Artikel top billede

Konkurrerende algoritmer kan 'samarbejde' om at hæve priserne på nettet: “Det risikerer i sidste ende at skade forbrugerne”

Priser, der regulerer sig sel,v er ved at blive normen for detailvirksomheder som Amazon. Men det kan være til stor skade for forbrugerne, advarer forskere bag en ny rapport.

Næste gang du køber nye løbesko eller en ny trøje på Amazon eller en anden detailvirksomhed på nettet, så er prisen formentlig ikke bestemt af en salgschef, men af en algoritme, der sammenligner prisen hos konkurrenterne.

Det skriver mediet technology review.

Pris-algoritmer er nemlig blevet dagligdag for detailbutikker på nettet i takt med, at systemerne er blevet billigere og lettere at implementere, skriver mediet.

Den type prisregulering har længe været kendt i fly- og hotelbranchen, hvor mange kunder efterhånden har erfaret, hvor hurtigt og ofte priserne skifter.

Læs også: Lovforslag: Vigtige sags-beslutninger skal måske kunne tages af algoritmer uden at borgere høres først

Men selvom teknologien er smart for virksomhederne, så peger en ny forskningsrapport ifølge technology review på, at det kan blive problematisk.

Systemerne lærer nemlig at samarbejde med konkurrenterne og hæver sammen i al hemmelighed priserne for forbrugerne.

Algoritmer lærte af hinanden

Rapporten er udarbejdet af forskere på det italienske universitet i Bologne, der har bygget to algoritmer, som blev sat til at regulere deres egne priser.

Kort tid efter kunne forskerne se, at de to ellers helt uafhængige algoritmer begyndte at tage ved lære af hinanden, og placerede priserne langt højere end de ellers ville være.

Læs også: TV2 vil skrue op for brugen af algoritmer og ny teknologi: Gør sig klar til streaming-krig med Netflix og HBO

Ifølge technology review bekymrede det forskerne mest, at algoritmerne ikke efterlod nogen spor af, at de havde lært af hinanden.

“De lærer at samarbejde i al hemmelighed ved at prøve sig frem og lære af sine fejl uden at kommunikere med hinanden eller uden at være designet til at samarbejde,” siger forskerne ifølge mediet og fortsætter:

“Det risikerer at hæve priserne på varerne og i sidste ende skade forbrugerne.”

Læs også: Når big data bliver til kunst: It-folkene griner, til de opdager, at jeg anvender de fedeste algoritmer
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på hændelser. Det handler om at eliminere kompleksitet, sikre smidighed og sikre fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Effektiv drift og support af applikationer i Dynamics 365 FO

Med Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er forretningssystemet flyttet i skyen. Dermed er det slut med store opgraderingsprojekter, og virksomheder og organisationer skal i stedet være klar til løbende opdateringer, som sendes ud flere gange om året. Det kræver et særligt fokus på effektiv drift af applikationerne, hvis stabiliteten i applikationerne skal opretholdes og konkurrenceevnen bevares. I dette webinar bliver du inspireret til, hvordan du får mest muligt ud af din investering i Microsoft Dynamics 365 FO med en driftsaftale, så platformen udvikler sig sammen med din forretning.

24. juni 2021 | Læs mere


The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

01. juli 2021 | Læs mere


Premium
Den nye kulørte iMac er så Applesk at det næsten gør ondt – og derfor ville jeg ikke selv købe en
Apple-dyderne lever i allerbedste velgående i selskabets nye, lækre og farverige iMac – og det bør få dig til at se dig om efter noget andet.
Computerworld
Efter Windows 11-lækket: Her er de nye elementer - og lanceringsdatoen
Podcast: Hvad kan Windows 11 tilbyde? Hvad kræver det af dit hardware? Hvornår kommer det? Og hvorfor har NNIT indsat Pär Fors som ny topchef? Ham har vi mødt på hans kontor i Søborg. Få svarene i denne episode af Computerworlds nyhedspodcast.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
Sådan: Sæt din fakturahåndtering på autopilot
Accounts payable automation frigør ressourcer i bogholderiet og minimerer risikoen for fejl, men hvordan kommer du i gang? Læs med her og få bud på, hvordan du opnår ”touchless flow.”