Artikel top billede

Danske privacy-eksperter: Corona-apps med mere dataindsamling kan give mere frihed

Mere dataindsamling i forbindelse med smitteopsporing kan samlet set giver borgerne mere frihed under kampen mod corona, vurderer to eksperter.

I Danmark bør vi overveje at indsamle endnu flere data i forsøget på at dæmme op for corona.

Det er ifølge Politiken vurderingen fra to danske eksperter, der normalt er skeptisk over for øget dataindsamling.

“Men øget dataindsamling kan give borgerne større frihed til at bevæge sig rundt, mødes med folk og gå på arbejde. Det kan muligvis være et bedre trade-off, der samlet set giver større frihed”, siger Jacob Mchangama, direktør for tænketanken Justitia til Politiken.

Han får opbakning fra Hanne Marie Motzfeldt, lektor i digital forvaltning på Københavns Universitet, men de understreger begge, at det kræver, at dataindsamlingen er skarpt afgrænset til coronaindsatsen.

I Sydkorea og andre lade i Sydøstasien skal borgerne ifølge Politiken have en corona-app installeret på deres telefoner, og i modsætning til i Danmark bliver der delt data med myndighederne.

Læs også: Tyskland vender på en tallerken: Vil bruge Apple og Googles løsning til corona-app

Svært at gennemføre med iOS

I Danmark har vi i lighed med de fleste andre europæiske lande valgte en løsning med vores smittesporings-app, der er langt mindre indgribende i borgernes privatliv.

Her har vi valgt at gøre brug af Apple og Googles særlige API, der er baseret på en decentral løsning, hvor sundmyndighederne ikke kan lagre data centralt eller få adgang til oplysninger om borgernes smittestatus.

En centraliseret løsning, hvor myndighederne som i Sydkorea får adgang til data til brug for aktiv smitteopsporing, er dog udfordret af, at det uden Apple og Googles api ikke vil være muligt for en smittesporings-app at gøre brug af bluetooth-forbindelse på en iPhone, når telefonen er i standby-tilstand.

Det er især et problem i lande, hvor iPhone har store markedsandele. Det gælder eksempelvis i Danmark, hvor Apple sidder på knap halvdelen af smartphonemarkedet.

Læs også: Norge stopper indsamling af data i smittesporings-app efter forbud fra Datatilsynet




IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere