Cloud er kort og godt uundgåelig for alle virksomheder: Her er bekymringerne og de gode råd

Klumme: Cloud buldrer frem, men der er også skepsis over for det i mange it-afdelinger. Men der er ingen vej tilbage, for fordelene er uomgængelige. Man skal bare tænke sig om.

Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for skribentens synspunkter.

Rundt omkring rejser der sig en skepsis over for den voldsomme udvikling i cloud-baserede løsninger.

Indtil videre har det kun været mindre it-applikationer, der er gået op i skyen, men nu kommer også ERP-platformene med cloud-løsninger.

At ERP også går i skyen kan vel sammenlignes med dengang, man først gang hørte om APP.

Mange troede ikke på det. I dag betjener vi os jo stort set kun af apps, og de kommende generationer af it-chefer anser en pc som et gammelt klenodie.

Digitaliseringen har vi accepteret, og nu kommer næste skridt - nemlig at forholde os til it-systemer, deres placeringerne og fremtidige opdateringer.

Hvad skyldes bekymringerne?
Men hvorfor alle de bekymringer?

Det er nyt, og stadig indsamles de første erfaringer - men tænk på alle de andre ting, der vælter frem i disse år af teknologier - robotter og så videre.

Så tænker it-afdelinger forstokket, eller er det blot udtryk for en sund skepsis i forhold til, om cloud-teknologierne nu er så sikre og stabile, som det påstås?

Lad os prøve at se på, hvordan vi kommer videre. Først kigger vi ind til bekymringerne startende i it-afdelingen. Dernæst prøver vi at se det fra forretningens side.

Opgaverne i it-afdelingen
I dag er der folk i it-afdelingerne med hardware-ansvar, som sidder og ”klapper” på servere. Dette billede er kun kortvarigt, for alle systemer og serverstrukturer vil inden for en 5-10 årige periode forsvinde.

Så sidder man i en sådan afdeling - ja, så kan man godt blive bekymret over ens job og hvilken rolle man internt i en it-afdeling kommer til at spille fremover.

Sikkerheden
”Vi ved jo ikke, hvor serveren er henne, siger it-folkene”.

Er det så vigtigt?, kan man spørge.

I dag sker der også it-angreb på selv de store virksomheder, så sikkerheden vil i en cloud kontra en normal virtuel-server være den samme.

Hackere vil altid være et skridt foran, så de nødvendige sikkerhedsskridt skal tages – men har man en virtuel server i dag, er man jo allerede på vej i cloud-mode.

Bekymringer mellem systemerne
I den kommende årrække vil alle it-afdelinger stå med et dilemma.

Nogle systemer er kun cloud-baserede, og nogle er ikke.

Indtil det smelter sammen, vil der være store opgraderingsprojekter og udfordringer med at få teknikken til at spille sammen. Det vil kræve masser af penge, blod, sved og tårer – men hvis man ikke hopper med på cloud, bliver alternativet meget værre.

Cloud set fra forretningens synspunkt
Så hopper vi over på forretningens side.

At opdatere en server giver jo ikke en virksomhed en bedre bundlinje – men tværtimod en omkostning.

Kan man få platformene til at foretage automatisk opdateringer, kan man bruge it-folk på at udvikle nye løsninger i stedet.

Opgraderingsprojekter kan dræbe forretningen. Står man på en gammel platform, og har man ikke har opdateret længe, kan man ende i store opgraderingsprojekter, der kan stoppe virksomhedens vækst.

I medierne verserer historien om Lidl, der prøvede at flytte en gammel platform til noget nyt, men måtte opgive eller i hvert fald parkere projektet.

At tage kritiske ressourcer fra forretningen til at få it-platforme opgraderet er et dyrt bekendtskab, men det er nødvendigt.

Vedligehold af platforme er en saga blot.

Tænk, hvis din forretning kan bruge kræfterne på kernekompetencer, og jeres platforme altid er opdateret. Det vil give en helt anden frihed og overskud til at lave endnu bedre bundlinje.

Så fra forretningens side ser man disse Cloud-everygreen-versioner som et tiltrængt initiativ, så pengene kan bruge på forretningsudvikling og innovation.

Man bør se hele cloud-diskussionen som et fællesprojekt i en virksomhed, og ikke som en kamp mellem to boksere.

