Staten betaler 150 millioner kroner for meget om året for softwarelicenser: Nu vil minister rydde op

Den danske stat betaler langt flere penge for softwarelicenser end private virksomheder. Det fremgår af en rapport fra 2015, som minister for offentlige innovation Sophie Løhde (V) nu vil handle på.

Staten betaler hvert år cirka 150 millioner kroner mere end nødvendigt for indkøb og vedligehold af standardsoftware.

Det svarer til, at staten betaler omkring 20 procent mere for licenserne end private virksomheder.

Overbetalingen fremgår af en rapport, benchmark- og it-rådgivningshuset Zangenberg Analytics har udarbejdet for Modernisseringsstyrelsen.

Det skriver Børsen.

Rapporten blev allerede sendt til Moderniseringsstyrelsen i 2015, men ifølge minister for offentlig innovation, Sophie Løhde (V), er det først nu, hvor udbuddet skal fornyes, at staten vil kaste sig over de for høje licensbetalinger til it-giganter som SAP og Oracle.

Blandt andet peger Sophie Løhde på, at staten skal indgå en ny rammeaftale med Oracle.

"Det er for at give os nogle bedre priser, men også for at give os bedre vilkår og få ryddet op i nogle af licensbetingelserne, som i dag er alt for snørklede og restriktive," siger hun til Børsen.

Læs også: Jesper sidder med ansvaret for alle softwarelicenser hos Velux: ”Det er sværere, end de fleste gør sig forestillinger om"

En af de primære årsager til statens høje forbrug på softwarelicenser er, at flere af softwarelicenserne ikke kan overdrages på tværs af staten, selvom der er tale om den samme køber.

Eksempelvis skal der købes nye licenser i forbindelse med ministerrokader, fordi der derfor også rykkes rundt på de forskellige ressortområder i ministerierne.

Overfor Børsen fortæller Sophie Løhde, at staten bruger 600 til 800 millioner kroner årligt på indkøb hos de store it-giganter.

Hun tør desuden ikke budgettere med at kunne hente den fulde besparelse på 150 millioner kroner hjem.

Børsen har forsøgt at få en kommentar fra Oracle, men skriver, at det amerikanske softwareselskab ikke er vendt tilbage.

Læs også: Betaler du for meget i softwarelicens? Her er tre tegn på, at du kan spare masser af penge
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer & Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital How To: Data og AI er fremtiden – men kan man overhovedet lykkes i det nye data-univers uden den rette dataplatform?

Det er svært at spå om fremtiden, men vi kan være sikre på, at den indeholder meget mere data og en langt større anvendelse af kunstig intelligens. På dette webinar sætter vi derfor fokus på, hvordan du som organisation får styr på alle data, og bliver klar til fremtiden.

30. oktober 2020 | Læs mere


Dell Talk: Cybersikkerhed skal gentænkes for at kunne imødegå fremtidige avancerede cybertrusler

Danske virksomheder er nødt til at gentænke cybersikkerheden for at kunne imødegå fremtidige cybertrusler, som vi hele tiden gøres opmærksomme på. I denne talk får du et indspark i, hvordan du som virksomhed kan gentænke cybersikkerheden ud fra både et operationelt og sikkerhedsmæssigt perspektiv.

30. oktober 2020 | Læs mere


IT Security 2020

Strategic IT Security 2020 will focus on the never-ending story about security and cyber-defense, and how you can defend your business and your customer’s data and information. Together with several leading experts and digital executives from all over the Nordic countries, this conference seeks to give you the best input to focus even more on cyber security in the future.

03. november 2020 | Læs mere


Premium
Digitalisering har været motoren: Landets største virksomheder har hævet produktiviteten med 10 milliarder kroner under corona
Corona-krisen har ført til øget produktivitet og en øget digital indsats. Ny undersøgelse dokumenterer sort på hvidt, at produktiviteten for en række virksomheder er øget under corona.
Computerworld
Det nye MitID er et tigerspring for bedre cybersikkerhed
Klumme: Det nye MitID er en enestående mulighed for et markant løft af it-sikkerheden i danske kommuner. Med baggrund i udfasningen af det nuværende NemID kan de samtidig forbedre og styrke deres it-systemers værn overfor cyberangreb.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Optimér netværket til håndtering af hybrid- og multicloud infrastruktur
I januar 2020 konstaterede Gartner, at cloudcomputing var blevet ”The New Normal” – og op gennem året gjorde Covid-19 det endda helt essentielt at være i stand til at drifte infrastrukturen helt eller delvist fra skyen. Situationen har tvunget virksomheder til hastigt at omstille eller gentænke deres driftsstrategi, og hybride infrastrukturmodeller er nu mere udbredte end nogensinde før. Men mange har også været nødt til at erkende, at den stigende kompleksitet – i særdeleshed på det netværks- og sikkerhedsbaserede felt – stiller helt nye krav til de organisationer, der anvender dem. Denne hvidbog går i dybden med nogle af de mest udbredte udfordringer, som disse transformationsscenarier stiller din organisation overfor. Den giver et solidt bud på, hvordan en netværkshub baseret på Interxion-teknologi gør det muligt at gentænke og optimere netværksinfrastrukturen. Særligt med henblik på at optimere den til at kunne håndtere en hybrid- eller multicloudbaseret infrastruktur.