Artikel top billede

2019 bliver året for sim-jacking: It-kriminelle misbruger telefonnumre til at stjæle data og undgå to-faktor sikkerhed

Sim-jacking bliver ifølge sikkerhedsfirmaet Trend Micro en af de nye trusler, der kommer til at ramme danskerne i løbet af det nye år.

Vi nærmer os så småt nytår og dermed højsæson for forudsigelser om, hvad det nye år bringer.

På sikkerhedsområdet lyder forudsigelsen, at når du møder tilbage på arbejde efter nytår, så skal du være opmærksom på sim-jacking.

Tricket går ud på, at hackerne kontakter dit teleselskab og får det til at sende et nyt simkort til hackeren selv. Herefter har vedkommende adgang til dit telefon nummer og dermed også mulighed for at trænge igennem typiske to faktor godkendelser, hvor sms-beskeder fungerer som den anden godkendelse.

Læs også: Cryptojacking er hackernes nye yndlingsværktøj: Sådan overtager de din computer og misbruger den til at udvinde kryptovaluer

Andre programmer og internetsider bruger også telefonnummere til at validere kontoen, og kan tilmed bruges, hvis du gerne vil nulstille din konto.

Forudsigelsen kommer fra sikkerhedsselskabet Trend Micro, der regner med at sim-jacking eller sim-swapping kommer til at blive endnu mere populært i fremtiden.

“Sim-swapping er en relativt ny avanceret trussel. Den kan ramme alle, men hackerne vil typisk gå målrettet efter folk, som enten er velhavende og/eller har meget værdifulde data på deres mobiler, som fx kendte mennesker,” siger Jesper Mikkelsen, cyber-defense specialist hos Trend Micro i en pressemeddelelse.

Læs også: Danske virksomheder bruger flere penge på it-sikkerhed end nogensinde før: Så massiv har effekten været

Flere eksempler på succesfulde angreb

Ifølge Trend Micro kan sim-jacking teknikken i værste fald give adgang til din e-mail, kreditkort, personfølsomme oplysninger og endda din bankkonto.

Vi har allerede set flere store eksempler på succesfuld sim-jacking. Sidste år blev den amerikanske sangerinde, Selena Gomez' instagramprofil, der har mere end 125 millioner følgere, overtaget og misbrugt af hackere netop ved hjælp af sim-jacking.

Læs også: Sådan får du topchefen til at betale for bedre it-sikkerhed: "Industrien har stopfodret markedet med skræmmehistorier"

Ifølge det amerikanske tech-medie motherboard er der dog en del forholdsregler, du kan tage, for at undgå at blive et offer for sim-jacking i 2019.

En af anbefalingerne lyder, at du først og fremmest ikke opgiver dit telefonnumre til dine online-konti selvom din mail- og sociale mediekonto beder dig om det.

Ifølge motherboard giver flere amerikanske teleselskaber mulighed for, at man kan styrke sin konto. Det betyder, at du ikke bare kan ringe og bede om et nyt sim-kort, men at du skal identificere dig med andet end bare dit navn.

Læs også: Tjek sikkerhedsniveauet i din virksomhed: Ny test skal give danske virksomheder bedre it-sikkerhed

Derudover er det selvfølgelig også en mulighed at undgå sms'er som to faktor godkendelse, hvis du helt vil undgå at bliver et offer for sim-jacking.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Cyber Briefing

Én gang om måneden leverer Computerworld Event et 30 minutters Cyber Briefing, hvor du får overblik over de mest aktuelle angreb, største trusler og tendenser samt giver dig gode råd, der kan implementeres direkte i din it-sikkerhedsafdeling. Tema: Hvor står Danmark i forhold truslen fra DDoS?

22. marts 2023 | Læs mere


Datadrevet forretning 2023

Gennem inspirerende oplæg fra personer, der – på egne eller andres vegne – har formået at udnytte data til at sikre en kant til konkurrenterne, bliver du inspireret til, hvordan din organisation kan lykkes med at høste gevinsterne gennem målrettet investering i databaseret innovation og udvikling og om, hvordan man i praksis spotter potentialet i og værdien af data.

23. marts 2023 | Læs mere


Enterprise Architecture Day 2023: Strategi styring og sikkerhed

Mange it-afdelinger har de seneste år har oprustet på it-arkitektursiden. Både gennem individuelle ansættelser og med oprettelse af egentlige arkitektafdelinger. Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu?

28. marts 2023 | Læs mere