Artikel top billede

Danskerne har tillid til private virksomheder – men har regeringen?

Klumme: Næsten et år efter coronaens udbrud i Danmark har regeringen endelig åbnet for, at private virksomheder kan hjælpe med coronavaccineringen af danskerne. Det glæder mig, men det kommer for sent. Regeringen burde vise større tillid til private virksomheder – ligesom danskerne gør.

Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for forfatterens synspunkter.

Vi står som bekendt midt i en af nyere tids største sundhedskriser. Kriser kræver hurtige handlinger. Og hurtige handlinger kræver tillid, hvis der skal være opbakning til dem.

Størstedelen af os har vist tillid og fulgt myndighedernes anbefalinger. Det er værd at anerkende.

Men vi ser desværre samtidig flere og flere eksempler på, hvad der sker, hvis mistilliden råder. Her tænker jeg for eksempel på ‘Men in Black’-demonstrationer, antivaxxere og lignende.

Den vigtigste aktør at have tillid til i denne krise er selvsagt regeringen. Vi taler altid om danskernes tillid til regeringen – men hvad med dennes tillid til os, de private virksomheder?

Det ærgrer mig

Jeg er ikke politiker og skal ikke agere ekspert i de mange vanskelige beslutninger, der har skullet træffes i løbet af kort tid det seneste år. Men der er en ting, der ærgrer mig:

Private virksomheder har indtil nu haft alt for få muligheder for at deltage i at løse vores allesammens fælles kamp mod coronakrisen.

Først her i midten af februar fik private virksomheder lov til at byde ind og hjælpe på den vigtigste front, nemlig den store opgave i at vaccinere hele Danmark mod coronavirussen.

Jeg vil lade de politiske kommentatorer om at vurdere årsagen. Jeg håber blot, at det ikke er manglende tillid til det private, der er årsagen til den sene åbning for hjælp fra private aktører til vaccineringen.

For i en tid hvor 61 procent af danskerne mener, at medierne er fyldt med upålidelige oplysninger, 70 procent bekymrer sig for fake news, og blot 42 procent har tillid til folketingspolitikerne, så toner private virksomheder med teknologi- og it-virksomheder i spidsen frem som det område, der nyder størst tillid blandt danskerne.

Tilliden til virksomhederne i Danmark er faktisk så høj, at det placerer danske virksomheder i toppen af tillidsindekset sammenlignet med resten af de vestlige lande i Edelmans Trust Barometer 2021. Det viser den danske udgave af tillidsundersøgelsen.

Som nævnt før er tillid en vigtig ressource, hvis der skal opbakning til en handling. Derfor er der med danskernes høje tillid potentiale for tech- og it-branchen til at løfte et endnu større samfundsansvar, hvis vi får lov.

Teknologien løfter kampen mod corona

Under Covid-19-pandemien har teknologien haft afgørende betydning for sundhedsmyndigheder og beslutningstagere i kampen mod corona.

Senest har teknologien spillet en aktiv rolle i vaccinedistributionen, hvor myndighederne er dybt afhængige af de nyeste informationer og data, så de kan træffe hurtige og kvalificerede beslutninger.

Og inden længe skal mange af os til at benytte det digitale coronapas, så vi igen kan få liv i oplevelsesøkonomien, restaurationsbranchen, turismen og andre nødlidende erhverv.

Viljen til at tage ansvar er stor

Det er indiskutabelt, at teknologivirksomheder har evnerne til at hjælpe samfundet ud af en krise. Men er viljen der blandt de private aktører?

Det er jeg ikke i tvivl om. Tænk bare på alle de danske virksomheder, der sidste forår lagde hele produktionen om for at kunne hjælpe myndighederne. Og tænk på den bølge af virksomheder, der revurderer deres værdier, så større ansvarlighed og mere bæredygtighed nu står på lige fod med afkast til aktionærerne.

I vores egen andedam har vi eksempelvis selv lanceret ’Vaccine Cloud’, som er direkte målrettet og skabt til formålet om at gøre coronabekæmpelsen mere effektiv.

Jeg håber derfor, at vi over de næste måneder vil se de private virksomheder træde i karakter med dygtige og smarte løsninger til at hjælpe regeringen og regionerne med at vaccinere danskerne.

Forhåbentlig kan det styrke regeringens tillid og vise danskerne, at deres tiltro til virksomhederne er berettiget.

Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling.

Har du en god historie eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt?

Læs vores klumme-guidelines og send os din tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.