Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Dansk kopisikring: Russere stjal vores kode

OPDATERET: Den danske softwareudvikler Link Data Security mener, at den succesrige russiske kopisikring Starforce bygger på stjålen dansk softwarekode. Link Data udviklede sin kopisikring allerede i 1996 og har flere gange afslået et russisk tilbud om samarbejde.

Det er dansk-udviklet kode og danske koncepter, der ligger til grund for den succesrige russiske kopisikring Starforce.

Sådan lyder beskyldningen fra det danske firma Link Data Security, der tilbage i 1996 udviklede sin første kopisikring, som skulle forhindre ulovlig kopiering af cd-rommer.

Kopisikringen med navnet CD-Cops har haft stor succes på specielt digitale leksikoner og bliver blandt andet brugt på cd-rom-udgaven af Den Store Danske Encyklopædi.

Også i Rusland havde det danske selskab succes, da en sprog-cd beskyttet af CD-Cops blev lanceret på det russiske marked i 2001.

En piratkopi blev solgt i 10.000 eksemplarer, før det gik op for piraterne, at kopien ikke virkede.

Skilte koden ad

Succesen fik dog den uheldige konsekvens, at en gruppe russere pillede kopisikringen fra hinanden. Det er det arbejde, som Link Data Security mener, at den russiske kopisikring Starforce i dag bygger på.

- Det irriterer os, at de har pillet vores teknologi fra hinanden og bruger den. Det princip, de bruger til at undgå cd-rom-kopiering, er vores princip, siger administrerende direktør Hans Kristian Pedersen fra Link Data Security.

Som beskrevet på Computerworld Online for nylig har russiske Starforce vist sig at være en meget effektiv kopibeskyttelse for pc-spil, og blandt andre danske Media Mobsters har brugt Starforce med stor succes.

Brugte dæknavn

Hans Kristian Pedersen har flere indicier, der ligger til grund for hans anklage mod det russiske firma Russobit, som ejer selskabet bag Starforce.

Først og fremmest forsøgte den canadiske afdeling af det russiske firma i 2000 under falsk navn at købe 32-bit-udgaven af det danske firmas kopisikring

Dernæst modtog det danske firma i 2001 en e-mail fra en russer, som påstod, at han havde knækket den danske kopisikring og gerne ville arbejde sammen med det danske firma. Hans e-mail viste, at mailen var sendt fra Starforce.

Endelig får Hans Kristian Pedersen støtte af en række debatindlæg på udenlandske ekspertfora, hvor folk har pillet begge kopisikringer fra hinanden og er kommet frem til, at de grundlæggende er meget, meget ens.

Starforce afviser

Anklagen afvises blankt af Starforce, hvis russiske advokat siger, at selskabet har patenteret teknologien i Canada og er på vej til at få patenter i USA og Europa.

- Starforce har aldrig sendt forslag om at købe Link Data Security, fordi Starforce har sin egen unikke teknologi og ikke har brug for andre teknologier. Udover det lever kvaliteten af deres teknologi ikke op til kravene på det russiske marked, skriver Anna Zaeva i en e-mail.

Det danske firma har da heller ikke tænkt sig at gøre et forsøg på at retsforfølge det russisk-baserede firma foreløbig på trods af anklagerne.

- Vi har valgt at vente og sige, at den dag de går ind på vores marked, så gør vi noget. De koncentrerer sig mest om Østen og Rusland og satser mest på spil. Vi satser på det seriøse marked, siger Hans Kristian Pedersen.

Det danske produkt er specielt, fordi det ikke kræver, at cd'er - og nu også dvd'er - skal specialfremstilles for at være kopisikrede. Tværtimod kan kopisikringen se, om cd'en stammer fra originalen på fabrikken eller om der er tale om en kopi.

Det er samme koncept, som ligger til grund for Starforce.

Patent for besværligt

Ifølge Hans Kristian Pedersen har det russiske firma dog bygget en masse smart teknologi oven på cd-genkendelsen, så Starforce i sin helhed i dag adskiller sig fra det danske produkt.

Igen afviser Starforce, at der er tale om kode-tyveri. Ifølge firmarådgiver Anna Zaeva er der flere produkter på markedet, som baserer sig på genkendelse af fysiske kendetegn på en cd-rom.

- For brugeren ser teknologierne måske ens ud, men fra et teknisk synspunkt er de vidt forskellige, skriver hun.

Link Data Security har tidligere overvejet at tage patent på sin teknologi, men fandt det både for dyrt og besværligt. Samtidig ville selskabet få svært ved at håndhæve patenterne over for udenlandske firmaer.

Det danske selskab har fire ansatte og omsatte sidste år for knap to millioner kroner. Link Data Security udvikler i dag teknologi til beskyttelse af en helt række digitale dokumenter og ikke kun cd'er eller dvd'er.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere