Artikel top billede

Tommy Ahlers kritiserer offentlige it-udbud: Vil diskutere lov-ændringer med regeringen

Offentlige it-udbud mangler innovation og er alt for ufleksible, mener Venstres erhvervsordfører, der derfor vil ændre ubudsreglerne. Målet er at skabe mere innovation i kommende it-projekter.

Offentlige it-udbud fungerer ikke, som de skal i dag.

Det mener tidligere uddannelsesminister og erhvervsordfører for Venstre, Tommy Ahlers.

I et opslag på Linkedin kritierer han, med afsæt i udbuddet af Aula, offentlige it-udbud for at være for snæve og ufleksible.

Derfor vil han tage op med regeringen, hvordan de offentlige it-udbud kan gøres mere innovative.

"Hvis vi kan lave udbud mere fleksible og åbne op for innovationen, tror jeg, at vi kan få meget bedre software. Men det kræver, at vi finder en anden måde at sammenligne de tilbud på, og at vi tør have tillid til den virksomhed, der udvikler softwaren," skriver den tidligere minister og iværksætter på Linkedin.

Læs også: 'Dybt forarget' minister vil stramme udbudsregler efter Atea-sagen: Bestikkelsesdømte virksomheder skal udelukkes fra udbud

Det nye it-system til alle landets folkeskoler er ifølge Ahlers et godt eksempel på, at udbudsreglerne i dag er med til at gøre offentlige it-projekter dårligere.

“Som det er nu, bliver opgaven stillet med en ofte omfattende kravspecifikation, der ret detaljeret på forhånd beskriver, hvordan softwaren skal fungere - og så laver man præcis det, hverken mere eller mindre," skriver Tommy Ahlers.

Artiklen fortsætter under opslaget

Vil diskuterer ændringer med regeringen

Næste år skal regeringen fremlægge en ny udbudslov, og her håber Venstre på, at man vil se på kravene til it-udbud.

Det er Netcompany, der sammen med en række andre selskaber leverer Aula.

Men Tommy Ahlers ser gerne, at flere iværksættervirksomheder, får mulighed for at levere ligenende projekter i fremtiden.

"Jeg håber, vi kan få en diskussion om rammerne for IT-udbud. Og jeg håber, at vi kan give mere plads til innovation og start-ups," skriver den tidligere iværksætter.

Kan hente inspiration fra Polen

Den danske iværksætter Daniel Korski, der er stifter af selskabet Public, gjorde sig for nylig til talsmand for lignende tanker i et interview med Computerworld.

Her argumenterede han for, at der i Danmark hersker, hvad han kalder for en udbudskonservatisme, som betyder, at iværksættere har svært ved at komme til fadet i udbudsprocesserne.

Han påpeger blandt andet, at vi i Danmark kan lade os inspirere af erfaringer fra blandt andet Polen, hvor myndigheder på det digitale område eksempelvis begyndt at gøre brug af en særlig type udbud, der indtil nu har primært har været brugt i forbindelse med by-arkitektur-processer.

“Det er en åben udbudsform, hvor designprocessen er bagt ind i selve udbuddet. Det giver mulighed for, at virksomhederne kan indgive ideer til, hvad de ønsker at udvikle, og det gøre det lettere for startups at byde ind med kreative løsninger. Men i Danmark er udbuddet traditionelt set mere faseopdelt, hvor idéudviklingen er isoleret fra hele udbudsprocessen,” forklarer han.

Læs hele interviewet med Daniel Korski her:

Danske Daniel Korski var rådgiver for den britiske premierminister: I dag kæmper han for offentlige it-kontrakter til iværksætterePremium
Test: Duer Samsungs første Pro-pc'er til noget?
Samsung Galaxy Book Pro serien er et bevis på, at de etablerede pc-producenter får sig en formidabel udfordrer i den sydkoreanske supersværvægter.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
Sådan sikrer du hovednøglen til jeres data
80% af alle ransomwareangreb skyldes misbrug af privilegerede brugeradgange. Ved at begrænse og overvåge adfærden på de privilegerede konti samt kontrollere mængden af tildelte rettigheder kan du mindske skaden ved hackerangreb mod din virksomhed og i visse tilfælde helt blokere dem. Internt kan du bruge kontrollen med brugeradgange til at dokumentere, hvem der bevæger sig i hvilke systemer, og hvad der foregår derinde. Privilegeret brugerstyring har de seneste to år stået øverst på Gartners Top10-liste over it-sikkerhedsprojekter, der bør få højeste prioritet. Alligevel er teknologien kun så småt ved at finde fodfæste i Danmark. Det kan viden om åbenlyse gevinster, relativ kort implementeringstid og yderst rimeligt budget være med til at ændre på. I dette whitepaper folder vi temaet privilegeret brugerstyring ud og placerer teknologien i det væld af prioriteringer, som CISO’en hver dag skal foretage.