Artikel top billede

Danske privacy-eksperter: Corona-apps med mere dataindsamling kan give mere frihed

Mere dataindsamling i forbindelse med smitteopsporing kan samlet set giver borgerne mere frihed under kampen mod corona, vurderer to eksperter.

I Danmark bør vi overveje at indsamle endnu flere data i forsøget på at dæmme op for corona.

Det er ifølge Politiken vurderingen fra to danske eksperter, der normalt er skeptisk over for øget dataindsamling.

“Men øget dataindsamling kan give borgerne større frihed til at bevæge sig rundt, mødes med folk og gå på arbejde. Det kan muligvis være et bedre trade-off, der samlet set giver større frihed”, siger Jacob Mchangama, direktør for tænketanken Justitia til Politiken.

Han får opbakning fra Hanne Marie Motzfeldt, lektor i digital forvaltning på Københavns Universitet, men de understreger begge, at det kræver, at dataindsamlingen er skarpt afgrænset til coronaindsatsen.

I Sydkorea og andre lade i Sydøstasien skal borgerne ifølge Politiken have en corona-app installeret på deres telefoner, og i modsætning til i Danmark bliver der delt data med myndighederne.

Læs også: Tyskland vender på en tallerken: Vil bruge Apple og Googles løsning til corona-app

Svært at gennemføre med iOS

I Danmark har vi i lighed med de fleste andre europæiske lande valgte en løsning med vores smittesporings-app, der er langt mindre indgribende i borgernes privatliv.

Her har vi valgt at gøre brug af Apple og Googles særlige API, der er baseret på en decentral løsning, hvor sundmyndighederne ikke kan lagre data centralt eller få adgang til oplysninger om borgernes smittestatus.

En centraliseret løsning, hvor myndighederne som i Sydkorea får adgang til data til brug for aktiv smitteopsporing, er dog udfordret af, at det uden Apple og Googles api ikke vil være muligt for en smittesporings-app at gøre brug af bluetooth-forbindelse på en iPhone, når telefonen er i standby-tilstand.

Det er især et problem i lande, hvor iPhone har store markedsandele. Det gælder eksempelvis i Danmark, hvor Apple sidder på knap halvdelen af smartphonemarkedet.

Læs også: Norge stopper indsamling af data i smittesporings-app efter forbud fra Datatilsynet
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
SAP Excellence Day 2023

På SAP Excellence Day 2023 får du det fulde overblik, der gør det lettere at prioritere mellem de mange muligheder og informeret grundlag for at vælge til og fra. Du får viden om, hvilke muligheder de nye tilbud og services giver – men også om risikoen ved at vælge de nyeste løsninger fra. Samtidig får du senest opdaterede indsigt i SAPs egne planer for de kommende 2-3 år.

13. april 2023 | Læs mere


Digitale forretningsprocesser 2023

Virksomhedens digitale processer er fuldkommen afgørende for, hvor hurtigt du kan transformere forretningen, udvikle nye forretningsmuligheder skabe overblik og rapportere effektivt, hurtigt og retvisende. Samtidig er de digitale processer – i tæt samspil med dine systemløsninger – afgørende for samarbejdet med partnere og leverandører – og for den oplevelse og værdiskabelse, du tilbyder ansatte og kunder. Herunder for ambitionerne om at skabe og tilpasse de muligheder, der karakteriserer en moderne arbejdsplads.

18. april 2023 | Læs mere


Digital bæredygtighed - den grønne transformation er over os

Kom med, når vi i giver et overblik over, hvordan nogle af de mest innovative it-selskaber går til bæredygtighed som forretningsområde - og hvorfor de har valgt at sætte ind på netop bæredygtighed som område. Du får også indblik i, hvordan innovative virksomheder udvikler teknologier direkte rettet mod øget bæredygtighed - og inspiration til, hvordan du selv kan komme videre med bæredygtigheden og blive en del af det spirende kæmpemarked for bæredygtighed - en af verdens for tiden tungeste dagsordener.

25. april 2023 | Læs mere