tidligere skulle spendere en del på en dedikeret DeX-dock for at få en desktop-maskine ud af Noten, fungerer det nu bare med en mindre USB-C til HDMI adapter.

Så skal du bare slutte bluetooth-mus og tastutar til, og du er kørende.

S-Pen med snedige tricks

Det mest unikke ved Note 9, er det der siden 2011 har defineret serien: den medfølgende S-pen.

Her får du fortsat en lille fin digitizer-pen med mobilen, men i år har Samsung på enkel vis gjort den endnu smartere.

S-pennen er i år ekviperet med en bluetooth-forbindelse og det gør den til en fjernbetjening i forklædning.

Pennens kan nu fjernstyre musikken fra mobilen, agere fjernudløser når der fotograferes eller åbne en favorit-app. Jeg kan også se en vis fidus i, at man kan fjernstyre sin præsentation i Powerpoint-app’en. Her kan man dog blive forhindret af, at pennen kun holder strøm i en halv time – heldigvis skal pennen ikke bruge meget mere end et halv minut i sit skjul inde i telefonen, før den er klar til en halv time til.

Den primære funktion ved pennen er dog notestagning, og det har den været siden den første Note-boil udkom. Skrive og tegne-processen er kontinuerligt blevet forfinet, så den i dag er ganske fuldendt. Godt det samme, for på markedet findes der ingen alternativer til Note 9.

Se også: Test af Huawei P20 og P20 Lite: De er nærmest identiske, men den ene er ikke pengene værd

Jeg er fortsat vild med Notens ’screen-off’ funktion. Du behøver hverken at tænde for telefonen eller låse den op. Du hiver bare pennen ud og skribler derudaf.

Pennen registrerer samtidig præcist både tryk og hastighed når du tegner, hvorfor man kan få fine resultater, hvis man ellers har tegne-evnerne. Mobilens skærmstørrelse er dog for lille til, at der kan skabes større værker på denne telefon. Men her mener Samsung sikkert også, at du skal springe over på deres Tab S4 tablet i stedet.

Kameraet er godt, men ikke bedst

Dengang Samsung S9 udkom, blev den hurtigt overhalet af Huaweis yderst ambitiøse kameramobil, P20 Pro som med et satte en ny standard for, hvad der kan forventes at fotos i en smartphone.

Note 9 er udstyret med samme kameraanordning som sine S9-kolleger, hvorfor det ikke bliver denne telefon der kommer til at forskyde den magtbalance.

Når det er sagt leverer både S9 og Note 9 stadigt glimrende billeder – både i lyse og mørke omgivelser, hvor der diskes op med veleksponerede og farverige resultater.

Her er ’kun’ 12 megapixels, men det er også rigeligt til de fleste, og vil du zoome ind, kan dette også lade sig gøre for det ene modul er ekviperet med to gange optisk zoom.

Note 9 er ligesom S9 også udstyret med en variabel blænde, hvilket giver marginalt skarpere resultater i dagslys. Note 9 får sig dog nogle AI-baserede funktioner, hvor den bedre kan genkende motivet og vælge de rette fotoindstillinger og samtidig orientere fotografen om, hvis noget er i vejen med billedet – eksempelvis hvis det er blevet rystet eller hvis nogen på fotoet får blinket med øjnene.

I mørke er Note 9 også i stand til at levere varen, selvom den ikke helt kan matche Huaweis supermobil.

På videofronten får man glimrende resultater, hjulpet godt af optikken på begge moduler er stabiliseret, hvilket afholder koffeinrystende hænder fra at spolere optagelserne. Resultatet er pivskarpe 4K-videoer i flydende 60 billeder per sekund.

Som med S9 og Huaweis toptelefoner er det dog ærgerligt, at Samsung ikke kan inkludere en ordentlig video-editor som kan håndtere de ellers så fine optagelser.

Vil du have det bedste… eller vil du spare to tusinde kroner?

Samsungs Galaxy Note 9 er utvivlsomt selskabets bedste telefon til dato, og man kan ikke løbe fra, at den byder på noget unikt med sin S-pen.

Og så er den kvik, flot, displayet er fantastisk og batteriet er blevet større.

Men så er der det med regningen.

Lige nu kan du spare over to tusinde kroner ved at vælge lillebror S9+. Du får godt nok et lidt mindre display, kortere driftstid, halvt så meget lagerplads og må leve uden S-pennens smarte funktioner. Huaweis glimrende P20 Pro er også et interessant alternativ.

Se også: Test: Kinas bedste smartphone hedder P20 Pro: Her overhaler Huawei både Apple og Samsung

Er du til pen-featuren er sagen enkel. Note 9 byder på den bedste (og den eneste) mobil med en brugbar pen.

Er du til storskærmsoplevelser, ville jeg tøve lidt, for både Apple og Huawei har spændende stortelefoner på vej i de næste par måneder.


Loading ikon