Artikel top billede

(Foto: Steen Brogaard / Steen Brogaard)

Staten betaler 150 millioner kroner for meget om året for softwarelicenser: Nu vil minister rydde op

Den danske stat betaler langt flere penge for softwarelicenser end private virksomheder. Det fremgår af en rapport fra 2015, som minister for offentlige innovation Sophie Løhde (V) nu vil handle på.

Staten betaler hvert år cirka 150 millioner kroner mere end nødvendigt for indkøb og vedligehold af standardsoftware.

Det svarer til, at staten betaler omkring 20 procent mere for licenserne end private virksomheder.

Overbetalingen fremgår af en rapport, benchmark- og it-rådgivningshuset Zangenberg Analytics har udarbejdet for Modernisseringsstyrelsen.

Det skriver Børsen.

Rapporten blev allerede sendt til Moderniseringsstyrelsen i 2015, men ifølge minister for offentlig innovation, Sophie Løhde (V), er det først nu, hvor udbuddet skal fornyes, at staten vil kaste sig over de for høje licensbetalinger til it-giganter som SAP og Oracle.

Blandt andet peger Sophie Løhde på, at staten skal indgå en ny rammeaftale med Oracle.

"Det er for at give os nogle bedre priser, men også for at give os bedre vilkår og få ryddet op i nogle af licensbetingelserne, som i dag er alt for snørklede og restriktive," siger hun til Børsen.

Læs også: Jesper sidder med ansvaret for alle softwarelicenser hos Velux: ”Det er sværere, end de fleste gør sig forestillinger om"

En af de primære årsager til statens høje forbrug på softwarelicenser er, at flere af softwarelicenserne ikke kan overdrages på tværs af staten, selvom der er tale om den samme køber.

Eksempelvis skal der købes nye licenser i forbindelse med ministerrokader, fordi der derfor også rykkes rundt på de forskellige ressortområder i ministerierne.

Overfor Børsen fortæller Sophie Løhde, at staten bruger 600 til 800 millioner kroner årligt på indkøb hos de store it-giganter.

Hun tør desuden ikke budgettere med at kunne hente den fulde besparelse på 150 millioner kroner hjem.

Børsen har forsøgt at få en kommentar fra Oracle, men skriver, at det amerikanske softwareselskab ikke er vendt tilbage.

Læs også: Betaler du for meget i softwarelicens? Her er tre tegn på, at du kan spare masser af penge




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
NIS2 - Sådan forbereder du din virksomhed til den store dag med ny EU-lovgivning om cybersikkerhed

NIS2 er et nyt EU-direktiv, som pålægger medlemslandene at sikre, at udbydere af kritisk infrastruktur og tjenester har passende sikkerhedsforanstaltninger på plads til at styre cyberrisici og opretholde modstandsdygtighed i tilfælde af en hændelse. Du skal være klar fra dag et – ellers vanker der bøder.

26. september 2023 | Læs mere


Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


OT-sikkerhed i produktionsmiljøer - hvor kommer truslerne fra og hvordan opnår I optimal modstandsdygtighed overfor cyberangreb?

Til trods for den intense fokus på cybersikkerhed og NIS2 er mange produktionsvirksomheder og organisationer stadig usikre på, hvad de konkret skal gøre for at sikre, at de lever op til direktivets nye skærpede krav, når det gælder risikostyring, dokumentation og indberetning samt kravene om at garantere sikkerheden igennem hele forsyningskæden – og det ansvar, der følger med.

10. oktober 2023 | Læs mere