Wikileaks-stifter Julian Assange anholdt efter næsten syv års eksil på Ecuadors ambassade i Storbritannien

Det tog næsten syv år, før Ecuador mistede tålmodigheden med Julian Assange. Nu er den australsk-fødte Wikileaks-stifter blevet anholdt af politiet i London.

Efter at have boet i eksil på Ecuadors ambassade i London i snart syv år er Wikileaks-stifter Julian Assange blevet anholdt torsdag.

Det oplyser den britiske politienhed Scotland Yard i en meddelelse.

"47-årige Julian Assange er i dag, torsdag 11. april, blevet arresteret af politibetjente fra Metropolitan Police Service (MPS) på Ecuadors ambassade som følge af en arrestordre udstedt af Westminster Magistrates domstol 29. juni 2012, fordi han ikke overgav sin person til retten," lyder det i meddelelsen.

Australsk-fødte Julian Assange befinder sig på nu på en politistation i London, før han vil blive stillet for en dommer.

Scotland Yard oplyser desuden, at efter Ecuador har holdt hånden over Julian Assange, siden han flyttede ind på ambassaden i London i juni 2012, besluttede landet selv at invitere politiet ind på ambassaden for at anholde Julian Assange.

Britisk politi har ikke mandat til at bevæge sig ind på ambassaden uden tilladelse fra Ecuador, da en ambassade opfattes som det pågældende lands territorium.

Læs også: WikiLeaks samarbejder med tech-giganter: Deler viden for at lukke CIA's spionhuller

Her er sagen
Wikileaks-stifteren blev i 2010 anholdt i London som følge af en svensk kvindes voldtægtsanklager anklager imod ham.

Julian Assange har nægtet sig skyldig og mener, anklagen er en del af en smædekampagne imod ham.

I London blev han dømt til at blive udleveret til Sverige, men det undgik han ved at søge tilflugt på Ecuadors ambassade i den engelske hovedstad.

I 2017 trak svenskerne så anklagerne imod Julian Assange tilbage, men Storbritannien fastholdt arrestordren på ham, da han ikke overholdt betingelserne for løsladelse mod kaution, da han søgte tilflugt på ambassaden.

Den egentlig grund til, at Julian Assange er gået så langt for at modsætte sig udleveringen til Sverige er, at han frygter, at Sverige til udlevere ham til USA, hvor han er anklaget for spionage i forbindelse med Wikileaks' utallige afsløringer om blandt andet Irak-krigen.

En eventuel dom i USA kan medføre dødstraf.

Læs også: Apple giver kold skulder til Wikileaks: "Vi samarbejder ikke med folk, der truer vores brugere"

Ecuador mistede tålmodigheden
Ecuador har langsomt mistet tålmodigheden med 47-årige Julian Assange, der har givet landet flere og flere problemer.

Eksempelvis har Julian Assange åbnet udtalt støtte til Cataloniens bestræbelser på at løsrive sig fra Spanien, ligesom der også har floreret historier om, hvordan Wikileaks-stifteren har fået indskærpet, at han skal holde bedre styr på sin kat på ambassaden og selv gøre sit badeværelse rent.

I januar tildelte Ecuador Julian Assange et ecuadoriansk statsborgerskab i et forsøg på sikre ham diplomatisk immunitet, så han kunne forlade ambassaden i London uden at blive anholdt, men forsøget mislykkedes.

I marts valgte ambassaden at afbryde Julian Assanges internetadgang, før ambassaden altså nu valgte at tage det endelige skridt og invitere politiet ind på ambassaden for at anholde ham.
Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...

Premium
Dansk iværksætter står bag et af Europas hurtigst voksende it-selskaber: Her er hele historien om hans op- og nedture
Det danske it-selskab Anytech365 leverer så høje vækstrater, at det er kommet med på Financial Times liste over de hurtigst voksende virksomheder i Europa. Her er historien om den danske iværksætter Janus Rægaard Nielsen, der har to konkurser bag sig og leder virksomheden fra Marbella.
CIO
SAP's nye nordiske direktør: "De seneste uger har jeg besøgt en del kunder her i Norden - og alle talte om at vende tilbage til en eller anden form for standard."
Det store ryk til cloud brød med mange års it-konsolidering og skabte komplicerede it-miljøer. Men nu peger kundernes kompas den anden vej, fortæller erfaren SAP-boss efter nordisk rundrejse.
White paper
Hvem roder rundt i dit datacenter. Du aner det ikke, vel?
Synligheden og sikkerheden i datacenteret, når en hacker er kommet udenom den dyre perimeter sikkerhed, er ikke noget mange har et godt svar på. Ofte bliver pengene brugt på at bygge mur og grave voldgrav så fjenden ikke kan komme ind. Mange er allerede kompromitteret. Fjenden har allerede agenter på indersiden. Hvad kan du så gøre? Du skal ændre måden du tænker sikkerhed på! I dette whitepaper kan du læse om hvordan du, sammen med Atea, opnår synlighed og automatiseret trusselshåndtering i et datacenter med Palo Alto Networks og VMware NSX.