Det får du i artiklen
- Hvordan de sociale medier håndterede kaosset ved kongressen
- Hvorfor medierne får kritik
- Hvordan Trump opildnede til protester
I takt med situationen eskalerede, steg presset på Facebook, Instagram, YouTube og Twitter.
Her skulle verdens største sociale medier i hastigt tempo vurdere opslag, videoer og tweets, der var med til at opildne eller forværre de voldelige optøjer, der udmundede i fire døde og flere sårede.
Den senere årrække er de sociale medier blevet mødt af stadigt strengere retorik fra lovgivere verden over. Her råbes op om regulering og censurering af fake news, hate speech og organisering af kriminalitet.
På flere måder endte gårsdagens kaos i kongressen med at være et afgørende billede på tech-giganternes stillingtagen til det indhold, som tjenesterne lever af at formidle.
Tilbage står spørgsmålet: Bestod de sociale medier den store censur-prøve?
Twitter truer med permanent nedlukning
Undervejs i de dramatiske hændelser endte YouTube, Facebook, Instagram og Twitter med før eller siden at tage vidtgående metoder i brug for at komme optøjerne til livs.
USA's snart tidligere præsident, Donald Trump, agerer frontmand i bandet af hardcore-tilhængere, der øjensynligt ikke var bange for at skride til voldelige handlinger.
Så sent som onsdag formiddag amerikansk tid opildnede præsidenten sine tilhængere i en tale, han afholdte tæt på Capitol Hill.
Her lød det: "Vi vil aldrig give op, vi vil aldrig bøje os."
Dette opråbt blev som video delt på blandt andet Twitter og Facebook. Her fortalte præsidenten desuden, at valget var "blevet stjålet" fra ham og hans tilhængere.
Det sociale medie Twitter, som Donald Trump har været yderst flittig bruger af de sidste fire år, valgte at nedlukke præsidentens twitter-konto i minimum 12 timer.
Selv skrev mediet i et tweet, at kontoen kun ville blive åbnet igen, hvis ikke Trump slettede en række foregående tweets, der strider mod retningslinjerne for platformen. Heriblandt tweetet med videoen, hvor præsidenten påstår, at de blev frarøvet valget.
Twitters argument for den midlertidige nedlukning af hans profil, bunder i præsidentens fortsatte falske påstande omkring valgresultatet, lyder det.
Nogle timer efter kom Facebook på banen.
Her lød samme argument, da mediet valgte at lukke præsidentens profil i 24 timer under optøjerne. Det Facebook-ejede Instagram foretog samme manøvre.
"Vi har vurderet, at der to gange har været overtrædelser af vores retningslinjer på Donalds Trumps profil, hvilket medfører en 24-timers blokering, hvor han vil miste evnen til at poste på platformen," lød det fra Facebook i en erklæring onsdag.
Twitter gik et skridt længere retorisk end normalt. Selskabet advarede om, at hvis Donald Trump fortsætter med at bryde retningslinjerne, vil hans konto, @realDonaldTrump, permanent blive suspenderet.
Trump opfordrede til protester
Donald Trump har brugt Twitter, Facebook og YouTube til at opfordre tilhængere til at protestere i Washington onsdag.
Det er tydeligt, at de sociale medier forsøgte at begrænse skaderne, men ikke alle er tilfredse med indsatsen.
Kritikerne peger nu fingre af de sociale medier, som ifølge anklagerne er blevet brugt som megafon for præsidenten - og derved været medvirkende faktor til eskaleringen i kaosset i hjertet af USA's demokrati.
Erhvervsmediet Bloomberg skriver, at flere folk fra de sociale mediers bagland har været ude med riven.
Det gælder blandt andet den kendte venturekapitalist Chris Sacca, der var en af de tidligste investorer i Twitter.
I et tweet skriver han: "I har blod på hænderne Jack (Jack Dorsey, Twitter-CEO, red.) og Zuck (Mark Zuckerberg, Facebook-CEO, red.).
Alex Holmes, medlem af Twitters officielle tilsynsråd, var også ude på Twitter og opfordre selskabet til at lukke Trumps profil.
"Det er tid til, at Twitter deaktiverer Trumps konto for at skabe lov og orden," lyder det.
Facebook lukker pro-trump-gruppe
De sociale medie-giganter fik særdeles travlt onsdag, da de sidste sæder i senatet gik til demokraterne, der derved opnår kontrol med begge af kongressens to kamre.
Men inden gårsdagens ballade brød ud, blev der holdt øje med den eventuelle organisering af optøjer på de sociale medier.
Samme dag som protesterne brød løs, var Facebook ude at fortælle, at en pro-Trump Facebook-gruppe var blevet lukket. Det skriver New York Times.
Red-State Secession hedder gruppen, der blev brugt aktivt til at organisere demonstrationer i Washington. Her blev direkte opfordret til at bruge vold.
I dagene op til demonstrationerne havde medlemmer af gruppen spurgt omkring 8.000 af følgerne om at dele adresser med "fjender" af nationen. Dette inkluderede adresser på føderale dommere, kongresmedlemmer og prominente politikere.
Selvom gruppen blev monitoreret af Facebook blev den først lukket samme dag, som de voldelige optøjer brød ud, lyder det.
Trump mister sit Twitter-privilegie
Både Facebook og Twitter har etableret officielle tilsynsråd, der skal hjælpe med at vurdere kontroversielt indhold, der deles på platformene.
Disse grupper kom især på arbejde op til det amerikanske præsidentvalg, hvor platformene skruede yderligere op for kontrollen.
Her har Twitter især været flittige til at markere tweets fra Donald Trump, som indeholdt faktuelle forkerte oplysninger.
Det er dog første gang nu, at Twitter decideret låser hans konto samt beordrer ham til at slette tweets, før kontoen vil blive åbnet.
Indtil videre har Donald Trump haft den fordel, at han som højtstående politiker og verdensleder falder under andre retningslinjer på det sociale medie end ordinære bruger.
Hans status gør, at Twitter ikke må slette hans opslag ifølge interne retningslinjer. Den specielbehandling frafalder dog i slutningen af januar, hvor han må overgive embedet til Joe Biden.