Vejen til at få alle it-platforme op i skyen er hård og brolagt med masser af forhindringer. Men tag de langsigtede briller på og tænk på, hvordan man fremover kan undgå dræbende opgraderingsprojekter og store omkostninger til opdateringer, servere og integrationer.

Gode råd
- Udarbejd en langsigtet cloud-strategi

- Tegn it-landskabet op og peg på, hvor udfordringerne er på den korte bane med cloud kontra de nuværende systemer

- Tænk fra forretnings side på, hvordan man kan udnytte it-ressourcerne bedst

- Tag den åbne dialog mellem it og forretningen, så I ror i den samme båd - også i fremtiden

- Vær forberedt på en lang rejse, der vil involvere vitale dele af forretningen, før i er på ”cloud-motorvejen”

- Sikkerhed vil altid være et issue, uanset hvor man har tingene placeret, så hav respekt for dette


Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling.

Har du en god historie eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt?

Læs vores klumme-guidelines og send os noget tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...

Flere dybdegående Computerworld artikler

"Det er skide sjovt, at vi nu også kan følge med i en masse data under kampene. Men det betyder også, at dårlige tabere kan henvise til vores bordfodbold-data"

Alle de indsamlede data bliver bearbejdet via machine-learning, der giver os en masse statistik på vores bordfodboldkampe. Vi kan eksempelvis se hvilket hold, der har haft bolden mest, og hvem der har flest skud på mål. Vi har også installeret en optisk sensor i målet, der registrerer, når der bliver scoret og holder styr på stillingen.

Erik Kaae stopper som topchef i EG efter salg til DXC Technology - forlader nu helt it-branchen
Morgen-briefing: Lars Seier henter dansk erhvervsprofil til krypto-virksomhed / Amazon investerer milliarder i Tesla-rival / Google køber grunde op via mystiske skuffeselskaber / Apple henter tidligere Microsoft-chef til ny smart home-satsning
Ugen i tech: Stort Samsung læk: Her er selskabets forårskollektion af wearables / Canon-prisbombe – halverer nærmest prisen på spritnyt fullframe kamera / Salg på prisstærkt Nvidia GTX1660 er tyvstartet.
2 Test af Microsoft Surface Laptop 2: En genial laptop - hvor Microsoft begår nogle sløje svipsere
Årets største mobil-messe åbner snart portene: Her er de fem nyheder, vi glæder os mest til
Netcompanys bestyrelsesformand trækker sig: Fravælger selskabet til fordel for andre bestyrelsesposter
11 Her er Googles svar på nye EU-regler, der 'kan ødelægge internettet for altid': "Detaljerne er vigtige"


Premium
Erik Kaae forlader it-verdenen efter mere end 20 år - men det lykkedes ham aldrig at lande et job som topchef: "Det er bestemt ikke fordi, at jeg ikke har haft lyst"
Interview: Et ny job som kommerciel direktør hos ISS betyder, at Erik Kaae forlader den danske it-branche for første gang i sit voksne liv. På trods af at den tidligere Microsoft-direktør har haft en lang række topposter, er han aldrig nået helt til tops. Nu fortæller han selv, hvorfor det ikke er sket.
CIO
Tech fra Toppen: Det har CIO Mads Madsbjerg Hansen fra FLSmidth lært af flere års global it-konsolidering
Tech fra Toppen: Flere års arbejde har betydet en reduktion i antallet af it-systemer hos FLSmidth. Men processen har ikke været uden overraskelser. Hør hvad CIO Mads Madsbjerg Hansen har lært af den omfattende og globale proces.
Job & Karriere
Toke Kruse: Jeg spår, at humankapital i 2019 erstattes af it-kapital
I 2019 vil vi se en kæmpe udskiftning af ressourcer, hvorunder de menneskelige processer overtages af software, der gør os mennesker hurtigere og mere effektive. Betyder det store fyringsrunder? Måske.
White paper
Den ultimative password guide
De fleste organisationer og medarbejdere kæmper en ulige kamp med passwords. Det er en daglig smerte at huske på / lave sikre passwords og resultatet bliver naturligvis også derefter. I dette white paper gennemgår vi nogle af de hyppigst forekommende password problemer og kommer med bedste praksis for at løse problemerne.