Artikel top billede

Begrænsningerne er meget få og der er eksempelvis ingen der siger at banerne behøver at fungere som gængse-platformspil.
Foto: Nintendo

Anmeldelse af Super Mario Maker 2: Nintendo forærer hele den magiske værktøjskasse væk

Super Mario Maker 2 er mere åbent, eksperimenterede og helt igennem skørt end de fleste andre eventyr som Nintendo har sendt blikkenslageren på, og vi er meget begejstrede.

For cirka syv år siden befandt jeg mig i den lokale spilbutik, hvilket i sig selv var en smule unormalt fordi det mest af mit spilbibliotek allerede var rykket online. Men en forudbestilling af Diablo III var et stærkt lokkemiddel, og med installationen fuldført var jeg, og millioner af andre spillere, klar til at sende magiske besværgelser efter helvedes værste yngel.

Det lykkedes bare ikke. Blizzard, firmaet der i årevis havde sendt millioner af mennesker på online-eventyr i World of Warcraft, havde formået at undervurdere iveren fra djævle-jægere fra hele verden, og resultatet var en uges tid med plasterløsninger fra udvikleren.

Det var samtidigt en uge hvor millioner af spilfans kollektivt og ganske urealistisk, spurgte sig selv hvorfor alle spil pludseligt krævede en online-forbindelse, og om det ikke på en eller anden måde var muligt at vende tilbage til tiden før kollektive bredbåndslinjer.

Den mentalitet har det i lang tid virket som om Nintendo har fulgt ganske stringent, for da Microsoft helt tilbage i 2005 lancerede deres Xbox 360, en konsol der først rigtig fik liv med adgang med til internettet, var Kyoto-giganten stadig milevidt fra at kaste sig over de samme muligheder.

Faktisk var det ikke før udviklingen af Switch-konsollen gik i gang, at Nintendo en gang for alle allierede sig med en partner der havde forstand på online-services, og gjorde det til en mission at den slags skulle fungere glidende på den nye konsol – altså godt 12 år efter konkurrenterne.

Det er alt sammen på nærmest paradoksal vis en af grundende til at Super Mario Maker 2 virker så friskt, for trods at det er efterfølgeren til et spil udgivet på WiiU, en konsol der også havde online-egenskaber, er det først med Switch at det hele for alvor klikker.

Formularen er den samme som hos forgængeren, og Nintendo har således på det nærmeste besluttet sig for at give nøglen til hele 2D Mario-universet til dets brugere. Det er i sig selv en smule overvældende for alle os der i årevis har været vandt til Mario-eventyr, hvor Nintendos designere har nærstuderet enhver lille detaljer i eventyrenes mange baner.

Men friheden til at lave sine egne baner er kun en lille del af kagen, for magien er blevet tilføjet til oplevelsen gennem de tæt på perfekte værktøjer og demonstrationer heraf, som den japanske udvikler har fyldt det hele med.

Baner kan således bygges på minutter, mens de mere ihærdige paddehatte-arkitekter vil kunne kombinere funktioner og værktøjer på måder som giver det hele langt større dybde. Begrænsninger i forhold til hvordan Marios eventyr normalt fungerer, bliver hurtigt smidt ud ad vinduet, og i stedet bliver man mødt af et eventyr og en digital værktøjskasse som opfordrer til kreativitet uden særligt mange begrænsninger.

Se også: Anmeldelse: Nintendo sender Mario og vennerne på klassisk eventyr

Skulle man have brug for lidt inspiration, kan den findes i den nytilføjede historie-del, hvor man mødes af hvad der i første omgang ligner et standard Mario-eventyr. Guldmønter skal indsamles, Bowser skal besejres og kongeriger skal genopbygges.

Alt er dog ikke som det ser ud, for Nintendo bruger denne del af oplevelsen til at vise hvad der er muligt at skrue sammen med de værktøjer man selv har til rådighed, og det begynder hurtigt at udmønte sig i nogle originale og udfordrende baner.

Det er også her der bliver åbnet op for muligheden for at nyde det hele sammen med vennerne, ligesom det også er her man ser hvordan alt fra de ældste Mario-eventyr blandes sammen med de nyere af slagsen, samtidigt med at reglerne for hvordan det hele fungerer, synes at variere fra bane til bane.

Endnu mere imponerende og kreativ end den del af spillet, er det dog når man bevæger sig online og begynder at snuse til de kreationer som spillere fra hele verden har strikket sammen. Nogle kunne være taget ud af seriens ældste kapitler, andre ændrer nærmest genren, og så er der de der er så komplet vanvittige at der er gået online-sport i lure hvordan de overhovedet kan gennemføres.

Det er muligt at Super Mario Maker 2 ville have været mindre imponerende, hvis Nintendo på et tidligere tidspunkt havde formået at bevæge sig online med større selvsikkerhed. Det skete dog ikke, og med et så friskt eventyr som delvist følge af den beslutning, er det svært på nuværende tidspunkt at have noget imod det.

Er man til Mario-eventyr er der ganske simpelt ingen vej uden om Super Mario Maker 2.

Læs også: Spilanmeldelse: Yoshi’s nyeste eventyr roder godt i kreakassen


Loading ikon