Politiet får tusindvis af anmeldelser om it-kriminalitet i nyt center: Sådan fordeler sagerne sig

På godt halvandet år har Rigspolitiet modtaget knap 27.000 anmeldelser om it-relateret kriminalitet. Sådan fordeler sager sig.

Tusindvis af sager om it-kriminaltet er blevet anmeldt til politiet, siden Rigspolitiet sidste år oprettede Landsdækkende Center for It-relateret økonomisk Kriminalitet (LCIK).

Mere præcist er der blevet anmeldt 26.923 sager til den nye politienhed, siden den blev oprettet i december 2018. Det viser helt nye tal fra Rigspolitiet.

Anmeldelserne strækker sig over en række forskellige emner. Men handel på nettet er årsagen til klart størstedelen af anmeldelserne om it-kriminalitet.

"Samhandel - altså bedrageri typisk mellem private borgere, når de handler på nettet – er det suverænt største sagsområde. Det er vi ikke overraskede over, da det er en tendens, vi har fulgt siden LCIK gik i drift. Men det skal simpelthen være sikkert at handle på nettet, og derfor er det også et prioriteret sagsområde", siger Torben Svarrer, ledende politiinspektør og linjechef for Særindsatsenheden under Københavns Politi, hvor LCIK holder til, i en pressemeddelelse.

Sagerne kommer ind gennem de enkelte politikredse rundt om i landet, og så får LCIK overdraget sagen, når det skal efterforskes.

Læs også: Digital svindel rammer historisk højt niveau: "Måske skubber vi rundt på problemet frem for at løse det"

Unge bliver også snydt på nettet
Selvom det meste it-relaterede kriminalitet sker ved handel på nettet, så er der ikke én aldersgruppe, det særligt går ud over.

Selvom mange oppe i årene ofte er offeret for online-svindel, så er det ikke det mønster, man ser hos Rigspolitiet. Her er andelen af unge, der bliver svindlet lige så stor.

"Vi kan også se, at mange unge bliver snydt. Unge mænd i alderen 15-19 år oplever for eksempel at blive narret, når de forsøger at købe elektronik (mobiltelefoner, tablets mv.) eller designertøj og -sko over nettet. Aldersfordelingen kan have noget at gøre med, de ældre ikke handler i lige så høj grad på nettet. Men det er værd at bemærke, at alle uagtet grad af teknisk snilde kan blive narret," lyder det fra Torben Svarrer.

Efter svindel med handel er misbrug af kontooplysninger den næstmest hyppige årsag til, at danskere anmelder it-kriminalitet til politiet.

LCIK blev oprettet for at forenkle muligheden for at anmedle it-kriminalitet. Tidligere skulle man benytte forskellige indgange for at anmelde digital kriminalitet, men nu sender de enkelte politikredse altså selv sagerne videre til LCIK.

Læs også: Politiet åbner nyt cyber-center til anmeldelser af it-kriminalitet: "Målet er at få fanget mange flere, og også at gøre det meget hurtigere end i dag"Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...

Premium
Sentia lander Google Cloud-partnerskab: Tilbyder nu aftaler med verdens tre største cloud-leverandører
Med en ny certificering som Google Cloud Partner har Sentia nu sikret sig certificeringer i tre af de største public clouds. Det er en del af strategien om at kunne tilbyde et multi cloud-setup til kunderne. "Efter min viden er der ikke andre, der er certificeret i de tre store public clouds," siger Sentias danske direktør.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Sådan får du et sikrere og mere effektivt netværk med SD-WAN
Kombinationen af cloud og mere effektive arbejdsformer - og hjemmearbejde – kan både netværk og sikkerhed nemt blive udfordret. Samtidig kan de traditionelle løsninger hurtigt blive dyre, især når sikkerheden skal følge med. I dette whitepaper kan du læse om udfordringerne med de traditionelle netværkskonfigurationer og hvilke fordele som et software defined netværk kan give, samt hvordan du tænker sikkerhed ind i løsningen fra starten.