Artikel top billede

(Foto: Photo by Ibrahim Rifath on Unsplash)

Statskassen har scoret tæt på 10 milliarder på mobilauktioner

Den danske stat har tjent små 10 milliarder kroner på salg af frekvenser til teleselskaber. Men det er kritisabelt, at pengene ikke er blevet geninvesteret i mobilområdet, lyder det fra KL's næstformand og fra Teleindustriens direktør.

Den danske stat har indkasseret 9,6 milliarder kroner i indtægter på frekvensauktioner på mobilområdet.

Over de sidste 18 år har teleselskaber betalt omkring 10 milliarder kroner til statskassen for at kunne benytte frekvenserne.

Det skriver KIT, Kommunerne IT-magasin.

Jakob Willer, der er direktør i Teleindustrien, mener, det er kritisabelt, at de tjente penge ikke geninvesteres i området.

”Vi er i nærheden af 10 milliarder kroner. Det er vanvittigt mange penge, som teleselskaberne har indbetalt til statskassen uden at pengene er kommet tilbage på området, for eksempel til forskning eller opbygning af bedre digital dækning,” siger han til magasinet.

Læs mere her: Her er vinderne af licens-auktionen over Danmarks første 5G-supernet

Martin Damm (V), borgmester i Kalundborg og næstformand i KL, bakker op om den holdning.

”De mange penge, som staten har tjent, er blevet brugt til andre formål. Hvorfor skal staten tjene penge på ikke at skabe ordentlig mobildækning i Danmark? Det er jo det, der sker. Jo lavere krav staten stiller til mobildækningen, desto flere penge kommer der ind i statskassen fra teleselskaberne," fortæller han.

Han mener, at staten i stedet bør øge dækningskravene for at sikre bedre dækning på mobilområdet. Det vil dog føre til, at staten får færre penge i kassen, men samtidig kan det heller ikke være meningen, at mobilområdet skal være en "malkemaskine", lyder det fra KL-næstformanden.

Opgørelsen af de samlede indbetalinger fra teleselskaberne til statskassen er sket i samarbejde mellem Teleindustrien og Kit-Magasinet.

Staten begyndte at tjene penge på frekvenserne tilbage i 2001.

Her var det 3G-licenserne, der dengang sikrede staten fire milliarder kroner.

Siden er 11 frekvensauktioner kommer til, hvilket har fået den samlede indtægt op omkring 10 milliarder kroner.

Læs også: Her er vinderne af licens-auktionen over Danmarks første 5G-supernet
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning 2023

Gennem inspirerende oplæg fra personer, der – på egne eller andres vegne – har formået at udnytte data til at sikre en kant til konkurrenterne, bliver du inspireret til, hvordan din organisation kan lykkes med at høste gevinsterne gennem målrettet investering i databaseret innovation og udvikling og om, hvordan man i praksis spotter potentialet i og værdien af data.

23. marts 2023 | Læs mere


Enterprise Architecture Day 2023: Strategi styring og sikkerhed

Mange it-afdelinger har de seneste år har oprustet på it-arkitektursiden. Både gennem individuelle ansættelser og med oprettelse af egentlige arkitektafdelinger. Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu?

28. marts 2023 | Læs mere


Nye muligheder - ny værdi. Få mere ud af Microsoft Dynamics 365 CE - med særligt fokus på kunstig intelligens (AI)

Kunstig intelligens, stemmegenkendelse, Open AIs meget omtalte ChatGPT, integrationer til Outlook, Teams og meget mere. Microsoft Dynamics 365-platformen byder på masser af muligheder for at øge produktiviteten, forbedre kundeservicen, få bedre indsigt i forretningen og i det hele taget rykke fra konkurrenterne.

29. marts 2023 | Læs mere