Bog: Hvad stiller vi op, hvis arbejdet forsvinder?

I A World Without Work tager Oxford-økonomen Daniel Susskind hul på debatten om, hvordan samfundet tackler, at automatisering og AI kan afskaffe arbejde som vi kender det.

Tidligere var det et udbredt synspunkt, at det ville være helt fint med lidt mere fritid.

Men efter et coronaår med kilometervis af Netflix, Facebook, hobbyprojekter og tvangshygge med familien føler mange nok, at det er ved at være lidt for meget af det gode.

Forhåbentlig er der lysere tider, grænseåbninger og mere sjov på vej i 2021. Men hvad nu, hvis vi på længere sigt skal vænne os til ikke at gå på arbejde hver dag eller – gys! – overhovedet nogensinde igen?

I A World Without Work argumenterer Oxford-økonomen Daniel Susskind for, at det meget vel kan blive fremtiden, når automatisering, Machine Learning og anden ny teknologi for alvor får bundtræk.

Traditionelt har ny teknik ganske vist afskaffet nogle jobs, men til gengæld skabt endnu flere nye.

Men denne gang er det anderledes, mener Susskind. Det gør det nødvendigt at tage hul på debatten om, hvad pokker vi så skal stille op med vores liv, tid og samfund.

Dertil er det afgørende at sikre en vis rimelighed i den fortsatte fordeling af samfundets goder. Alle skal trods have noget at leve af, selv hvis de ikke længere behøver at møde op og tjekke ind på kontoret.

Det er også nødvendigt at tøjle særligt de store teknologiselskaber, så de ikke bliver alt for magtfulde og velhavende.

Da A World Without Work udkom i januar 2020, kunne forfatteren på ingen måde vide, hvor relevante netop disse diskussioner skulle blive i det efterfølgende år.

De færreste var dog i tvivl om, at han havde fat i den lange ende, og bogen høstede omfattende ros fra stort set alt, der kunne kravle og gå af seriøse nyheds- og erhvervsmedier.

Titel: A World Without Work. Forfatter: Daniel Susskind
IT-JOB
Se flere it-job hos
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Roundtable: Start opgøret med kompleksitet og det manglende overblik: Få styr på mulighederne og planen

Overblik og kompleksitet er derfor i fokus på dette digitale roundtable, hvor vi deler erfaringer fra digitale ledere i danske virksomheder. Her kan du blandt andet kan høre om, hvordan du bedst muligt sikrer dig overblik og reducerer kompleksiteten af dine it-systemer.

09. marts 2021 | Læs mere


Inspiration til dit næste skridt med Microsoft Dynamics 365

Med Microsoft Dynamics 365 har Microsoft forsøgt at samle alle de grundlæggende funktioner, som en virksomhed har brug for, og de arbejder sammen ved hjælp af smarte virksomhedsapps og en fælles datamodel.

16. marts 2021 | Læs mere


Computerworld Digital Summit Days 2021: Sæt kursen med de rigtige it-beslutninger

Tre dage med unik viden og inspiration til din digitale organisation. Temaerne er digitalisering, it-sikkerhed og intelligent ERP. Du kan være med, når vi sætter ideerne, eksemplerne og de gode digitale erfaringer i centrum. Det sker gennem interaktive debatpaneler, konkrete erfaringer og oplagte keynotes.

23. marts 2021 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
Danmarks bedste CIO havde ét krav til ny topstilling: Derfor afviste han flere internationale topjobs - og sagde ja til Fiskars
Interview: Der har ikke manglet jobtilbud for vinderen af Årets CIO 2020, Peter Cabello Holmberg, der tidligere på året forlod Pandora efter hans stilling blev nedlagt. Han var dog ikke i tvivl om, at den finske produktionsgigant var den rigtige virksomhed for ham.
Computerworld
Intel taber retssag og skal betale to milliarder dollar: "Det er skandaløst"
Chipgiganten Intel har tabt en retsag i USA, og er blevet idømt en bøde på hele 2,1 milliarder dollar. Det er en af de største bøder for en patentsag i USA's historie.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
IBM Danmark trækker tilbud om frivillige fratrædelser tilbage for stort antal ansatte: "IBM har taget røven på sine ansatte"
Som led i IBM Danmarks store fyringsrunde fik 130 ansatte grønt lys til at forlade selskabet på en frivillig fratrædelsesordning. Men nu har IBM Danmark trukket det oprindelige tilbud tilbage for størstedelen af de ansatte.
White paper
Benefits of Automating P2P Processes
Purchasing and accounting departments are under constant pressure to boost efficiency. An ever-increasing number of processes to be managed; vacancies that cannot be filled; rising compliance demands: these are just some of the reasons why already heavy workloads keep growing. However, digitalizing and automating operational business processes can help reduce these workloads considerably. And when repetitive manual tasks such as data entry are eliminated, employees are freed up to focus on more challenging tasks. This white paper will outline just which tasks can be automated in purchasing and accounts payable departments in SAP ERP environments, from issuing purchase requisitions to filing invoices in line with auditing standards. We will describe how daily operations in Purchasing and Accounting are changing, as well as the benefits that automation offers.