Staten betaler 150 millioner kroner for meget om året for softwarelicenser: Nu vil minister rydde op

Den danske stat betaler langt flere penge for softwarelicenser end private virksomheder. Det fremgår af en rapport fra 2015, som minister for offentlige innovation Sophie Løhde (V) nu vil handle på.

Staten betaler hvert år cirka 150 millioner kroner mere end nødvendigt for indkøb og vedligehold af standardsoftware.

Det svarer til, at staten betaler omkring 20 procent mere for licenserne end private virksomheder.

Overbetalingen fremgår af en rapport, benchmark- og it-rådgivningshuset Zangenberg Analytics har udarbejdet for Modernisseringsstyrelsen.

Det skriver Børsen.

Rapporten blev allerede sendt til Moderniseringsstyrelsen i 2015, men ifølge minister for offentlig innovation, Sophie Løhde (V), er det først nu, hvor udbuddet skal fornyes, at staten vil kaste sig over de for høje licensbetalinger til it-giganter som SAP og Oracle.

Blandt andet peger Sophie Løhde på, at staten skal indgå en ny rammeaftale med Oracle.

"Det er for at give os nogle bedre priser, men også for at give os bedre vilkår og få ryddet op i nogle af licensbetingelserne, som i dag er alt for snørklede og restriktive," siger hun til Børsen.

Læs også: Jesper sidder med ansvaret for alle softwarelicenser hos Velux: ”Det er sværere, end de fleste gør sig forestillinger om"

En af de primære årsager til statens høje forbrug på softwarelicenser er, at flere af softwarelicenserne ikke kan overdrages på tværs af staten, selvom der er tale om den samme køber.

Eksempelvis skal der købes nye licenser i forbindelse med ministerrokader, fordi der derfor også rykkes rundt på de forskellige ressortområder i ministerierne.

Overfor Børsen fortæller Sophie Løhde, at staten bruger 600 til 800 millioner kroner årligt på indkøb hos de store it-giganter.

Hun tør desuden ikke budgettere med at kunne hente den fulde besparelse på 150 millioner kroner hjem.

Børsen har forsøgt at få en kommentar fra Oracle, men skriver, at det amerikanske softwareselskab ikke er vendt tilbage.

Læs også: Betaler du for meget i softwarelicens? Her er tre tegn på, at du kan spare masser af penge
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Atomic Software ApS
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: ERP – få optimal udnyttelse af dine store mængder af værdifulde data i den digitale transformation

Få indblik i, hvordan alle virksomheder kan optimere deres kritiske processer og hvordan du realiserer det uforløste potentiale gennem denne procesoptimering. Du får indsigt i forretnings-processer, digital værdiskabelse og teknologi, der har hjulpet mange virksomheder på vej med deres digitale transformation.

20. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: Fremtidens It service management - optimer dit setup med de nyeste teknologier

Det er vigtigere end nogensinde at have styr på kerneopgaverne i virksomhedens it-drift. Fra monitorering af systemerne til udrulning af applikationer, håndtering af service desken og alle udfordringerne med it-sikkerheden. Kom og bliv klogere på mulighederne for automatisering og optimering med ITSM og den nyeste robotteknologi.

21. august 2020 | Læs mere


Premium
For 20 år siden blev Netcompany stiftet som modsvar til de etablerede it-leverandører: Her er de tre principper bag Netcompanys milliardsucces
Interview Siden 1999, hvor Netcompany blev etableret, har det danske it-selskab haft tre principper for at drive en succesfuld it-virksomhed. "Vi mente i al beskedenhed, at det måtte kunne gøres bedre ved at modernisere måden at bygge it-systemer på," siger Netcompanys direktør André Rogaczewski, der her udlægger den succesformel, der stort set har været den samme i de seneste 20 år.
Computerworld
Kinesiske TikTok lukker ned i Hong Kong efter indførelse af censur-lov
TikToks kinesiske moderselskab Bytedance lukker for adgang til den populære app i Hong Kong. Til gengæld vil en kinesisk version af appen fortsat være tilgængelig i Hong Kong
CIO
Torben Fabrin og Arla måtte på få dage omstille hele deres produktion da coronaen ramte
Da coronaen ramte verden måtte mejerigiganten Arla på få dage omstille sin produktion. Samtidig voksede salget massivt til supermarkeder mens institutioner og restauranter gik næsten i stå. Hør hvordan Arla kom gennem krisen ved blandt andet være klar med realtime analytics.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Når du skal designe, udvikle og implementere dokumenter i Dynamics 365
I dette whitepaper får du et overblik over de forskellige muligheder, der findes, når du skal designe, udvikle og implementere eksterne ERP-dokumenter i Dynamics 365 for Finance and Operations. I dokumentet kan du blandt andet se en sammenligning mellem Lasernet og en række andre løsninger. Bag whitepaperet står Tabellae, der over de seneste ni år har arbejdet med mere end 500 ERP-projekter og som har stor indsigt i Lasernet Output Management-systemet fra Formpipe Software.