Artikel top billede

Google trækker stikket på cloud-projekt 'Isolated Region'

Et Google-produktet kaldet 'Isolated Region,' som ville kunne levere cloud-ydelser, der blev kontrolleret af 3. part er blevet stoppet. Google afviser, at det hænger sammen med de stigende geopolitiske spændinger mellem Kina og USA: Andre muligheder var mere interessante.

I takt med at det kinesiske diktatur strammer grebet om den tidligere delvist selvstændige enhed Hong Kong, får både kinesiske firmaer som Huawei og TikTok og globale firmaer som Google stadigt flere udfordringer.

Ifølge Bloomberg News, som har fået historien officielt bekræftet hos Google, stoppede søgegiganten i maj 2020 således sit cloud-projekt til blandt andet det kinesiske marked.

Læs også: Facebook, Google og Twitter stopper udlevering af brugerdata til Hong Kong

Cloud-projektet, som havde navnet 'Isolated Region' og var en del af Googles cloud-forretning, havde til formål at kunne levere cloud-ydelser der blev kontrolleret af en 3. part - for eksempel et lokalt firma eller en myndighed. Et af de krav, som blandt andet Kina stiller til udenlandske firmaer.

Resultatet ville, ifølge Bloomberg, være en forretning som var udskilt fra selve Google. En tilgang, som også ville sikre at data opbevaret i den selvstændige enhed ikke, var underlagt den amerikanske Cloud act fra marts 2018, som giver amerikanske myndigheder bedre mulighed for at få data udleveret fra amerikanske firmaer – også selvom pågældende data er opbevaret på servere uden for USA.

Bloombergs historie viser derfor de udfordringer som de verdensomspændende techfirmaer pt. står over for at takt med at flere nationer ønsker mulighed for adgang til data. Noget som de to anonyme kilder, ifølge Bloomberg, angiver som årsagen til lukningen.

Googles unavngivne talsperson afviser dog over for Bloomberg, at projekt 'Isolated Region' blev lukket på grund af geopolitiske spændinger eller den igangværende corona-pandemi.

Ifølge Google skyldes årsagen til projektets stop at firmaet oplevede at "andre tilgange, som vi pt. arbejdede på, tilbød bedre muligheder" og at 'Isolated Region' blot var et af flere muligheder for at arbejde med de aktuelle krav.

Googles talsperson understreger dog at de ikke har eller pt. overvejer at tilbyde Google Cloud i Kina.

Læs også interviewet med jurist og it-sikkerhedsspecialist i Datatilsynet Allan Frank: I yderste konsekvens kan TikTok blive spærret i Danmark