Artikel top billede

Fotograf: Frank Lohmann

Toke Kruse: Jeg spår, at humankapital i 2019 erstattes af it-kapital

I 2019 vil vi se en kæmpe udskiftning af ressourcer, hvorunder de menneskelige processer overtages af software, der gør os mennesker hurtigere og mere effektive. Betyder det store fyringsrunder? Måske.

Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for skribentens synspunkter.

Helt tilbage i 2017 var det mest skrevne ord i Børsen allerede ”digitalisering”, og siden da er ordet ikke blevet mindre populært, nok nærmere tværtimod.

I 2019 vil vi se en kæmpe udskiftning af ressourcer, hvorunder de menneskelige processer overtages af software, der gør os mennesker hurtigere og mere effektive. Betyder det store fyringsrunder? Måske.

Det stiller i hvert fald krav til virksomheder i alle størrelser – små som store – hvis de vil følge med tiden. Uden digitale løsninger og processer dør virksomhederne af dyr administration, menneskelige fejl og en udvikling, der går mod nul.

Bankerne åbner sig

I efteråret 2019 skal bankerne åbne sig som følge af PSD2 og kan ikke længere gemme sig bag deres høje sektormure. Dermed kan regnskabsprogrammerne lettere få adgang til kundernes bankdata, sådan så de fx kan afstemme banken automatisk og i det hele taget gøre virksomhederne mere digitale.

Det er dog ikke nyt for bankerne, at de går fra at være banker til it-virksomheder. De har arbejdet med it i årtier og ved udmærket, hvor markedet bevæger sig hen.

De har bare haft det privilegium, at konkurrencen fra andre brancher har været noget nær ikke-eksisterende, grundet de høje krav, der har været stillet til dem.

Derfor har innovationslysten blandt banker nærmest været fraværende. De er dog ved at vågne op nu, for når PSD2 slår hul i muren, øges presset på, hvordan bankerne skal tjene deres penge i fremtiden – og hvidvaskning er tilsyneladende ikke vejen frem for dem.

Langtfra alle revisorhuse er langt nok frem

En anden branche, som har set lyset, men ikke reageret på det, er revisions- og bogføringsbranchen. Den har stadig en digital transformation til gode, der formentlig for alvor påbegyndes i 2019, hvis ikke den skal blive sat helt af og kørt over af teknologien.

I mit arbejde med Bilagscan, der digitaliserer bilag, kan jeg i hvert fald konstatere, at langtfra alle revisorhuse er langt nok fremme. Og ser man på de fire største revisionshuse i verden, er deres plan indtil videre, at de skal tjene flere penge på konsulenttimer, eftersom omsætningen ved alm. revision er stagneret de seneste par år.

Konklusionen er, at virksomheder, som før har levet af ensformige processer, er nødt til at flytte fokus, hvis de skal vækste deres forretninger. Og det er banker og revisionsbranchen ikke ene om – denne tendens breder sig til flere brancher, hvor digitalisering, effektivitet og besparelser er i højsædet.

Det store spørgsmål bliver så: Kan regnskabsbranchen omstille sig til en mere teknologisk tung fremtid, eller vil vi se disse virksomheder blive mindre på deres traditionelle områder og større på helt nye forretningsfelter?

Læs også: Slip nu afhængigheden af data: Data-afhængighed gør din virksomhed ukonkurrencedygtig

Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling.

Læs vores klumme-guidelines og send os noget tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.Flere artikler om Job & Karriere

Vi har fundet 10 stillinger, som du kan søge lige nu

Kunne det friste med it-job hos TV2 eller i cyber-sikkerhedsbranchen? Så læs med her, hvor du måske kan finde det næste skridt på din karrierestige.

Bliv Mr Robot hos Visma - eller søg et af de ni andre ledige it-job, som vi har fundet til dig
Find dit nye drømmejob i påsken: Vi har fundet 10 stillinger, som du kan søge netop nu
Er din karriere kørt fast? Vi har fundet 10 ledige stillinger, som du kan søge netop nu
Her er 10 spændende it-job som er ledige lige nu: Søg dem her

Er du på udkig efter nyt it-job?

På Computerworld it-jobbank kan du hver dag søge og sortere i nye spændende it-stillinger i ind- og udland. Vi har lige nu ledige it-stillinger på siden.

Computerworld it-jobbank er et samarbejde mellem Computerworld og it-jobbank, Danmarks førende karrieresite for it-folk.

Har du spørgsmål til jobannoncerne på disse sider, så er du velkommen til at kontakte it-jobbank

Lynsøgning

Find dit næste It-Job her - Der er ledige it-stillinger lige nu