Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab

Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.

Computerworld mener: ”Det typiske mønster er jo, at topledere bare hælder flere og flere opgaver ned i hovedet på ledelsesniveauer under dem. I uprioriteret rækkefølge og uden rigtig forklaring. Og uden tanke på, om der er kræfter nok til at løse opgaverne. Og så tager man for givet, at mellemledere selv formår at forstå at skabe resultaterne”.

Sådan lød ordene fra Lilian Mogensen, tidligere topchef hos Danske Bank, ATP og Udbetaling Danmark, til DJØF-bladet for nylig.

Lillian Mogensen, der i dag er professionelt bestyrelsesmedlem, er aktuel som forfatter til bogen ”Håndbog for mellemledere”.

I den forbindelse har jeg en tilståelse.

Jeg er mellemleder. På mit visitkort står der godt nok chefredaktør. Det er en fin titel. Men chefredaktør eller ej, jeg er mellemleder.

Jeg ved godt, at mellemleder mest af alt som en, der udgør en lidt latterlig figur i en klassisk Leif Panduro-bog eller hos Bella Radio i tv-serien Krøniken.

Men det er en skam. For vi mellemledere er hverdagens oversete helte, når det kommer til prioritering, oversættelse og fastholdelse.

Mellemlederen er en truet art
Senest har flere it-afdelinger blæst til kamp mod mellemledere generelt. Og de stadig mere agile organisationsformer hjælper heller ikke på sagen.

Faktisk står det så grelt til, at jeg inden for få år forudser, at mellemlederen vil være at finde på Verdensnaturfondens liste over truede arter.

Så bare vent: Inden længe vil der være studierejser, hvor nysgerrige topledere kan se de få tilbageværende mellemledere gå omkring i realistiske, men kunstige, åbne kontorlandskaber.

Men jeg siger: Mellemledere i alle organisationer, foren jer!

Jeres dårlige ry er (stort set) ufortjent. Findes der siloer, findes der usikkerheder og findes der træghed, skyldes det lige så ofte manglende fokus fra topledelsen.

Et fokus, som også går igen, hvis ikke man prioriterer at udvikle sine mellemledere.

Det viser blandt andet tal fra it-jobbank, Computerworlds søstervirksomhed, der arbejder med rekruttering af it-medarbejdere.

Her viser undersøgelser blandt tusindvis af it-folk, at nærmeste leder oftest er grunden til, at de eftertragtede it-folk skifter job.

Men også at chefen - og kollegaerne - er grunden til at samme medarbejdere bliver hængende. På trods af attraktive tilbud fra konkurrenterne.

Den slags kommer ikke af sig selv.


Computerworld
Trump bønfalder Helle Thorning: Giv mig min Facebook-konto tilbage
Facebooks tilsynsråd, der har Helle Thorning-Schmidt i spidsen, har modtaget en erklæring fra Donald Trump, som ønsker at få genoprettet adgangen til sin Facebook og Instagram-konto.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
Job & Karriere
IBM Danmark trækker tilbud om frivillige fratrædelser tilbage for stort antal ansatte: "IBM har taget røven på sine ansatte"
Som led i IBM Danmarks store fyringsrunde fik 130 ansatte grønt lys til at forlade selskabet på en frivillig fratrædelsesordning. Men nu har IBM Danmark trukket det oprindelige tilbud tilbage for størstedelen af de ansatte.
White paper
Infrastruktur: Byg et velfungerende Data Estate i otte trin
Mange virksomheder trækker på så mange og righoldige datakilder, at det bliver stadig sværere at holde rede på alle de informationer, man har. Samtidig lever et traditionelt data warehouse sjældent op til hverken de aktuelle eller – i særdeleshed – fremtidige krav fra forretningen. Løsningen er at udvide til en egentlig Data Estate; et stykke kritisk infrastruktur som gør det muligt at opbevare, organisere, konsolidere og analysere organisationens samlede datamængde. Denne hvidbog giver et samlet billede af, hvordan man gennem otte trin bevæger sig mod at implementere og drage nytte af en Data Estate. Samt hvordan du prioriterer indsatsen, så den giver størst værdi for forretningen.