Med et dedikeret kamera og mikrofon, kan dit videomøde-feed være i en klasse for sig.

Sløjt udsyn fra dit webcam? Sådan bliver du hjemmekontorets streaming-konge

Corona-karantænen sætter de fleste hjemmekontorers udstyr på en prøve - men med en række greb, kan du give dit videomøde et langt mere professionelt look.

Med over en måned med fjernarbejde har mange ansattes videomøde-udstyr mødt udfordringer.

Det er bare svært at tage sig godt ud over bærbarens indbyggede webkamera og mikrofon.

Man tager sig ikke meget bedre ud hos modtageren som det feed, man sender ud. ’Garbage in, mega-garbage out’, som videomøde-veteranen, Neil Fluester noterede over for Computerworld.

Ud over at følge de gængse råd, som er omtalt herunder, er der dog en række greb, der kan tages, hvis du ønsker at være videomødets mester, fremfor for en deltager.

Læs også: Staldtips fra en videomøde-veteran: Her er det du bør – og slet ikke bør gøre

Herunder følger videomøde-tricksene du bør følge, hvis du vil mestre disciplinen.

1. Få dig et bedre web-kamera
Det er oplagt, men er en af de mest enkle måder at få forbedret streaming-oplevelsen for dine meddeltagere i videomødet.

Men inden du køber dig fattig i dedikerede web-kameraer til kontormaskine, bør du tage et ekstra kig på din mobil. Er den bare af lidt nyere dato, vil den med garanti levere et bedre billede, end din laptop og endda flere webcams kan.

Samtidig kan den sammen med et enkelt stativ og mobilholder placeres mere fleksibelt og eventuelt vendes, så det giver det bedste udsyn.

Læs også: Få styr på hjemmekontoret: Her er fem ting du skal sikre, når corona sender dig i karantæne

2. Ryk op i en anden liga
Mens dedikerede webcams og smartphone giver en lille forbedring, kan kvaliteten løftes gevaldigt, ved at sætte et dedikeret kamera til at streame video igennem den markant bedre optik og kamerasensor de gemmer på.

Til formålet kan software som Sparkocam forvandle dit digitale spejlreflekskamera fra Canon og Nikon til en avanceret streaming-platform, hvor du kan skifte optikken ud efter behov og minutiøst styre effekter som eksponering, fokus og skarphedsdybde.

Dertil kan selve Sparkocam-softwaren tilbyde en masse effekter, såsom green-screening til udskiftning af baggrund, tilføjelse af lag med tekst eller billeder, samt splitscreening af det feed, som sendes videre til dit streaming-program.

Løsningen tærer dog en del på dit kameras batteri, hvorfor en investering i et såkaldt ’dummy’ batteri, hvor selve batteriets udskiftes med en strøm-adapter, kan være hensigtsmæssig.

3. Bliv hørt
Den anden nøglekomponent i det gode feed er lyden.

Her kan simple greb som at sikre en god placering af mikrofonen gøre en kæmpemæssig forskel.

Det gøres blandt andet ved at vrage mobilens eller computerens indbyggede mikrofon til fordel for en, der kan være tættere på dig – eksempelvis ved at benytte et dedikeret headset, eller en såkaldt ’lavalier’ mikrofon, der kan gemmes under skjorteflippen.

Der findes også en række glimrende eksterne USB-mikrofoner som RØDE NT-USB Mini eller Blue Yeti, som du kan se på billedet øverst i denne artikel. De har desuden den fordel at du kan sætte din headset direkte i dem og dermed også monitorere din egen lyd.

Har du et af Nvidias nyere RTX- grafikkort ombord på din maskine, kan du endda hverve kunstig intelligens til at fjerne uønsket støj fra dine streams.

Sidste uge udgav selskabet ’RTX Voice’, en app med indbygget neuralt netværk, der udnytter RTX-grafikkortene regnekraft til på overbevisende vis at fjerne støj som tastaturers klapren, trafikstøj eller andre uønskede baggrundslyde.

Læs også: Det er 37 dage siden at Danmark lukkede: Her er seks ting, som corona-krisen har lært os

4. Styr på lys og omgivelser
Med udstyret på plads mangler du bare at placere det rigtigt i forhold til hjemmekontorets støj- og lyskilder.

Støjkilder skal ikke overraskende holdes på afstand, men det gælder også hårde overflader som betonvægge. Alternativt kan et større møbel som en sofa eller en akustisk plade tage det værste af de højfrekvente ekko, de afgiver.

Selve lyset omkring dig skal placeres, så særligt dit ansigt står velbelyst frem, fra en lyskilde bag kameraet med et større areal – eksempelvis et vindue med hvide gardiner. Her vil du også få bedre resultater, hvis du undgår skarpt lys i selve streamet, eksempelvis et vindue i baggrunden.

Hav samtidig dine omgivelser for øje: Lad ikke elementer bag dig løbe med opmærksomheden.

Læs også: Storbank slår alarm: Hold jer fra Zoom og Google Hangouts


mest debatterede artikler

Computerworld
For to år siden nedsænkede Microsoft 864 servere i Nordsøen: Nu er datacenteret på land igen - se resultatet her
Microsoft har efter to år hævet sit undervands-datacenter op af Nordsøen. Her er de erfaringer, selskabet har gjort sig.
CIO
Torben Fabrin og Arla måtte på få dage omstille hele deres produktion da coronaen ramte
Da coronaen ramte verden måtte mejerigiganten Arla på få dage omstille sin produktion. Samtidig voksede salget massivt til supermarkeder mens institutioner og restauranter gik næsten i stå. Hør hvordan Arla kom gennem krisen ved blandt andet være klar med realtime analytics.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
5 måder du kan beskytte og optimere det vigtige fjernarbejde på
Når arbejdspladsen bliver mere digital og medarbejderne arbejder mere hjemme stiger cybertruslen også. Derfor bliver din it-afdeling i fremtiden også målt på organisationens evne til at sikre fjernarbejde uden risiko for datatab eller gøre sig sårbar over for fjendtlige angreb. I dette whitepaper fortæller vi derfor om 5 måder, du kan beskytte og optimere dine medarbejderes fjernarbejde på.