Dansk kopisikring: Russere stjal vores kode

OPDATERET: Den danske softwareudvikler Link Data Security mener, at den succesrige russiske kopisikring Starforce bygger på stjålen dansk softwarekode. Link Data udviklede sin kopisikring allerede i 1996 og har flere gange afslået et russisk tilbud om samarbejde.

Det er dansk-udviklet kode og danske koncepter, der ligger til grund for den succesrige russiske kopisikring Starforce.

Sådan lyder beskyldningen fra det danske firma Link Data Security, der tilbage i 1996 udviklede sin første kopisikring, som skulle forhindre ulovlig kopiering af cd-rommer.

Kopisikringen med navnet CD-Cops har haft stor succes på specielt digitale leksikoner og bliver blandt andet brugt på cd-rom-udgaven af Den Store Danske Encyklopædi.

Også i Rusland havde det danske selskab succes, da en sprog-cd beskyttet af CD-Cops blev lanceret på det russiske marked i 2001.

En piratkopi blev solgt i 10.000 eksemplarer, før det gik op for piraterne, at kopien ikke virkede.

Skilte koden ad
Succesen fik dog den uheldige konsekvens, at en gruppe russere pillede kopisikringen fra hinanden. Det er det arbejde, som Link Data Security mener, at den russiske kopisikring Starforce i dag bygger på.

- Det irriterer os, at de har pillet vores teknologi fra hinanden og bruger den. Det princip, de bruger til at undgå cd-rom-kopiering, er vores princip, siger administrerende direktør Hans Kristian Pedersen fra Link Data Security.

Som beskrevet på Computerworld Online for nylig har russiske Starforce vist sig at være en meget effektiv kopibeskyttelse for pc-spil, og blandt andre danske Media Mobsters har brugt Starforce med stor succes.

Brugte dæknavn
Hans Kristian Pedersen har flere indicier, der ligger til grund for hans anklage mod det russiske firma Russobit, som ejer selskabet bag Starforce.

Først og fremmest forsøgte den canadiske afdeling af det russiske firma i 2000 under falsk navn at købe 32-bit-udgaven af det danske firmas kopisikring

Dernæst modtog det danske firma i 2001 en e-mail fra en russer, som påstod, at han havde knækket den danske kopisikring og gerne ville arbejde sammen med det danske firma. Hans e-mail viste, at mailen var sendt fra Starforce.

Endelig får Hans Kristian Pedersen støtte af en række debatindlæg på udenlandske ekspertfora, hvor folk har pillet begge kopisikringer fra hinanden og er kommet frem til, at de grundlæggende er meget, meget ens.

Starforce afviser
Anklagen afvises blankt af Starforce, hvis russiske advokat siger, at selskabet har patenteret teknologien i Canada og er på vej til at få patenter i USA og Europa.

- Starforce har aldrig sendt forslag om at købe Link Data Security, fordi Starforce har sin egen unikke teknologi og ikke har brug for andre teknologier. Udover det lever kvaliteten af deres teknologi ikke op til kravene på det russiske marked, skriver Anna Zaeva i en e-mail.

Det danske firma har da heller ikke tænkt sig at gøre et forsøg på at retsforfølge det russisk-baserede firma foreløbig på trods af anklagerne.

- Vi har valgt at vente og sige, at den dag de går ind på vores marked, så gør vi noget. De koncentrerer sig mest om Østen og Rusland og satser mest på spil. Vi satser på det seriøse marked, siger Hans Kristian Pedersen.

Det danske produkt er specielt, fordi det ikke kræver, at cd'er - og nu også dvd'er - skal specialfremstilles for at være kopisikrede. Tværtimod kan kopisikringen se, om cd'en stammer fra originalen på fabrikken eller om der er tale om en kopi.

Det er samme koncept, som ligger til grund for Starforce.

Patent for besværligt
Ifølge Hans Kristian Pedersen har det russiske firma dog bygget en masse smart teknologi oven på cd-genkendelsen, så Starforce i sin helhed i dag adskiller sig fra det danske produkt.

Igen afviser Starforce, at der er tale om kode-tyveri. Ifølge firmarådgiver Anna Zaeva er der flere produkter på markedet, som baserer sig på genkendelse af fysiske kendetegn på en cd-rom.

- For brugeren ser teknologierne måske ens ud, men fra et teknisk synspunkt er de vidt forskellige, skriver hun.

Link Data Security har tidligere overvejet at tage patent på sin teknologi, men fandt det både for dyrt og besværligt. Samtidig ville selskabet få svært ved at håndhæve patenterne over for udenlandske firmaer.

Det danske selskab har fire ansatte og omsatte sidste år for knap to millioner kroner. Link Data Security udvikler i dag teknologi til beskyttelse af en helt række digitale dokumenter og ikke kun cd'er eller dvd'er.

Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Daxiomatic ApS
Salg, udvikling, implementering og servicering af software til ERP

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital How To: Data og AI er fremtiden – men kan man overhovedet lykkes i det nye data-univers uden den rette dataplatform?

Det er svært at spå om fremtiden, men vi kan være sikre på, at den indeholder meget mere data og en langt større anvendelse af kunstig intelligens. På dette webinar sætter vi derfor fokus på, hvordan du som organisation får styr på alle data, og bliver klar til fremtiden.

30. oktober 2020 | Læs mere


Dell Talk: Cybersikkerhed skal gentænkes for at kunne imødegå fremtidige avancerede cybertrusler

Danske virksomheder er nødt til at gentænke cybersikkerheden for at kunne imødegå fremtidige cybertrusler, som vi hele tiden gøres opmærksomme på. I denne talk får du et indspark i, hvordan du som virksomhed kan gentænke cybersikkerheden ud fra både et operationelt og sikkerhedsmæssigt perspektiv.

30. oktober 2020 | Læs mere


IT Security 2020

Strategic IT Security 2020 will focus on the never-ending story about security and cyber-defense, and how you can defend your business and your customer’s data and information. Together with several leading experts and digital executives from all over the Nordic countries, this conference seeks to give you the best input to focus even more on cyber security in the future.

03. november 2020 | Læs mere


Premium
Bredbåndspuljen lukker for ansøgninger til midnat: Her er alt du skal vide om bredbåndspuljen på 98,5 millioner kroner
Det er ved at være sidste chance, hvis du skal have del i statens 98,5 millioner kroner, der er øremærket til at sikre lynhurtigt bredbånd landets udkantsområder. Computerworld giver dig her den fulde guide til, hvordan du søger, og hvor stor bredbåndspuljens virkning har været indtil videre.
Computerworld
TDC ruller gratis fiber ud til 5.100 danske husstande - se adresserne her
TDC går i gang med at udruller fiber til tusindvis af danske husstande i Odens, Nordsjælland og Storkøbenhavn. Se hvor TDC’s gravemaskiner kommer forbi med tilbud om gratis fiber-opkobling.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Sådan grundlægger du en datacenterstrategi
Covid-19 understregede behovet for at kunne administrere datacentret på afstand – og for at lade virksomhedens øvrige medarbejdere løse endnu flere opgaver hjemmefra. Det har givet en lang række erfaringer, som kan komme din organisation til gavn på jeres videre digitale rejse. Herunder om, hvordan man optimerer forbindelsen mellem applikationer og data – og om, hvordan man målrettet placerer specifikke workloads, hvor det giver den største forretningsmæssige værdi. Det kan du læse meget mere om i denne hvidbog.