Artikel top billede

Thunderbolt-brist opdaget: Både password og kryptering kan omgås i millionvis af bærbare

Det er lykkedes en gruppe sikkerhedsforskere at omgå både kryptering og passwords ved at misbruge den hurtige Thunderbolt-port.

En sårbarhed i selve Thunderbolt-standarden, som blandt andet er vidt udbredt i Apples Mac-maskiner, viser sig at udgøre en væsentlig sikkerhedsrisiko.

Det erfarer mediet Wired, som skriver at millionvis af pc’er og Macs fra før 2019 er berørt af sårbarheden.

En it-sikkerhedsforsker fra Eindhovens tekniske universitet, Björn Ruytenberg, har ifølge mediet påvist, hvordan en hacker kan tiltvinge sig adgang til en maskine og helt omgå blandt andet password og kryptering på en enheds lager.

Angrebet kræver fysisk adgang til enheden og i visse tilfælde en skruetrækker for at åbne den bærbare maskine op. Angrebet skulle være forholdsvis enkelt og kan udføres på få minutter uden at efterlade spor, lyder det. Det kræver dog fysisk udstyr, der kan erhverves for nogle tusinde kroner.

Thunderbolt-standarden har været at finde ombord på bærbare maskiner fra 2011 og frem, hvor den har eksisteret som et hurtigere alternativ til USB-porten. Siden 2015 har Thunderbolt delt fysisk format med USB-C standarden.

Sårbarheden skulle være mindre kritisk i Mac-enheder, hvor Thunderbolt længe har været en foretrukken standard. Mac-maskiner der kører MacOS skulle dog ikke være berørt.

Intel har siden 2019 indarbejdet en fysisk sikkerhedsforanstaltning kaldet ’Kernel Direct Memory Access Protection’. Denne er dog ikke at finde i alle nyere enheder.

Forskerholdet fra Eindhoven har ikke fundet sikkerhedsforanstaltningen i Dell-maskiner, og kun i få HP og Lenovo modeller.

Læs også: USB4 kommer: Fire gode grunde til at se frem til USB-stikkets afløser
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Enterprise Architecture Day 2023: Strategi styring og sikkerhed

Mange it-afdelinger har de seneste år har oprustet på it-arkitektursiden. Både gennem individuelle ansættelser og med oprettelse af egentlige arkitektafdelinger. Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu?

30. marts 2023 | Læs mere


Seminar: Optimér databasen og styrk kritiske processer på tværs af platform, cloud og on-premise

Det er lettere sagt end gjort at optimere databasemiljøet i en hybrid, distribueret infrastruktur, hvor funktionalitet og stabilitet er afhængig af en lang række integrationer med platforme og teknologier fra talrige leverandører. Derfor sætter vi fokus på, hvordan du som DBA’er, infrastrukturspecialist eller IT-chef får de bedste forudsætninger for at lykkes med indsatsen. Du får konkret og opdateret viden om værktøjer og kompetencer, der gør det muligt at løfte opgaven i din virksomhed. Uanset om I satser på Oracle DB, Microsoft SQL eller PostgreSQL på eksempelvis IBM Cloud – eller en blanding heraf.

30. marts 2023 | Læs mere


SAP Excellence Day 2023

På SAP Excellence Day 2023 får du det fulde overblik, der gør det lettere at prioritere mellem de mange muligheder og informeret grundlag for at vælge til og fra. Du får viden om, hvilke muligheder de nye tilbud og services giver – men også om risikoen ved at vælge de nyeste løsninger fra. Samtidig får du senest opdaterede indsigt i SAPs egne planer for de kommende 2-3 år.

13. april 2023 | Læs mere