Få styr på hjemmekontoret: Her er fem ting du skal sikre, når corona sender dig i karantæne

Den smitsomme Covid-19 epidemi truer landets arbejdspladser. Mange danskere skal arbejde hjemmefra i den nærmeste fremtid og det kræver det rette sæt værktøjer og strategier at arbejde hjemmefra effektivt og sikkert.

Premium Kun for abonnenter
Denne Premium-artikel er normalt kun for abonnenter

Men vi har valgt at låse den op for at give dig et eksempel på den omfattende viden og de artikler, som du har adgang til som Computerworld Premium-abonnent.

Tak, lad mig læse den OK, fortæl mig mere om Premium
Onsdag 11. marts om aftenen varslede statsminister Mette Frederiksen (S) nye omsiggribende retningslinjer for at inddæmme den smitsomme Covid-19 sygdom i landet.

Derefter stod det klart for den danske befolkning, at tiltagene vil betyde store omvæltninger i det danske samfund.

Blandt de skærpede retningslinjer rammer en stribe af dem måden, som arbejdsmarkedet er indrettet.

Mange offentlige ansatte bliver sendt hjem denne uge, børn og unge skal blive væk fra skolerne og universiteterne, mens det private erhvervsliv opfordres til at lade flest muligt ansatte arbejde hjemmefra.

Hjemmearbejdspladser kommer til at blive flittigt brugt. De kræver de rette værktøjer og strategier.

Her følger derfor fem råd og vejledninger til, hvordan du får det bedste ud af din arbejdstid i hjemmet.

Prioritering af arbejdsopgaver
Inden arbejdet kan tages med hjem, skal der ligge aftaler for hvilke opgaver der kan løses hjemmefra samt i hvilket omfang.

Her skal praktiske spørgsmål om udstyr og mulige værktøjer afklares, men også it-sikkerheds spørgsmål som datasikkerhed- og opbevaring samt adgang til sikrede netværk skal besvares.

Det kan kræve indkøb af dedikerede headsets, webcams, bærbare eller smartphones, samt opsættelse af private netværk til fildeling.

Kan alle dine opgaver ikke varetages fra hjemmet, kan hjemmearbejdspladsen stadig fungere som et eventuelt supplement til forskudte arbejdstider, nedsat arbejdstid eller endda tiltag, der kan inddæmme smittefare.

Dedikeret arbejdsplads
At arbejde hjemmefra kræver disciplin – og arbejdsro. Har du mulighed for at etablere et kontor derhjemme, vil det øge din produktivitet.

En bærbar med wi-fi adgang ovenpå sofabordet er måske tilstrækkeligt, men at have den ovenpå et skrivebord og sluttet til en ekstra skærm, mus og tastatur, vil gøre arbejdsdagen bedre.

Hav også ergonomien for øje, når du indretter stol, bord og skærm.

En af de store farer ved hjemmearbejde er risikoen for overspringshandlinger, hvilket afhjælpes ved at fjerne eventuelle fristelser eller huslige opgaver af syne.

Et godt headset, der filtrerer omverdenens støj fra er altid en god investering.

Læs også: Duel i stillekupéen: Her er to af de bedste støjdæmpende headsets du kan få

Dertil kommer en stribe apps til undsætning, til både mobilen og bærbaren, eksempelvis Googles Focus Mode eller Apples ’Skærmtid’ til at begrænse antallet af uhensigtsmæssige afbrydelser udefra.

Samtidig kan det være nødvendigt at gøre det klart overfor venner og familie, at hjemmet nu er en arbejdsplads i visse timer i døgnet for at undgå at blive forstyrret.

Værktøjskassen
Når arbejdet skal foregå i skyen, er kontorpakker som Google G Suite og Microsofts Office 365 populære løsninger, der fletter både kontor-programmer med cloud-lager og deleløsninger.

Samarbejdsværktøjer som videokonference- og chatprogrammer Zoom og Slack oplever kronede dage med en massiv tilgang, hvilket afspejler sig eksempelvis Zoom-aktien som er en de få der stryger til vejrs i et ellers blodrødt børsmarked.

Andre løsninger som Microsoft Teams, Cisco Webex, Google Hangouts og mødeværktøjet LogMeIn er siden COVID-19 udbruddets debut gjort tilgængelig for ingen eller få penge.

Se også: De næste måneder bliver det gratis at forsøge sig med Microsoft Teams og Office 365

Fælles for gratisløsningerne er dog, at de enten er tidsbegrænset i en periode på op til tre måneder eller indtil 1. juli i Microsoft Teams' tilfælde.

Man kan heller ikke forvente at alle funktioner er tilgængelige i prøveversionerne og der kan dukke andre former for begrænsninger op, eksempelvis antallet af brugere inden for en organisation.

Skærpet sikkerhed
Når tusindvis af arbejdspladser flyttes ud af matriklen og ind i medardbejdernes hjem, er det andre vira end den nye coronavirus, der truer virksomheden.

Hjemarbejdet kan foregå på enheder, der deles af flere familiemedlemmer, mens medarbejderes hjemmenetværk ikke tåler samme sikkerhedsstandarder som kontorets.

Af samme grund vurderer sikkerhedselskabet Check Point Software, ifølge mediet Marketwatch, at der kan være flere forsøg på it-angreb i den kommende tid, i takt med at flere online services benyttes.

Særligt virksomheder som er afhængige af on-premise sikkerhedsløsninger anslås at være sårbare.

”For en mere traditionel virksomhed, bliver det et svært skifte, fordi det de gør er at slække sikkerheden på enheder indenfor deres perimeter. Men nu ryger enhederne ud af perimeteren og ind de ansatte hjem,” advarer Chenxi Wang, partner ved Rain Capital.

Samme forhold gælder for GDPR-følsomme data, som kan udløse bøder, hvis de ikke håndteres korrekt. Eksempelvis hvis en bærbar med personhenførbare data tages med hjem.

Læs også: Datatilsynet anmelder to kommuner til politiet: Skal betale bøder for brud på GDPR

For brugerne betyder det, at der skal være klare sikkerhedsforskrifter at efterleve og at disse følges.

Pålidelig forbindelse
Din internet-forbindelse er din livline til din arbejdsplads og omverdenen. Det stiller krav til den.

Overvejer du skiftet til en bedre internetforbindelse er det her lejligheden.

Har du et netværksstik i din maskine, skal du slutte dig internet-routeren via den fremfor wi-fi forbindelsen. Det er sikrere og hurtigere.

Alternativt kan mobilens datapakke komme til undsætning – igen kan det også her være en overvejelse værd at opgradere datapakken.


Kunne du lide, hvad du netop har læst?

Artiklen er en del af Computerworld Premium

Med Premium får du adgang til eksklusivt indhold for abonnenter

Se mere Premium indhold

Med Computerworld Premium får du

Øget indsigt i it og digitalisering. Premium klæder dig på til at træffe bedre beslutninger.

Et konkret overblik over it-markedet, nye tendenser samt konkrete råd og erfaringer fra danske beslutningstagere.

Råd og erfaringer fra danske CIO'er, analytikere og it-beslutningstagere. Samlet i 10-15 unikke artikler hver uge.

Eksklusivt Premium-indhold for abonnenter

0 Premium-indhold

Fremtiden har aldrig set mere usikker ud for Intel: Her er det, der kan redde – og dødsdømme chip-kæmpen

0 Premium-indhold

Bagmandspolitiet anholder seks mænd bag ulovlig pirattjeneste med 20.000 brugere

0 Premium-indhold

Windows 10X er sluppet ud: Se det nye styresystem i aktion her

0 Premium-indhold

TDC, Telia, Telenor og 3 fortsætter ulovlig logning: "Teleselskaberne må afklare med sig selv, om de vil foretage en frivillig masselogning eller rette sig efter EU-retten"

0 Premium-indhold

Microsoft Teams på vej med tre nye funktioner: Sådan kan du se de møder, som du er gået glip af


Premium
Fremtiden har aldrig set mere usikker ud for Intel: Her er det, der kan redde – og dødsdømme chip-kæmpen
Computerviews: Intels nyslåede topchef Pat Gelsinger står overfor en stribe rigtig svære beslutninger. Hvis han ikke træder varsomt, vil chip-giganten sandsynligvis sygne hen.
Computerworld
Akut mangel på chip tvinger verdens største bil-producenter til at drosle ned for produktionen af biler
Flere af verdens største bil-producenter er tvunget til at drosle ned for produktionen på grund af mangel på chip, som de ikke kan få leveret.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Microsoft i kæmpe dansk satsning - åbner tre store datacentre i Danmark
Microsoft lancerer kæmpe satsning fra hovedkvarteret i Lyngby. Selskabet åbner tre store bæredygtige datacentre på Sjælland.
White paper
Cisco Umbrella: Sådan udvikler truslerne sig netop nu
Hver eneste dag håndterer de mere end 30 datacentre under Cisco Umbrella mere end 240 milliarder forespørgsler fra 190 lande. Det giver sikkerhedseksperter hos Cisco Talos et enestående datagrundlag for at kortlægge, hvordan cybertrusselsbilledet udvikler sig. I dette whitepaper kan du læse, hvordan trusselsbilledet har udviklet sig hen over 2020. Men – endnu vigtigere – om, hvordan din organisation bedst forbereder sig på at håndtere truslerne i tiden der kommer.