Artikel top billede

Corona har fået danskernes internetbrug til at eksplodere: Har sendt 4,2 millioner terabyte data via fastnettet på seks måneder

Corona-pandemien lagde tryk på Danmarks fiber- og kobber-forbindelser som aldrig før. Danskerne hentede og oploadede hele 25 procent mere data end samme periode i fjor. I alt blev der ekspederet 4,2 millioner terabyte data i Danmark i årets første seks måneder.

Forårets corona-lukninger fik sat deres tydelige aftryk på danskerne netværksforbrug i takt med, at danskerne blev sendt ud i deres hjemmekontorer og -studiepladser.

Det afspejler sig i Energistyrelsens oversigt for det første halvår 2020, hvor der fra begyndelsen af marts blev sat nye rekorder for danskernes brug af deres fiber-, kobber- og mobilopkoblinger.

Læs også: Stor undersøgelse: De her it-problemer (og det løse) driller danskerne under coronakrisen: VPN, langsomt internet og ringe virtuelle møder

Boom i dataforbrug

Af opgørelsen fremgår det, at danskerne i snit hentede og uploadede 25 procent mere data end i samme periode året før.

Det udgør et markant i forhold til året forinden, hvor væksten lå på 17 procent.

I alt blev der i snit koblet 293 gigabyte per bredbåndsforbindelse op via fastnettet.

I de to foregående semestre lød trafiktallet på 234 gigabyte og 200 gigabyte for henholdsvis første halvår 2019 og første halvår 2018.

Det afspejler sig i den samlede bredbåndstrafik, som sammenlagt er vokset med 25,7 procent i forhold til første halvår 2019.

I alt blev der ekspederet 4,2 millioner terabyte data over de kablede bredbåndsforbindelser i det pandemiprægede semester.

Glødende mobilforbindelser

Corona-tiderne afspejler sig i også i landets trådløse forbindelser, som igennem årets første seks måneder blev taget flittigt i brug.

I alt 8,8 milliarder afgående taleminutter blev det til årets første halvår mod 7,6 milliarder i samme periode i 2019.

Det svarer til en vækst på 1,2 milliarder minutter og 15,7 procent – i begge tilfælde er der tale om den største vækst, som myndigheden har målt til dato.

Forbindelsen klarede presset

Til trods for det øgede pres på landets bredbåndsforbindelser er Danmarks it-infrastruktur fortsat solid.

Chefkonsulent hos Dansk Erhverv, Poul Noer, noterer sig, hvordan den danske bredbånds-rygrad klarede det øgede pres under corona-nedlukningen:

”De danske telenet har bestået en usædvanlig hård test under coronakrisen. Det har sikret, at det digitale samfunds livsnerve har fungeret stabilt og været i stand til at håndtere kraftigt stigende kommunikation med store mængder hjemmearbejde, digital handel og øget streaming af tv. Det har understøttet, at Danmark er blevet et mere digitalt samfund, end vi var for bare et år siden,” forklarer han til Computerworld.

Se også: Få overblikket: En dramatisk uge hvor Danmarks it-infrastruktur for alvor blev testet

Lagde netværk ned på stribe

Mens de danske opkoblinger kom under pres, oplevede flere internationale tech-giganter som blandt andre Google, Microsoft og Netflix, hvordan flere streaming-løsninger kom under så massivt pres, at der opstod både udfald og nedbrud.

Samtidig med at streaming-giganten Netflix måtte skrue ned for videokvaliteten, kunne DR holde fast i de højere kvaliteter.

Se også: DRTV fastholder streaming i høj kvalitet selv om Netflix skruer ned: "Den danske internetstruktur er ikke så presset"