Seks ting du kan have overset i de nye iPhones

Apple slipper fire nye iPhone-modeller løs, der er dog gode grunde til at nærstudere nogle af detaljerne blandt de mange nyheder.

Premium Kun for abonnenter
Denne Premium-artikel er normalt kun for abonnenter

Men vi har valgt at låse den op for at give dig et eksempel på den omfattende viden og de artikler, som du har adgang til som Computerworld Premium-abonnent.

Tak, lad mig læse den OK, fortæl mig mere om Premium

Det får du i artiklen

  • Indblik i det der står med småt i den nye iPhone-kollektion
708
3:45 min
Det blev den helt store iPhone-aften for Apple, som ved et virtuelt event denne uge kunne løfte sløret for hele fire nye modeller: To

Hovedoverskrifterne kan hurtigt opsummeres. Hurtigste smartphone nogensinde, 5G-evner, nyt og stærkere ydre og introduktionen af en Mini-model.

Hvad der overordnet set bydes på, gennemgår Computerworld også her:

Apple udvider iPhone-familien: Se de mange iPhone 12 modeller her

Men dykkes der ned i detaljerne, er der vigtige oplysninger, der er gode at få med, men som er let at overse.

Dem får du nu med nedenunder.

1. iPhone 12 er markant mindre
Det er ikke kun den spritnye iPhone 12 Mini, der klemmer mere elektronik ind på mindre plads. iPhone 12 er også markant mindre end sin forgænger, til trods for at den huser en lige så stor skærm.

Med dimensioner på 147 x 71,5 millimeter er der barberet næsten en halv centimeter på hvert led. Den er også blevet næsten en millimeter slankere med sin profil på 7,4 millimeter. Mini-modellen lever i Pro-modellernes tilfælde er der gået derimod gået lidt vokseværk i telefonerne. Her er dimensionerne øget med et par millimeter i højden mens bredden forbliver nogenlunde den samme. Til gengæld strækker skærmen sig over 6,1 og 6,7 tommer mod 5,8 og 6,5 tommer tidligere i henholdsvis iPhone 11 Pro og 11 Pro Max.

2. Nogle får en hemmelig antenne
Det er ikke alle iPhone-modeller der er født ens på netværksfronten.

iPhone 12 kollektionen er født med 5G-evner, men på det amerikanske hjemmemarked får telefonerne en ekstra antenne, som vil kunne kendes på en lille plastslidske under power-knappen.

Her finder man en særskilt antenne der understøtter de såkaldte mmWave-bånd (bånd N260 og N261), som gør det muligt at hive afsindige 4,0 Gbps opkoblinger ud af mobilnetværket. De øvrige modeller, som dem vi får herhjemme topper ved fortsat ganske hidsige 3,5 Gbps.

3. Du må nok ud og købe en oplader
Apple siger, at de er ude i et bæredygtigt ærinde med iPhone 12 ved ikke at inkludere hverken oplader eller headset. Et træk som vil spare miljøet for belastning, da færre materialer anvendes og emballagen gøres 70 procent mindre.

Apple overser dog (bevidst?) en vigtig detalje, ved at inkludere et USB-C til Lightning kabel til at oplade de nye telefoner med. Alle Apples tidligere iPhone-oplader benytter den ældre USB-A standard.

Du må altså med al sandsynlighed ude og købe en USB-C strømforsyning (20w for 169 kroner) eller endda investere i Apples nye Magsafe (349 kroner). Mon Apple har haft den, mindre bæredygtige. plan i baghovedet her?

Rigtigt mystisk bliver det, at Apple i udvalgte markeder har valgt at inkludere headsetet. Eksempelvis i Frankrig.

4 . Fremstillet af genbrugsmaterialer
Mens man kan diskutere i bæredygtigheden i, at puffe forbrugerne til at købe nye opladere, skruer Apple op for genbruget af materialer i selve fremstillingen.

Hele 98 procent af de benyttede ’rare earth’ grundstoffer der anvendes, er genanvendt, mens målsætningen er at blive 100 procent bæredygtig på sigt, med CO2-neutralitet som mål inden 2030.

5. Mini-modellen lever ikke længe
iPhone 12 Mini er verdens mindste 5G-mobil, og med mål på blot 131,5 x 64,2 x 7,4 millimeter er den faktisk mindre end den ellers ret kompakte iPhone SE.

