Artikel top billede

Møde med Joe Biden: Ét spørgsmål fik Putin til at tøve, da samtalen faldt på cyberkrigsførelse

Rusland har aldrig vedkendt sig nogen af de talrige beskyldninger om russisk indblanding i cyberangreb, som efterforskere fra hele verden har udlagt gennem tiden. Men et spørgsmål fangede den russiske præsident Putin i fem akavede sekunder, der sagde det hele.

Den russiske præsident Vladimir Putin venter med dunkel alvor og et løftet øjenbryn, mens NBC's journalist, Keir Simmons, stiller ham spørgsmål. Når han svarer ler han. Selv det formår han at gøre med alvor.

Interviewet er kommet i stand i forbindelse med mødet mellem Putin og den amerikanske præsident Joe Biden, der fandt sted igår i Schweiz i selv samme villa - La Grange - hvori Genèvekonventionen blev vedtaget. Interviewet blev foretaget allerede mandag.

Det russiske statsoverhoved formår at glide af på de fleste af Simmons' sprøgsmål med rutineret overlegenhed, der er typisk for Putins stil i medierne.

Flere gang beskylder han Simmons for at tage emner op, der er intetsigende eller ligegyldige i hans optik.

"Hvorfor taler vi om problemer, der ikke eksisterer?" spørger han, da journalisten spørger ind til Ruslands alliance med Iran i forhold til missilvåben.

Så giver Simmons sig til at remse alle de angreb op inden for den seneste tid, som efterforskere tilskriver hackere med tilknytning til Rusland - russisk indblanding i USA-valget i både 2016 og 2020, hack af Covid19-vaccine-reserver, SolarWinds-angrebet der blandt andet ramte flere amerikanske statsorganisationer og en række angreb, som ifølge Microsoft var målrettet organisationer, der kritiserede Putin.

"Så, hr. præsident, fører du lige nu cyberkrig mod Amerika?"

Spørgsmålet ser ud til at more den russiske præsident. Han går straks igang med vanligt snoede sætninger at spørge efter beviserne på rækken af påstande.

"Hvor er beviserne? Det er en tom konversation. En ligegyldig samtale. Hvad er det, vi taler om?" spørger præsidenten, da han bliver træt af journalistens opfølgende spørgsmål til emnet.

Om Putin mener at føre cyberkrig mod USA, forbliver i det uvisse.

Så stiller Simmons præsidenten et spørgsmål, der får Putin til at stoppe op.

Fem afgørende sekunder

Putins og Bidens møde har det formål at kortlægge tre emner: Klima, kontrol af atomvåben og cybersikkerhed.

Selv Putin har i disse dage fået øjnene op for klimaforandringerne efter langt varmere vintre forstyrer den russike natur. Desuden kan Rusland, som det land i verden, der ligger på 4. pladsen i CO2-udledning, bruge debatten til yderligere global indflydelse.

Med hensyn til atomvåben, gik der ikke mange dage af Bidens præsidentembede, før han havde forlænget New Start-aftalen med Rusland, som begrænser antallet af atomvåben mellem landene.

Og så til cybersikkerheden.

Det er Joe Bidens ønske at få Rusland til at samarbejde i cyberspace. Særligt i lyset af det stigende antal angreb, der er sket i den senste periode, der ifølge eksperter stammer fra russisk kant.

Men det er naturligvis svært at forhandle med nogen, der ikke anerkender forbrydelsen.

Og nu til det spørgsmål, der får Putin til at glemme sin ellers ligegyldige mine et øjeblik.

For Keir Simmons spørger:

"Du vil tydeligvis forhandle. Så må du også have noget at forhandle med? Man beder ikke om våbenhvile, med mindre man udkæmper en krig."

Putins øjne flakker. Han tager en indånding. Fem lange sekunder går i stilhed, før Putin svarer. Lidt tøvende først, men han finder hurtigt tilbage til sin form.

"Du ved... officielt..."

Nu genvinder Putin fatningen, og genoptager igen øjenkontakten med journalisten.

"NATO har officielt erklæret cyberspace for en kampplads, hvor de udfører militære aktiviteter..."

"Og du er involveret i den kampplads? Rusland kæmper på den kampplads, korrekt?" spørger Simmons hurtigt.

"Nej, nej, nej," lyder Putins svar.

"Virkelig?"

"Det er ikke korrekt. Virkelig," vedbliver Putin. "Hvis vi ville det, så har NATO sagt, at det betragter cyberspace som et område for kamp. Så hvad skulle stoppe os for at gøre det samme? Hvis I gør det, må vi også godt."

Svaret er lige så glat som resten af interviewet, men de fem usikre sekunder har sagt det hele. Og Putin ved det godt.

Se hele videoen herunder: