Artikel top billede

Staten betaler 150 millioner kroner for meget om året for softwarelicenser: Nu vil minister rydde op

Den danske stat betaler langt flere penge for softwarelicenser end private virksomheder. Det fremgår af en rapport fra 2015, som minister for offentlige innovation Sophie Løhde (V) nu vil handle på.

Staten betaler hvert år cirka 150 millioner kroner mere end nødvendigt for indkøb og vedligehold af standardsoftware.

Det svarer til, at staten betaler omkring 20 procent mere for licenserne end private virksomheder.

Overbetalingen fremgår af en rapport, benchmark- og it-rådgivningshuset Zangenberg Analytics har udarbejdet for Modernisseringsstyrelsen.

Det skriver Børsen.

Rapporten blev allerede sendt til Moderniseringsstyrelsen i 2015, men ifølge minister for offentlig innovation, Sophie Løhde (V), er det først nu, hvor udbuddet skal fornyes, at staten vil kaste sig over de for høje licensbetalinger til it-giganter som SAP og Oracle.

Blandt andet peger Sophie Løhde på, at staten skal indgå en ny rammeaftale med Oracle.

"Det er for at give os nogle bedre priser, men også for at give os bedre vilkår og få ryddet op i nogle af licensbetingelserne, som i dag er alt for snørklede og restriktive," siger hun til Børsen.

Læs også: Jesper sidder med ansvaret for alle softwarelicenser hos Velux: ”Det er sværere, end de fleste gør sig forestillinger om"

En af de primære årsager til statens høje forbrug på softwarelicenser er, at flere af softwarelicenserne ikke kan overdrages på tværs af staten, selvom der er tale om den samme køber.

Eksempelvis skal der købes nye licenser i forbindelse med ministerrokader, fordi der derfor også rykkes rundt på de forskellige ressortområder i ministerierne.

Overfor Børsen fortæller Sophie Løhde, at staten bruger 600 til 800 millioner kroner årligt på indkøb hos de store it-giganter.

Hun tør desuden ikke budgettere med at kunne hente den fulde besparelse på 150 millioner kroner hjem.

Børsen har forsøgt at få en kommentar fra Oracle, men skriver, at det amerikanske softwareselskab ikke er vendt tilbage.

Læs også: Betaler du for meget i softwarelicens? Her er tre tegn på, at du kan spare masser af penge
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Årets CISO 2021

I både offentlige og private organisationer er der behov for at uddanne, rekruttere og fastholde de bedste it-sikkerhedsfolk, fordi sikkerhedsudfordringerne konstant forandres. Derfor sætter vi fokus på best practice inden for it-sikkerhed, og vi vil samtidig fremhæve de personer i Danmark, der gør et ekstra stykke arbejde for at styrke den digitale sikkerhed. Vi hylder derfor årets CISO 2021 på denne konference.

05. oktober 2021 | Læs mere


Dynamics Excellence Day 2021 - indblik, best practice og øget værdi

Med Microsoft Dynamics 365 er Microsoft rykket mod skyen og har fuld integration til både Dynamics, CRM, Office 365, Power BI og Cortana. Det giver utrolig mange muligheder, hvis du griber det rigtigt an. Vi sætter fokus på værdiskabelse og forbedring for både nuværende og nye Dynamics-brugere.

07. oktober 2021 | Læs mere


CISO Trends 2021: Sikkerhed, trusler og strategi

Vi kan ikke komme uden om, at CISO'ens rolle bliver mere og mere markant i de fleste organisationer grundet det evigt omskftelige trusselsbillede. It-sikkerhed er forlængst blevet en forretningskritisk disciplin, hvor dele af og hele organisationer kan blive lagt ned af at enkelt angreb. Derfor ser vi nærmere på det overordnede trusselsbillede, og hvordan CISO'erne konstant skal være på vagt over for nye trusler.

12. oktober 2021 | Læs mere