Statskassen har scoret tæt på 10 milliarder på mobilauktioner

Den danske stat har tjent små 10 milliarder kroner på salg af frekvenser til teleselskaber. Men det er kritisabelt, at pengene ikke er blevet geninvesteret i mobilområdet, lyder det fra KL's næstformand og fra Teleindustriens direktør.

Den danske stat har indkasseret 9,6 milliarder kroner i indtægter på frekvensauktioner på mobilområdet.

Over de sidste 18 år har teleselskaber betalt omkring 10 milliarder kroner til statskassen for at kunne benytte frekvenserne.

Det skriver KIT, Kommunerne IT-magasin.

Jakob Willer, der er direktør i Teleindustrien, mener, det er kritisabelt, at de tjente penge ikke geninvesteres i området.

”Vi er i nærheden af 10 milliarder kroner. Det er vanvittigt mange penge, som teleselskaberne har indbetalt til statskassen uden at pengene er kommet tilbage på området, for eksempel til forskning eller opbygning af bedre digital dækning,” siger han til magasinet.

Læs mere her: Her er vinderne af licens-auktionen over Danmarks første 5G-supernet

Martin Damm (V), borgmester i Kalundborg og næstformand i KL, bakker op om den holdning.

”De mange penge, som staten har tjent, er blevet brugt til andre formål. Hvorfor skal staten tjene penge på ikke at skabe ordentlig mobildækning i Danmark? Det er jo det, der sker. Jo lavere krav staten stiller til mobildækningen, desto flere penge kommer der ind i statskassen fra teleselskaberne," fortæller han.

Han mener, at staten i stedet bør øge dækningskravene for at sikre bedre dækning på mobilområdet. Det vil dog føre til, at staten får færre penge i kassen, men samtidig kan det heller ikke være meningen, at mobilområdet skal være en "malkemaskine", lyder det fra KL-næstformanden.

Opgørelsen af de samlede indbetalinger fra teleselskaberne til statskassen er sket i samarbejde mellem Teleindustrien og Kit-Magasinet.

Staten begyndte at tjene penge på frekvenserne tilbage i 2001.

Her var det 3G-licenserne, der dengang sikrede staten fire milliarder kroner.

Siden er 11 frekvensauktioner kommer til, hvilket har fået den samlede indtægt op omkring 10 milliarder kroner.

Læs også: Her er vinderne af licens-auktionen over Danmarks første 5G-supernet
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital Vækst 2021

Vi ved, at fremtidens vindervirksomheder er digitale. På konferencen undersøger vi de tre vigtigste aspekter i den digitale transformation: Forretningsmodellerne, de menneskelige og organisatoriske faktorer samt valget af teknologier. I tre Digitale Dilemmaer giver vi en række digitale frontløbere fem minutter hver til at levere deres bedste guldkorn, og herefter åbner vi for spørgsmål fra salen – også digitalt. Diskussionen modereres af chefredaktør på Computerworld, Lars Jacobsen.

21. januar 2021 | Læs mere


Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Fuel your IT with the best-kept secret in IBM

It takes massive computing power to accurately calculate weather forecasts – and to secure that people and businesses are able to access detailed information about whether it is going to rain, shine, storm, or snow. In this seminar, you will have the chance to hear the British Met Office describe how they do exactly that.

28. januar 2021 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
Hårde år forude for kinesiske tech-selskaber: Joe Biden ser ud til at fastholde hård kurs mod Kina
Med en nye præsident i Det Hvide Hus kommer en ny Kina-politik. Men umiddelbart ser Joe Biden ud til at fastholde Donald Trumps hårde kurs mod Kina.
Computerworld
Nokia tog afsked med tusindvis af ansatte efter kæmpe nedtur: Sådan går det for dem i dag
Mere end 21.000 forlod Nokia under selskabets nedtur, som også ramte hårdt i Danmark. Nu har forskere undersøgt, hvordan det er gået for de tidligere Nokia-folk.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
White paper
Kunsten at navigere i en tilpasningsøkonomi
Evnen til at tilpasse sig en verden i konstant forandring bliver afgørende for virksomhedens mulighed for at vækste i fremtiden. Ét af de finansielle håndtag du kan skrue på, er en hel eller delvis outsourcing af it-driften. I e-bogen ”Kunsten at navigere i en tilpasningsøkonomi” får du viden om, hvordan din virksomhed kan bruge tilpasningsøkonomi til at håndtere fremtidens krav til it. Vi spørger blandt andet: - Kan din virksomhed skalere og tilpasse sin digitale kapacitet og økonomi? - Har dine kunder tillid til, at du har de skarpeste it-løsninger? - Ville I kunne styrke forretningen ved at give jeres it mere fokus? - Kan I få øget funktionalitet til samme pris? Vi fokuserer på risiko, økonomi, fokus og valg af it-partner, som er fire opmærksomhedspunkter du skal have styr på for at lykkes med at tilpasse virksomheden til at modstå forandringerne i verden.