Fotograf: Frank Lohmann

Toke Kruse: Jeg spår, at humankapital i 2019 erstattes af it-kapital

I 2019 vil vi se en kæmpe udskiftning af ressourcer, hvorunder de menneskelige processer overtages af software, der gør os mennesker hurtigere og mere effektive. Betyder det store fyringsrunder? Måske.

Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for skribentens synspunkter.

Helt tilbage i 2017 var det mest skrevne ord i Børsen allerede ”digitalisering”, og siden da er ordet ikke blevet mindre populært, nok nærmere tværtimod.

I 2019 vil vi se en kæmpe udskiftning af ressourcer, hvorunder de menneskelige processer overtages af software, der gør os mennesker hurtigere og mere effektive. Betyder det store fyringsrunder? Måske.

Det stiller i hvert fald krav til virksomheder i alle størrelser – små som store – hvis de vil følge med tiden. Uden digitale løsninger og processer dør virksomhederne af dyr administration, menneskelige fejl og en udvikling, der går mod nul.

Bankerne åbner sig
I efteråret 2019 skal bankerne åbne sig som følge af PSD2 og kan ikke længere gemme sig bag deres høje sektormure. Dermed kan regnskabsprogrammerne lettere få adgang til kundernes bankdata, sådan så de fx kan afstemme banken automatisk og i det hele taget gøre virksomhederne mere digitale.

Det er dog ikke nyt for bankerne, at de går fra at være banker til it-virksomheder. De har arbejdet med it i årtier og ved udmærket, hvor markedet bevæger sig hen.

De har bare haft det privilegium, at konkurrencen fra andre brancher har været noget nær ikke-eksisterende, grundet de høje krav, der har været stillet til dem.

Derfor har innovationslysten blandt banker nærmest været fraværende. De er dog ved at vågne op nu, for når PSD2 slår hul i muren, øges presset på, hvordan bankerne skal tjene deres penge i fremtiden – og hvidvaskning er tilsyneladende ikke vejen frem for dem.

Langtfra alle revisorhuse er langt nok frem
En anden branche, som har set lyset, men ikke reageret på det, er revisions- og bogføringsbranchen. Den har stadig en digital transformation til gode, der formentlig for alvor påbegyndes i 2019, hvis ikke den skal blive sat helt af og kørt over af teknologien.

I mit arbejde med Bilagscan, der digitaliserer bilag, kan jeg i hvert fald konstatere, at langtfra alle revisorhuse er langt nok fremme. Og ser man på de fire største revisionshuse i verden, er deres plan indtil videre, at de skal tjene flere penge på konsulenttimer, eftersom omsætningen ved alm. revision er stagneret de seneste par år.

Konklusionen er, at virksomheder, som før har levet af ensformige processer, er nødt til at flytte fokus, hvis de skal vækste deres forretninger. Og det er banker og revisionsbranchen ikke ene om – denne tendens breder sig til flere brancher, hvor digitalisering, effektivitet og besparelser er i højsædet.

Det store spørgsmål bliver så: Kan regnskabsbranchen omstille sig til en mere teknologisk tung fremtid, eller vil vi se disse virksomheder blive mindre på deres traditionelle områder og større på helt nye forretningsfelter?

Læs også: Slip nu afhængigheden af data: Data-afhængighed gør din virksomhed ukonkurrencedygtig

Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling.

Læs vores klumme-guidelines og send os noget tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.

Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...

Flere artikler om Job & Karriere

Nye udfordringer? Find dit nye .Net-udvikler-job her. Vi har fundet syv interessante stillinger på it-jobbank, du kan søge nu

Er du .Net-udvikler? Så har vi fundet syv hotte stillinger, som er ledige lige nu.

1 Her er otte spændende projektlederstillinger, der er ledige netop nu
Er du på jagt efter et nyt it-sikkerheds-job? Så har vi fundet fem spændende stillinger, der er ledige netop nu
1 Toke Kruse: Jeg spår, at humankapital i 2019 erstattes af it-kapital
1 Skyd det nye år ind med et nyt job: Her er seks ledige BI-stillinger, som du kan søge i juleferien

Er du på udkig efter nyt it-job?

På Computerworld it-jobbank kan du hver dag søge og sortere i nye spændende it-stillinger i ind- og udland. Vi har lige nu ledige it-stillinger på siden.

Computerworld it-jobbank er et samarbejde mellem Computerworld og it-jobbank, Danmarks førende karrieresite for it-folk.

Har du spørgsmål til jobannoncerne på disse sider, så er du velkommen til at kontakte it-jobbank

Lynsøgning

Find dit næste It-Job her - Der er ledige it-stillinger lige nu


Premium
Dansk milliardvirksomhed vil alligevel ikke forlade Danmark efter ændringer af ny overvågningslov: “Tvangselementet eksisterer stadigvæk, men det er fint nok i forhold til rigets sikkerhed”
Den danske milliardvirksomhed Tradeshift åndede lettet op i sidste uge, da man kunne konstatere, at regeringen havde indgået en politisk aftale om en ny lov for Center for Cybersikkerhed. For Tradeshift har tidligere truet med at forlade landet på grund af loven.
Computerworld
Google slipper første version af Android 10 løs: Her er de vigtigste nyheder
Tiende version af styresystemet Android er ude i sin første betaversion: Her er de nye funktioner, som systemsoftwaren vil byde på.
CIO
Tech fra Toppen: Det har CIO Mads Madsbjerg Hansen fra FLSmidth lært af flere års global it-konsolidering
Tech fra Toppen: Flere års arbejde har betydet en reduktion i antallet af it-systemer hos FLSmidth. Men processen har ikke været uden overraskelser. Hør hvad CIO Mads Madsbjerg Hansen har lært af den omfattende og globale proces.
Job & Karriere
Efter blodrødt regnskab: Nu fyrer Atea 20 medarbejdere i Danmark
Atea fyrer nu 20 medarbejdere. Det sker som en direkte konsekvens af, at den danske forretning er under pres, oplyser selskabets direktør.
White paper
Ny undersøgelse blandt detail- og produktionsvirksomheder
En ny stor rapport viser, at 100% af de virksomheder i undersøgelsen, som ikke bruger EDI i dag, mener, at det vil være en fordel for deres forretning, hvis de benyttede EDI. Undersøgelsen er foretaget af Vanson Bourne på vegne af TrueCommerce, som er baseret på besvarelser fra 300 detail- og produktionsvirksomheder. Virksomheder inden for især detail og produktion oplever i dag et marked og en supply chain, som er i konstant udvikling. Forbrugerne stiller stadig større krav til leveringstid, priser, produktudvalg, lagertilgængelighed, m.v., og der kommer hele tiden nye købskanaler til. Det kan være en udfordring for detail- og produktionsvirksomheder at holde sig på forkant med udviklingen, både når det drejer sig om at være til stede i de rette kanaler og - ikke mindst - den teknologi, som understøtter en mere effektiv supply chain. Hent hele rapporten helt gratis her.