Rekord i antallet af ansøgere til it-uddannelser skaber jubel i erhvervslivet: "Hele arbejdsmarkedet skriger efter it-specialister"

Hos brancheorganisationerne Dansk Erhverv og IT-Branchen vækker det stor glæde, at der ifølge organisationerne i år er et rekordhøjt antal ansøgere til it-uddannelserne.

Det vækker glæde hos brancheorganisationerne Dansk Erhverv og IT-Branchen, at der i år har været en markant stigning i antallet af ansøgere til it-uddannelserne.

Ifølge de to organisationer er der tale om et rekord stort antal ansøgere.

”Hele samfundet er i gang med en enorm teknologisk forandring, og der bliver i den grad brug for it-specialister til at gennemføre den digitale transformation af Danmark, som også er forudsætningen for den grønne omstilling. Der er derfor positivt, at så mange unge har it-fagene som deres drømmeuddannelse,” fortæller Betina Hagerup, direktør i Dansk Erhverv, i en mail til Computerworld.

Læs også: Markant stigning i ansøgertallet til de danske it-uddannelser

Erhvervsliv tørster efter it-arbejdskraft
Hos IT-Branchen hæfter man sig ved, at der fortsat er en mangel på it-arbejdskraft.

Således vurderer brancheorganisation, at der allerede i dag mangler 2.600 it-folk, mens det tal i 2030 kan være steget 19.000.

”Hele arbejdsmarkedet skriger efter it-specialister. En tredjedel af de danske it-virksomheder har helt måtte opgive at besætte stillinger, fordi der simpelthen ikke er folk nok på markedsmarkedet. Det får ikke bare it-branchen til at lide, det betyder også, at Danmarks digitalisering sættes ned i fart,” lyder det fra Natasha Friis Saxberg, der er administrerende direktør i IT-Branchen i en mail til Computerworld.

Læs også: Disse virksomheder drømmer de danske it-studerende om at arbejde for: Se listen med de 59 mest attraktive arbejdspladser

Rift om softwareudviklere og it-sikkerhedsfolk
Det er især it-specialister med uddannelser inden for softwareudvikling, it-projektledelse og it-sikkerhed, som erhvervslivet efterspørger i øjeblikket, vurderer it-branchen.

Derfor glæder erhvervsorganisationerne sig også over, at det i juni blev indgået en bred politisk aftale i folketinget om at etablere 5.000 nye studiepladser, hvor især de såkaldte STEM-fag bliver tilgodeset.

Netop STEM-fagene er ved årets kvote 1-søgning haft en stigning i ansøgertallet på 8 procent, og således er der samlet set 19.870, der i år har søgt ind på en STEM-uddannelse.

Natasha Friis Saxberg hæfter sig dog ved, at der alene sidste år var 1.400 ansøgere, der fik afslag på deres ønske om en it-uddannelse, fordi der ikke var investeret tilstrækkeligt i studiekapaciteten.

”Det har været som at invitere unge, motiverede og dygtige mennesker til en lukket fest, når man opfordre dem til at søge ind, men ikke sætter penge af til, at de rent faktisk kan få lov til at starte på deres drømmestudie. En helt forkert tilgang, når nu erhvervslivet netop efterspørger it-specialister,” forklarer Natasha Friis Saxberg i en mail til Computerworld.

Læs også: Kæmpe løft til it-uddannelser: Ny aftale sikrer tusindvis af nye studiepladserComputerworld
Det nye MitID er et tigerspring for bedre cybersikkerhed
Klumme: Det nye MitID er en enestående mulighed for et markant løft af it-sikkerheden i danske kommuner. Med baggrund i udfasningen af det nuværende NemID kan de samtidig forbedre og styrke deres it-systemers værn overfor cyberangreb.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Sådan sikrer du hovednøglen til jeres data
80% af alle ransomwareangreb skyldes misbrug af privilegerede brugeradgange. Ved at begrænse og overvåge adfærden på de privilegerede konti samt kontrollere mængden af tildelte rettigheder kan du mindske skaden ved hackerangreb mod din virksomhed og i visse tilfælde helt blokere dem. Internt kan du bruge kontrollen med brugeradgange til at dokumentere, hvem der bevæger sig i hvilke systemer, og hvad der foregår derinde. Privilegeret brugerstyring har de seneste to år stået øverst på Gartners Top10-liste over it-sikkerhedsprojekter, der bør få højeste prioritet. Alligevel er teknologien kun så småt ved at finde fodfæste i Danmark. Det kan viden om åbenlyse gevinster, relativ kort implementeringstid og yderst rimeligt budget være med til at ændre på. I dette whitepaper folder vi temaet privilegeret brugerstyring ud og placerer teknologien i det væld af prioriteringer, som CISO’en hver dag skal foretage.