TopnyhedStrejke på vej i IBM Danmark: Fagforbund sender første strejkevarsel

Wikileaks-stifter Julian Assange anholdt efter næsten syv års eksil på Ecuadors ambassade i Storbritannien

Det tog næsten syv år, før Ecuador mistede tålmodigheden med Julian Assange. Nu er den australsk-fødte Wikileaks-stifter blevet anholdt af politiet i London.

Efter at have boet i eksil på Ecuadors ambassade i London i snart syv år er Wikileaks-stifter Julian Assange blevet anholdt torsdag.

Det oplyser den britiske politienhed Scotland Yard i en meddelelse.

"47-årige Julian Assange er i dag, torsdag 11. april, blevet arresteret af politibetjente fra Metropolitan Police Service (MPS) på Ecuadors ambassade som følge af en arrestordre udstedt af Westminster Magistrates domstol 29. juni 2012, fordi han ikke overgav sin person til retten," lyder det i meddelelsen.

Australsk-fødte Julian Assange befinder sig på nu på en politistation i London, før han vil blive stillet for en dommer.

Scotland Yard oplyser desuden, at efter Ecuador har holdt hånden over Julian Assange, siden han flyttede ind på ambassaden i London i juni 2012, besluttede landet selv at invitere politiet ind på ambassaden for at anholde Julian Assange.

Britisk politi har ikke mandat til at bevæge sig ind på ambassaden uden tilladelse fra Ecuador, da en ambassade opfattes som det pågældende lands territorium.

Læs også: WikiLeaks samarbejder med tech-giganter: Deler viden for at lukke CIA's spionhuller

Her er sagen
Wikileaks-stifteren blev i 2010 anholdt i London som følge af en svensk kvindes voldtægtsanklager anklager imod ham.

Julian Assange har nægtet sig skyldig og mener, anklagen er en del af en smædekampagne imod ham.

I London blev han dømt til at blive udleveret til Sverige, men det undgik han ved at søge tilflugt på Ecuadors ambassade i den engelske hovedstad.

I 2017 trak svenskerne så anklagerne imod Julian Assange tilbage, men Storbritannien fastholdt arrestordren på ham, da han ikke overholdt betingelserne for løsladelse mod kaution, da han søgte tilflugt på ambassaden.

Den egentlig grund til, at Julian Assange er gået så langt for at modsætte sig udleveringen til Sverige er, at han frygter, at Sverige til udlevere ham til USA, hvor han er anklaget for spionage i forbindelse med Wikileaks' utallige afsløringer om blandt andet Irak-krigen.

En eventuel dom i USA kan medføre dødstraf.

Læs også: Apple giver kold skulder til Wikileaks: "Vi samarbejder ikke med folk, der truer vores brugere"

Ecuador mistede tålmodigheden
Ecuador har langsomt mistet tålmodigheden med 47-årige Julian Assange, der har givet landet flere og flere problemer.

Eksempelvis har Julian Assange åbnet udtalt støtte til Cataloniens bestræbelser på at løsrive sig fra Spanien, ligesom der også har floreret historier om, hvordan Wikileaks-stifteren har fået indskærpet, at han skal holde bedre styr på sin kat på ambassaden og selv gøre sit badeværelse rent.

I januar tildelte Ecuador Julian Assange et ecuadoriansk statsborgerskab i et forsøg på sikre ham diplomatisk immunitet, så han kunne forlade ambassaden i London uden at blive anholdt, men forsøget mislykkedes.

I marts valgte ambassaden at afbryde Julian Assanges internetadgang, før ambassaden altså nu valgte at tage det endelige skridt og invitere politiet ind på ambassaden for at anholde ham.
Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...

Premium
Strejke på vej i IBM Danmark: Fagforbund sender første strejkevarsel
Fagforeningen Prosa har afsendt et nyt strejkevarsel til IBM. Strejkevarslet omfatter størstedelen af selskabets omkring 40 ansatte i Odense. "Medlemmerne vil kigge på IBM’s produktionslinjer og se, hvordan man kan ramme selskabet hårdest muligt, hvis det skulle komme dertil," lyder det fra Prosa. Læs konfliktvarslet her.
Computerworld
Google tvinger stort skifte igennem: Alle Android-telefoner skal kunne bruge sms’ens afløser
Google vil ikke vente på teleoperatørerne længere. Nu slipper selskabets RCS-teknologien løs på Android-platformen.
CIO
Arbejder du med teams, der er større end tre-fem personer? Mit gæt er, at hverken du eller dine kolleger yder optimalt
Klumme: Du kan roligt regne med, at I kun er skyggen af den kraft, som I reelt besidder.
Job & Karriere
"Vi var fem mennesker, der fik 400 millioner kroner, et lokale på 12 m2 og et stempel fra Undervisningsministeriet. Det kalder jeg mit første start-up. Det blev til IT-Universitetet. "
"Da jeg var færdig med PhD´en så var vi fem mennesker, der fik 400 millioner kroner, et lokale på 12 m2 og et stempel fra Undervisningsministeriet. Så skulle vi bare have et nyt universitet op og køre på seks måneder. Det kalder jeg mit første start-up. Det blev til IT-Universitetet."
White paper
Spændende undersøgelse: Her ligger forretningsværdien i print-sikkerhed
En undersøgelse fra IDC viser, at der for virksomheder er en solid business case i at prioritere sikkerhed på print, og ethvert it-initiativ der kan nedbringe omkostninger, er attraktivt for ledere. I undersøgelsen har IDC lavet dybdegående interviews med 16 organisationer, som bruger en entreprise printerløsning, og disse interviews viser at der ligger stor forretningsværdi i denne løsning. Organisationerne blev bedt om at beskrive forskellen på ”før” og ”efter” og det viser sig, at de har opnået et mere sikkert print-miljø, samtidig med at der spares både penge og tid.