Få overblikket: Ugen hvor it-branchens ordrebog klappede sammen

Corona-krisen tager til og prygler virksomheder i flere forskellige brancher. Presset økonomi og frygt for den uvisse fremtid for erhvervslivet har fået it-selskabernes ordrebog til at skrumpe. Her får du overblikket over, hvilke selskaber der allerede nu mærker corona-konsekvenserne.

Premium Kun for abonnenter
Denne Premium-artikel er normalt kun for abonnenter

Men vi har valgt at låse den op for at give dig et eksempel på den omfattende viden og de artikler, som du har adgang til som Computerworld Premium-abonnent.

Tak, lad mig læse den OK, fortæl mig mere om Premium

Det får du i artiklen

  • Hvem der oplever, at nye ordrer udebliver
  • Indsigt i ny analyse fra IT-Branchen
  • Hvordan en række forskellige it-selskaber håndterer situationen
1.187
6 min
Corona-krisen viser efterhånden sine tydelige spor i den danske it-branche.

Først blev majoritet af landets it-folk sendt hjem, og nu rammer krisen it-virksomhedernes ordrebog som en uventet tackling.

I ugens løb har Computerworld snakket med en række danske it-selskaber, der som direkte konsekvens af tidens udfordringer, mærker kundernes tøven med at lægge nye ordre ind.

Fællesnævneren er dog, at der arbejdes på højtryk med de igangværende projekter. Den store forskel er bare, at arbejdet sker hjemmefra og møderne afholdes virtuelt.

Men de igangværende projekter afsluttes før eller siden. Der hvor uvisheden og bekymringen viser sig, det er når blikket falder på den lange bane, og konsekvensberegningen begynder.

Som følge af corona-epidemiens udbredelse har de danske myndigheder gradvist lukket mere og mere ned for samfundet. Og det rammer kunder, der opererer i mange forskellige brancher.

Så er det store spørgsmål, hvornår begynder tilstandene at normaliseres igen? Hvor lang tid går der, inden at de igangværende opgaver er klaret, og skrivebordet er tomt?

Bekymrende ny analyse
Tidligere på ugen udkom interesseorganisationen IT-Branchen i samarbejde med IT-Forum og Brainsbusiness med en undersøgelsen om corona-pandemiens effekt på danske it-selskaber.

Undersøgelsen, der baseres på svarene fra 400 it-virksomheder mellem 23. og 25. marts, viser, at 58 procent af respondenterne allerede har oplevet faldende ordre fra erhvervslivet.

Læs mere om undersøgelsen her: Den danske it-branche står over for markant nedtur: "Mange virksomheder risikerer at gå konkurs i løbet af få måneder"

IT-Branchens dirktør Natasha Friis Saxberg fortalte tidligere på ugen til Computerworld, at analysens udfald gør hende mere bekymret, end hvad hun havde forventet.

"Det er vildt at se, hvor mange færre ordre, der allerede ser ud til at være. Det undrer mig lidt, at det ikke har været muligt at fortsætte den naturlige fremgang i projekter og ordre," fortalte hun.

Visse af Abakions kunder bløder
Hos det danske it-konsulenthus Abakion, der specialiserer sig i Microsoft Dynamics-løsninger, mærkes krisens effekt allerede.

"Vi oplever ikke, at kunderne indleder dialogen med henblik på at starte et nyt projekt i øjeblikket," fortalte Kenneth Kryger Gram, administrerende direktør i Abakion, til Computerworld tidligere på ugen.

Flere af de dialoger, som var påbegyndt, inden virussen for alvor brød ud, de foregår stadig, men der er flere, der "holder tilbage med at committe sig."

Læs mere her: Brat opbremsning i antal af nye it-projekter: "Nogle af vores kunder er gået fuldstændig i overlevelses-mode"

Han beretter, at der stadig er gang i butikken, og at der er samme produktion som tidligere. Nogle projekter tager til i fart samtidig med, at nogle aftager eller stopper helt.

Abakion har kunder i mange forskellige brancher, og særlig nogle er hårdt ramt, lyder det.

"Vi har kunder, der er bredt forankret i forskellige brancher. Dem i retail, rejse- og restaurationsbranchen, bliver ramt benhårdt."

Miracle spår faldende indtjening
Hos udviklingshuset Miracle opleves også en tøven ude hos kunderne, når det gælder om at søsætte nye projekter.

"I den private sektor er kunder, der er hårdt ramt økonomisk, nødt til at tænke sig grundigt om. De bruger ikke penge nu, hvis fremtiden er usikker. Og derfor er der opgaver, som ikke bliver sat i gang lige nu," fortalte Jan Skelbæk, administrerende direktør for Micracle, til Computerworld.

Læs mere her: Danske Miracle frygter nedgang på 10 til 15 procent i de kommende måneder: "Vi vil strække os langt for at beholde alle vores konsulenter"

Lige nu er de økonomiske konsekvenser ikke til at få øje på, fortalte han. Men direktøren frygter for, når selskabet løber tør for de igangværende projekter, om der så kommer ligeså mange nye opgaver ind.

