Speciallæger skal presses på nettet

Amtsrådsforeningen vil presse de danske speciallæger til at bruge it gennem en ny aftale med faste tidsfrister for at blive koblet på nettet. Amterne farer dog med lempe af frygt for, at de ældre læger skal stå helt af.

En net-adgang. Et visitkort på nettet. Og muligheden for at modtage e-mails.

Sådan lyder nogle af kravene til mange af de danske speciallæger i en tid, hvor amterne arbejder hårdt på både at få de elektroniske patientjournaler klar til tiden og på at optimere it-udnyttelsen på landets sygehuse.

Med en ny overenskomst under armen vil Amtsrådsforeningen nu have speciallægerne med på it-bølgen. Det skal ske med tidsfrister og præcise anvisninger.

Skal tvinges med på it-bølgen

- Nu skal speciallægerne tvinges til at være med på den her digitalisering. Og vi mener, at overenskomsten er et stort skridt på vejen, fordi den sætter datoen for, hvornår lægerne i hvert fald skal være kommet igang, siger Annette Nisbeth (S).

Hun er amtsrådsmedlem i Storstrøms Amt og næstformand i Sygesikringens Forhandlingsudvalg.

Den nye overenskomst lægger sig i kølvandet på en tilsvarende aftale, som Amtsrådsforeningen indgik med de privatpraktiserende læger for to år siden.

Den nye aftale fastslår, at speciallægerne allersenest 1. januar 2007 skal have anskaffet sig en computer og et it-system, der kan håndtere meddelelser fra Medcom.

Medcom er er lægernes efterhånden halvgamle system til kommunikation i sundhedssektoren og kører for tiden i den fjerde udgave.

Firewall og antivirus

Desuden skal alle speciallægerne være koblet på internettet samt have firewall og virusbeskyttelse inden 1. januar 2007, ligesom de inden 1. januar 2006 alle skal have udarbejdet en såkaldt praksisdeklaration.

Det er en slags elektronisk visitkort - et kontaktark - med adresse, oplysninger om lægens køn og alder, personale, faciliteter og andet - som skal lægges ud ud på den fællesoffentlige sundhedsportal, sundhed.dk.

Dette kræver, at alle speciallægerne anskaffer sig en digital signatur.

Det kan forekomme som det rene it-fortidsland at skulle stille denne type krav, erkender Annette Nisbeth fra Amtsrådsforeningen. Men det er det ikke.

- Der er jo mange speciallæger, som er i 50'erne ligesom mig. Og vi er altså kun lige nået til, at der findes en tænd/sluk-knap på computeren, siger hun.

Blandt andet derfor er der også blevet indføjet en paragraf i aftalen, som sikrer, at speciallægerne får dispensation fra kravene på grund af sygdom. Eller alder.

- Mange af de ældre læger har angst over for disse nye medier. Og derfor har vi været forsigtige med at presse for hårdt på. Det vigtigste har været, at speciallægerne nu kommer i gang, siger Annette Nisbeth.

Døren på klem for e-mail

I aftalen åbner speciallægerne døren på klem over for e-mail-konsultationer, som alle dog er enige om kun skal finde sted i begrænset omfang, mens for eksempel tidsbestilling er oplagt.

Det skyldes, at e-mail ikke kan erstatte den personlige kontakt, der giver mulighed for at samtale. Ifølge aftalen er det da også frivilligt, om speciallægerne skal åbne for e-mail-konsultationer.

Amtsrådsforeningen betragter aftalen som en "landvinding" og regner med, at speciallægerne er kommet langt, når den næste aftale skal forhandles på plads om nogle år.

- Jeg tror, at det her vil blive raffineret i løbet af de kommende år. Det er jo meget et generationsspørgsmål, og derfor tror jeg, at det vil løse sig selv. Næste gang kan jeg forestille mig, at vi vil begynde at se på muligheden for, at lægernes systemer spiller sammen med andre offentlige systemer, siger Annette Nisbeth.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Foreningen for Speciallæger, der har godt 7.900 medlemmer, hvoraf de 1.200 er praktiserende speciallæger.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere