Det får du i artiklen
- Se den nye danske corona-app her
- Bliv klogere på udviklingsforløbet
- Tjek økonomien bag udviklingen af appen
Det bekræfter Digitaliseringsstyrelsen over for Computerworld.
Alle iPhone- og Android-brugere kan derfor allerede nu hente appen i i henholdsvis App Store og Google Play Store.
Sundheds- og Ældreministeriet har indkaldt til pressemøde klokken 9.30, hvor man vil præsentere den nye app.
Digitaliseringsstyrelsen eller Sundheds- og Ældreministeriet vil endnu ikke fortælle hvad, myndighederne officielt kommer til at fortælle på pressemødet.
Men af indkaldelsen til pressemødet fremgår det, at udover Sundheds- og ældreminister, Magnus Heunicke (S), kommer en række sundhedsordfører fra de øvrige partier til at deltage samt Adam Lebech, vicedirektør i Digitaliseringsstyrelsen og Anette Lykke Petri, konstitueret direktør i Styrelsen for Patientsikkerhed.
Flere andre lande har allerede lanceret deres udgave af en app, der skal opspore og begrænse smitte af coronavirus.
Senest har den tyske regering præsenteret en udgave af den digitale løsning. I løbet af det første døgn er den blevet hentet af mere end 6,5 millioner tyskere.
Her kan du hente den nye Smittestop-app.
Udviklet på 72 dage - men forsinket i 55 dage
Apppen er udviklet af Netcompany på vegne af de danske myndigheder. Parterne underskrev en aftale om at udvikle appen 7. april, og der er således blot gået 72 dage fra aftalens indgåelse til lancering.
Alligevel er appen forsinket.
Oprindeligt skulle appen have nemlig have været klar allerede 24. april ifølge Berlingske, men med 55 dages forsinkelse er den altså nu blevet klar.
Som Computerworld tidligere har kunne fortælle er udviklingsarbejdet sket i et tæt samarbejde mellem Sundhedsministeriet, Digitaliseringsstyrelsen og Netcompany.
Læs også: Staten blev advaret om store negative konsekvenser ved Netcompanys corona-app
Misforståelser om gratis app: Pris på 20 millioner i 2020
Oprindeligt meldte Digitaliseringsstyrelsen ud, at første version af nye app var udviklet pro bono - det vil sige uden beregning, hvilket gav flere politikere indtrykket af, at projektet var gratis.
"Første version af appen er pro bono udviklet af Netcompany på eget initiativ i et samarbejde med sundhedsmyndighederne og Digitaliseringsstyrelsen, " lød det i meddelelsen, da projektet blev lanceret 7. april.
Det kan du læse mere om her: Netcompany skal levere ny smittesporingsapp til staten
Men det har siden vist sig, at appen vil koste op imod 20 millioner kroner alene i 2020.
For Netcompany stoppede med at arbejde gratis 7. april, da den endelige aftale blev indgået.
Siden har Digitaliseringsstyrelsen præciseret, at Netcompany kun udviklede første version af appen gratis, men Netcompany vil modtage op mod 10 millioner kroner for det efterfølgende arbejde.
Sundheds- og Ældreministeriet har desuden ansøgt Sundheds- og Ældreministeriet Folketingets Finansudvalg om en bevilling på 20 millioner kroner til en ramme til drift og udvikling af appen.
Det kan du læse mere om her: Lancering og drift af den danske corona-app kommer til at koste op mod 20 millioner kroner alene i 2020
Usædvanligt samarbejde
Smittestop-appen gør brug af Apple og Googles Exposure Notification-teknologi, der advarer brugerne af appen, hvis de har været i kontakt en anden bruger af appen, som er blevet bekræftet smittet med corona-virus.
Notifikationerne på tværs af Googles Android-styresystem og og Apples iOS-styresystem sker takket være en API, som de to tech-giganter ganske udsædvanligt i fællesskab har udviklet og stillet til rådighed for sundhedsmyndighederne over hele verden.
Med Google og Apples API bliver data desuden opbevaret decentralt, hvilket betyder, at hverken myndigheder eller Apple og Google har adgang til oplysninger fra appen om borgerens kontaktmønstre eller smitte-status.
Myndighederne i Tyskland lancerede tirsdag den tyske udgave af appen, og her meddelte myndighederne at appen i løbet af de første 24 timer var blevet downloadet 6,5 millioner gange.
Læs også: Nu er Tyskland klar med corona-app: “Det er et stort skridt i bekæmpelsen af smitten”
Norge lukker sin corona-app
For nyligt valgte de norske myndigheder, Folkehelseinstituttet, at lukke deres udgave af smittesporingappen.
Det sker efter et forbud fra det norske datatilsyn mod at opsamle data i appen.
Datatilsynet mener, at appens nuværende løsning er alt for indgribende i nordmændendes privatliv i forhold til den nuværende situation. Den norske app benyttede nemlig en langt mere omfattende overvågningsmodel end den danske.
Her brugte man nemlig GPS data til at følge nordmændendes smittekæder, mens Danmark har valgt at basere sin app på Google og Apples API.
Det kan du læse mere om her: Ny kurs for Netcompanys smitteapp: Apple og Googles løsning skal bruges alligevel
Hos Folkehelseinstituttet, FHI, er man dog uenig i afgørelsen, men følger alligevel forbuddet fra tilsynet og sletter alle de data, man allerede har indsamlet.
"Vi svækker med dette en vigtig del ad vores beredskab mod øget smittespredning, fordi vi taber tid til udvikling og test af appen. Vi får samtidig reduceret evne til at bekæmpe smittespredningen som sker nu. Pandemien er ikke ovre," siger direktør i FHI, Camilla Stoltenberg i en meddelelse og fortsætter:
"Vi har ikke immunitet i befolkningen, ingen vaccine, og ingen effektiv behandling. Uden Smittestopp-appen vil vi være dårligere rustet til at forebygge nye udbrud, som kan komme lokalt eller nationalt."