Han spår, at corona-krisen i værste fald kan føre til en nedgang i indtjeningen på 10-15 procent i løbet af de kommende måneder.

Elbek & Vejrup savner de indledende salgsmøder
Det aarhusianske it-selskab Elbek & Vejrup oplever også, at den verserende corona-krise fungerer som en bremseklods for nye ordre.

Selskabets administrerende direktør, Niels Elbek, fortæller til Computerworld:

"Vi har udfordringer med at få solgt nye projekter selvfølgelig. Der er vi udfordret ligesom mange andre. For man får ikke de indledende
salgsmøder."

Det ejerledede selskab er dog begunstiget af, at 40 procent af indtægterne kommer fra abonnementssalg, og at ordrebøgerne i øjeblikket er fyldt godt op, fortalte Niels Elbek.

Samtidig har ledelsen meldt ud, at selskabet nok skal komme igennem krisen, og at medarbejderne ikke skal frygte for deres job. Og hvis effekten skulle blive værre end forventet, så vil Elbek & Vejrup hellere have en periode, hvor der ikke tjenes penge, end at skulle sige farvel til medarbejdere, lød det fra ejerlederen.

Corona er kæp i hjulet hos Dixas USA-kontor
Med en nylig kapitaltilførelsen på 245 millioner kroner er det unge selskab Dixa på en vækstrejse.

Men ligesom speederen var trykket i bund, viser corona-krisen sig som en række forhindringer, der skal navigeres i.

Selskabet havde planlagt at åbne et kontor på den amerikanske østkyst til sommer, men det er en plan, som nu er udskudt.

Dixa, der blev stiftet i 2015, udvikler en digital kundeserviceplatform, som benyttes af kunder fra mange forskellige brancher.

"Vi har store industrier, som virkelig vokser de her dage, og så er vi i industrier, der er hårdt ramt. Så måske kan de to ting komme til at balancere hinanden ud. Nogle går ned mens andre går op," fortalte Mads Fosselius, administrerende direktør og medstifter af Dixa.

Selvom der vindes på gyngerne, mens karrusellerne går ned, vil krisen ikke gå ubemærket hen hos selskabet.

"Vi tror også, at vi vil blive hæmmet, selvom vi har en meget relevant platform og software, der kan bruges hjemmefra, da alle kundeservicemedarbejdere er blevet sendt hjem. Men der vil være nogle industrier, vi er i, der vil blive ramt," fortalte direktøren.

Columbus med rekordregnskab og corona-udmelding
Tidligere på ugen afleverede det børsnoterede it-selskab Columbus et rekordregnskab for 2019.

Men i den forbindelse kom også udmeldingen om, hvordan selskabet med 2100 medarbejdere forholder sig til corona-situationen.

De økonomiske forventninger til 2020 udeblev, ligesom mange andre selskaber har undladt at gætte på udviklingen i den usikre tid.

Du kan læse mere her: Corona-krise får Columbus-topchefer til at gå 30 procent ned i løn: Fyringer på vej

Columbus-topchefen Thomas Honoré melder, at der fortsat er damp på kedlerne i forretningen, men at det er de nye projekter, der lader vente på sig.

"Det meste af forretningen kører videre, det er jo vigtige projekter, vi laver hos vores kunder. Vi kan måske se, at der ikke sættes så meget i gang, som der plejer, men de projekter vi kører på, de fortsætter i vid udstrækning. Både i Danmark og internationalt," fortalte han.


Kunne du lide, hvad du netop har læst?

Artiklen er en del af Computerworld Premium

Med Premium får du adgang til eksklusivt indhold for abonnenter

Se mere Premium indhold

Med Computerworld Premium får du

Øget indsigt i it og digitalisering. Premium klæder dig på til at træffe bedre beslutninger.

Et konkret overblik over it-markedet, nye tendenser samt konkrete råd og erfaringer fra danske beslutningstagere.

Råd og erfaringer fra danske CIO'er, analytikere og it-beslutningstagere. Samlet i 10-15 unikke artikler hver uge.


Computerworld
Endnu en tragisk ulykke med førerløs Tesla: Musk har store forventninger til ny software
En tragisk dødsulykke i USA i weekenden har sat forøget fokus på Teslas eksisterende semiautomatiske system og det kommende fuldautomatiske, der skal gøre bilerne helt selvkørende.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
"Vi var nødt til at sige til dem, at I er nødt til at sende ham hjem nu, for han begynder at knække"
"Vi var nødt til at sige til dem, at I er nødt til at sende ham hjem nu, for han begynder at knække"
White paper
Salesforce er blevet populær hos IT-kriminelle – luk sikkerhedshullerne før det går galt
Mange bygger en stor del af deres IT-strategi på Salesforce, men glemmer at sikre cloudplatformen. Læs her, hvordan du forebygger ødelæggende angreb og kritiske datatab.