Artikel top billede

B&O's stilrene BeoSound Edge kommer også med stemmekontrol

Ugen i tech: Her er de tre vigtigste tendenser fra årets IFA-elektronikmesse

Europas største elektronikmesse, IFA i Berlin, åbnede portene denne uge. Her er de vigtigste tendenser fra årets udgave.

Alt skal stemmestyres

Det intelligente hjem har altid været et fokusområde ved den årlige IFA-elektronikmesse i Berlin. I år satses der dog stort fra giganterne Google og Amazon i jagten på at etablere sig som den førende stemmestyrede platform.

Amazons Alexa er kommet bedst fra start med 20.000 understøttende enheder i dag, herunder nyligt annoncerede AI Cube smarthøjtaler/4G-router fra Huawei og Asus nyeste Zenbook-laptops.

Google synes dog opsat på at vinde terræn og har siden januar måned mere end tredoblet antallet af Assistant understøttende enheder fra 1.500 til 5.000. I samme periode har Amazons knap fordoblet udbredelsen af Alexa-forbundne enheder.

Elektronikproducenterne følger med. Lenovo kunne således en stribe af smart-enheder døbt ’Smart Home Essentials’, intelligente pærer, stik og kameraer, til deres smart-display fra foråret. LG går imens efter det stemmestyrede køkken med et Assistant-drevet Smartdisplay til at styre deres serie af ’Signature’-hvidevarer.

Hos højtaler-producenterne er de digitale assistent også på mode, hvor langt det blev stemmestyrede løsninger som B&O’s Beosound Edge (Alexa og Assistant) og Huaweis AI Cube (Alexa) der løb med overskrifterne.

Ifølge analyseinstituttet Loup Ventures, står Google til at trække det længste strå på den længere bane med en markedsandel på 48 procent mod 37 procent til Alexa i 2022, med konkurrerende løsninger som Apples Siri, Microsoft Cortana og Samsungs Bixby halsende efter.

Bærbare bliver interessante igen

Efter at have været glemt under den store smartphone og tablet bølge i snart et årti, begynder der at være et øget fokus på de bærbare maskiner igen.

Det er tekniske og softwaremæssige landvindinger, som nu mere konkurrencedygtige CPU-producenter som AMD og Qualcomm der står bag, og de dukker nu op i stadig flere interessante designs.

Således kunne Lenovo løfte sløret for deres første laptop med en modificeret mobilprocessor ombord, Lenovo C630 og med den kommer fordele som 25 timers driftstid og LTE-forbindelse.

Alt imens kunne Acer løfte sløret for deres kompetente, men prisvenlige, Swift 3 serie med Ryzen processorer inden i.

Intel mærker også presset fra den øgede konkurrence, hvorfor selskabet har præsenteret endnu en opfriskning af deres 8. generations Core portefølje til efteråret.

Denne muliggør stadig mere ambitiøse design, såsom den ultralette og -slanke Acer Swift 5 og 7 som byder på quad-core kræfter, 14 tommers display og vejer under et kilogram. Swift 7 er samtidig ekstra slank med en profil på bare en centimeter.

Også på softwarefronten sker der interessante tøbrud, med antydningen af, Windows 10 kan finde veje til Chromebooks og altså køre med begge styresystemer. Det giver derfor også mening, når Dell i denne uge kunne præsentere deres første high-end Chromebook – en Inspiron med to-i-en evner.

8K-ræset er skudt i gang

IFA-messen er også højsæson for præsentationen af nye fjernsyn. Efter at have været et ’HDR-år’ i 2017 er det igen stadigt højere opløsninger der er på dagsordenen.

I år kunne både Samsung og LG hejse 8K-flaget. LG fremviste en ambitiøs 8K OLED-prototype frem mens Samsung kunne løfte sløret for deres første kommercielt tilgængelige 8K-fjernsyn.

Prisen og hvorvidt de vilde opløsnigner kan udnyttes, kan dog fortsat diskuteres.

Læs også: Nu kommer 8K-TV bølgen – men hvad med pris og anvendelighed?