Artikel top billede

Danske privacy-eksperter: Corona-apps med mere dataindsamling kan give mere frihed

Mere dataindsamling i forbindelse med smitteopsporing kan samlet set giver borgerne mere frihed under kampen mod corona, vurderer to eksperter.

I Danmark bør vi overveje at indsamle endnu flere data i forsøget på at dæmme op for corona.

Det er ifølge Politiken vurderingen fra to danske eksperter, der normalt er skeptisk over for øget dataindsamling.

“Men øget dataindsamling kan give borgerne større frihed til at bevæge sig rundt, mødes med folk og gå på arbejde. Det kan muligvis være et bedre trade-off, der samlet set giver større frihed”, siger Jacob Mchangama, direktør for tænketanken Justitia til Politiken.

Han får opbakning fra Hanne Marie Motzfeldt, lektor i digital forvaltning på Københavns Universitet, men de understreger begge, at det kræver, at dataindsamlingen er skarpt afgrænset til coronaindsatsen.

I Sydkorea og andre lade i Sydøstasien skal borgerne ifølge Politiken have en corona-app installeret på deres telefoner, og i modsætning til i Danmark bliver der delt data med myndighederne.

Læs også: Tyskland vender på en tallerken: Vil bruge Apple og Googles løsning til corona-app

Svært at gennemføre med iOS

I Danmark har vi i lighed med de fleste andre europæiske lande valgte en løsning med vores smittesporings-app, der er langt mindre indgribende i borgernes privatliv.

Her har vi valgt at gøre brug af Apple og Googles særlige API, der er baseret på en decentral løsning, hvor sundmyndighederne ikke kan lagre data centralt eller få adgang til oplysninger om borgernes smittestatus.

En centraliseret løsning, hvor myndighederne som i Sydkorea får adgang til data til brug for aktiv smitteopsporing, er dog udfordret af, at det uden Apple og Googles api ikke vil være muligt for en smittesporings-app at gøre brug af bluetooth-forbindelse på en iPhone, når telefonen er i standby-tilstand.

Det er især et problem i lande, hvor iPhone har store markedsandele. Det gælder eksempelvis i Danmark, hvor Apple sidder på knap halvdelen af smartphonemarkedet.

Læs også: Norge stopper indsamling af data i smittesporings-app efter forbud fra Datatilsynet
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere


Microsoft 365: Gør klar til store prisstigninger

For første gang i mange år hæver Microsoft til foråret priserne på enterprise-udgaverne af Microsoft 365, som er meget udbredte i danske organisationer. Hør om mulighederne i Microsoft 365-pakkerne. Og hør, hvordan du med god license management har mulighed for at trimme dit setup, inden prisstigningerne på op til 25 procent træder i kraft 1. marts 2022.

19. november 2021 | Læs mere