Artikel top billede

Designsproget er nyt for begge konsoller og vil med sikkerhed dele vandende, men hardware-integrationen er der ikke en finger at sætte på.

Test: Xbox Series X er Microsofts bedste konsol til dato

Vi har taget et kig på Microsofts nyeste spilsatsning og er imponeret fra start til slut. Alligevel efterlades potentielle købere med et par spørgsmål.

De seneste syv år på konsolmarkedet kan ikke siges at have været en dans på roser for Microsoft, der eftertrykkeligt er blevet sat til vægs af Sony og deres PlayStation 4-konsol.

Lanceringen af Xbox One var fuld af fodfejl og deciderede brølere, hvilket forekom særlig underligt fordi de med forgængeren (Xbox 360), endelig havde fået sig hægtet fast i det globale spilpublikums opmærksomhed med bedre online-muligheder, spiludvalg og hardware end hvad konkurrenten kunne tilbyde.

Med Xbox One var situationen omvendt og med Sony i topform var kampen nærmest tabt for Windows-giganten, før den rigtig var kommet i gang.

Der var derfor brug for nye ideer og takter, og spydspidsen for dette blev Phil Spencer der i 2013 tog kontrollen over Xbox-afdelingen.

Siden Spencers tiltrædelse er der sket store forandringer i alt fra både budskab til eksekvering, og særligt den store succes med Game Pass (en slags Netflix for spil, som firmaet selv beskriver det) har pustet nyt liv i både Xbox-afdelingen og hele ideen om Microsoft som spilgigant.

Sans for detaljer

Denne medvind, fornyede sans for detaljer og vilje til igen at blive et reelt valg for alle spilfans på lige fod med konkurrenten, mærker man allerede være tilstede når man første gang pakker Xbox Series X ud.

Konsollen er således placeret på en lille forhøjning inden i kassen, mens alt andet er gemt godt væk for udelukkende at lade opmærksomheden hvile på den sorte, rektangulære kasse der huser alt hardwaren.

Mens Xbox Series X kan ligges ned, er man aldrig rigtig i tvivl om at konsollen har været tiltænkt at stå oprejst siden firmaet bag låste sig fast på designet.

Stående er konsollen 30,1cm høj, 15,1cm bred og 15,1cm dyb, men alligevel skjuler den matte, sorte farve størrelsen fint, mens den sorte perforerede udluftningskanal med grøn underfarve i toppen, giver lidt personlighed til det hele.

En nærmest lydløs oplevelse

Størrelsen internt er udnyttet på imponerende vis, med et stort køleelement og direkte gennemstrømning af den fornødne luft, hvilket betyder at konsollen kun har brug for en enkelt 140mm blæser for at holde det hele kølet ned.

Resultatet er en nærmest lydløs oplevelse der selv efter timevis af brug kun kvitterer med en særdeles lav summen, som man aktivt skal lytte efter for at bemærke.

Varmeafviklingen synes ikke at være blevet ofret, og konsollen har på alle tidspunkter holdt sig fra kølig til lun mens vi har testet den.

Artiklen fortsætter under billedet...

SSD-hastigheder - endeligt!

Meget er allerede blevet skrevet om den kombination af CPU og GPU som AMD her har samlet på én chip (SOC), og trods at det ikke er muligt at lave en direkte sammenligning med tilsvarende pc-hardware, er der ingen tvivl om hele hardware-filosofien bag konsollen har været markant anderledes end sidst.

Hvor der med tidligere konsoller blev kigget i de billigere hardware-kasser, er der denne gang blevet valgt fra noget nær øverste hylde.

Kombinationen af Zen 2 og RDNA2 sikrer derfor at billedet problemløst ruller over skærmen i 4K-opløsning, mens billedhastigheden stadig befinder sig et sted mellem 30 og 60 (med mulighed for op til 120) billeder i sekundet alt efter udviklernes ambitioner.

En sand fornøjelse

Lige så imponerende er den meget omdiskuterede brug af en særlig SSD-løsning.

Trods at det låser forbrugerne til at købe specifikke og dyre (1TB koster i nærheden af 2000kr) Xbox-specifikke SSD-moduler hvis man ønsker at udvide den interne plads, bør der ikke rejses den store tvivl om at resultatet er sand fornøjelse.

Alt indlæses på ganske kort tid, mens de flittigst brugte spil gør brug af den såkaldte ”Quick Resume”-funktion, der gør at man frit kan skifte mellem dem hvorefter de er tilgængelige et par sekunder senere, og endda fra hvor man sidst slap dem.

Retfærdighedsvist skal det i forhold til harddisk-pladsen siges at konsollen også tillader at udvide pladsen med en ekstern SSD-løsning gennem et USB3.1 interface, hvilket vi ikke har testet.

Dette kan dog meget vel vise sig at være et billigere (men potentiel knapt så hurtig) alternativ, indtil priserne på det konsol-specifikke format falder.

Artiklen fortsætter under billedet...

Et par ting at huske

Inden man farer ud og bruger pengene på en Xbox Series X er der dog et par overvejelser man bør have med på vejen.

Vi har udelukkende haft adgang til Xbox Series X, men Microsoft lancerer på samme tid Xbox Series S, som er en fysisk mindre konsol, hvor der er skruet en smule ned for hastigheden på CPU’en, samt skåret ned på GPU-kapaciteten og standard SSD-størrelsen.

Windows-gigantens mål er med Series S at give den samme oplevelse som Series X men med en opløsning på 1440p i stedet for 4K.

Samtidigt lanceres Series S til en ekstremt aggressiv pris på 2399kr, hvilket ikke kun gør den til den markant billigste, nye konsol på markedet, men faktisk også betyder at den er billigere end den aldrende Xbox One X.

Ligeledes bør potentielle købere have med i tankerne at det står sløjt til med nye konsol-specifikke lanceringstitler, efter det stort hypede Halo: Infinite tidligere blev udskudt på ubestemt tid.

I stedet har Microsoft sørget for at opdatere nogle af de bedste udgivelser fra Xbox One, sådan at de afvikles med højere opløsning, billedhastighed og indlæsningstid end tidligere.

Har man Xbox One spil på disc kan disse naturligvis også bruges på den nye konsol, ligesom den også understøtter afvikling af spil fra tidligere Xbox-konsoller.

Den slags havde været katastrofalt, hvis det ikke havde været fordi langt de fleste af disse spil (og mange flere) er tilgængelige på Game Pass.

Det betyder dog også at et abonnement til Game Pass (cirka 100kr i måneden) er stærk anbefalet, hvis man har tænkt sig at investere i en af de nye Xbox-konsoller.

Game Pass synes at være en hel essentiel del af Microsofts nye konsolsatsning

Og netop Game Pass synes at være en hel essentiel del af Microsofts nye konsolsatsning, hvilket ikke mindst bevidnes ved at servicen findes som en central del af selve konsollens menu-opsætning.

Er man spilfan og har man pengene, findes der få andre steder med et lige så godt, stort og kontinuerligt voksende antal af spil til rådighed, men for nogen vil Game Pass-prisen være en overvejelse værd inden køb af konsollen.

Set udefra virker det til at Microsoft i længere tid nu har arbejdet hårdt på at ændre hele Xbox-brandet, og den foreløbige kulmination har her udmundet sig i Xbox Series X.

Anstrengelser kan både ses og mærkes, og for et firma som ved sidste konsol-lancering fik sig noget af en afklapsning, er det imponerende hvor stor selvtilliden synes at have været under tilblivelsen af den nye konsol, samt hvor meget der er blevet fokuseret på detaljerne.

Helt simpelt er det fantastisk at opleve hvordan man ikke længere behøver at søge mod pc’en for at opleve spil med fabelagtig grafik og opløsning, der tilmed er tilgængelig på sekunder, fra en boks der er så godt som lydløs. Microsoft har med andre ord lavet den bedste Xbox til dato.


Loading ikon