Det levner dog ikke meget plads til batteriet, og den bærer rundt på de samme komponenter indeni, vil det gå ud over driftstiden.

Apple siger ikke noget om selve batteriets størrelse, men ud fra de oplyste antal timer videoafspilning, kan man se, at iPhone 12 vil klare sig en tredjedel længere på en optankning.

iPhone 12 Mini oplyses til at kunne afspille video i 13 timer, mod 17 timer i iPhone 12 og 12 Pro, mens stormobilen iPhone 12 Pro Max holder sig i live i 20 timer.

6. Pro Max-kameraet kan mest
Det kan synes som en enkel opdeling. Apples iPhone 12 får to kameraer bagpå, mens Pro-modellerne får tre bagpå suppleret af den særlige 3D LiDAR scanner.

Der er dog mindre, men langt fra ubetydelige forskelle mellem de to Pro-modellers foto evner. Hovedkameraet i iPhone 12 Pro Mac har nemlig større enkelte pixels, hvorfor der suges halvanden gange mere lys ind, når det bliver mørkt. En klar fordel, når det bliver mørkt.


Kunne du lide, hvad du netop har læst?

Artiklen er en del af Computerworld Premium

Med Premium får du adgang til eksklusivt indhold for abonnenter

Se mere Premium indhold

Med Computerworld Premium får du

Øget indsigt i it og digitalisering. Premium klæder dig på til at træffe bedre beslutninger.

Et konkret overblik over it-markedet, nye tendenser samt konkrete råd og erfaringer fra danske beslutningstagere.

Råd og erfaringer fra danske CIO'er, analytikere og it-beslutningstagere. Samlet i 10-15 unikke artikler hver uge.

Eksklusivt Premium-indhold for abonnenter

0 Premium-indhold

ERP-virksomhed har indført ubegrænset ferie for alle medarbejdere - og resultatet er en succes: "Medarbejderne knokler og har et smil på læben"

0 Premium-indhold

FiftyTwo-ejeren Bording Group vil afnoteres fra fondsbørsen: Therp-familien tilbyder at købe alle aktier

0 Premium-indhold

Her er Danmarks hurtigst voksende it-konsulenthus: Se listen over de 60 konsulenthuse der er bedst til vækst i Danmark lige nu

1 Premium-indhold

Undrer sig over ny kørekort-app til 44 millioner kroner: "Jeg kan simpelthen ikke se business casen"

0 Premium-indhold

Nomineret til Årets CIO 2020: It blev redningsplanken for Pandora under coronakrisen: "Vi forventer at investeringerne kommer til at gå signifikant op"


Premium
ERP-virksomhed har indført ubegrænset ferie for alle medarbejdere - og resultatet er en succes: "Medarbejderne knokler og har et smil på læben"
ERP-virksomheden Unit4 har indført ubegrænset betalt ferie for samtlige medarbejdere verden over, hvor man som ansat nu selv kan bestemme. "Som direktør har jeg det rigtig godt med det", siger dansk landechef Anders Holm Jørgensen. Ifølge ham kan medarbejderne sagtens administrere ordningen.
Computerworld
Stein Bagger gør comeback i ny branche: "De lignede et mafiahold, førte sig frem som nyrige og plaprede løs om urealistiske drømme"
Stein Bagger har skiftet navn og fører sig nu frem i store biler i en helt ny branche, skriver en dansk avis.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
Job & Karriere
Se Waoos forklaring: Derfor har selskabet fyret topchef Jørgen Stensgaard med omgående virkning
Waaos bestyrelse opsiger fiberselskabets topchef, Jørgen Stensgaard, der fratræder med omgående virkning. Se hele forklaringen fra Waao her.
White paper
Sådan grundlægger du en datacenterstrategi
Covid-19 understregede behovet for at kunne administrere datacentret på afstand – og for at lade virksomhedens øvrige medarbejdere løse endnu flere opgaver hjemmefra. Det har givet en lang række erfaringer, som kan komme din organisation til gavn på jeres videre digitale rejse. Herunder om, hvordan man optimerer forbindelsen mellem applikationer og data – og om, hvordan man målrettet placerer specifikke workloads, hvor det giver den største forretningsmæssige værdi. Det kan du læse meget mere om i denne hvidbog.