Artikel top billede

(Foto: Christian Wiediger Rymh)

Amazon forlanger retten til at købe billige andele af sine under-leverandører - ellers kan ordren ryge på gulvet

Skal man lande mægtige Amazon som kunde, risikerer man at blive mødt med et krav om, at Amazon til gengæld skal kunne opkøbe billige andele i ens selskab.

Alene i kraft af sin størrelse er Amazon en attraktiv kunde at lande for de fleste leverandører.

Men der kan følge et særpræget krav med. For ifølge Wall Street Journal forlanger Amazon nemlig af og til retten til at købe andele i leverandøren til en fordelagtigt pris.

Ifølge avisen har Amazon således i en lang række tilfælde krævet - og fået - warrants hos underleverandører i forbindelse med indgåelse af kontrakter.

Warrants sikrer retten til at købe aktier i et selskab i fremtiden til en fastsat pris - som altså kan være under markedsprisen.

Wall Street Journal skriver, at Amazon i dag ejer andele for sammenlagt flere milliarder dollar i en lang række selskaber, der leverer alt fra callcenter-ydelser til naturgas.

I nogle tilfælde er Amazon endda hovedaktionær i selskaberne, hedder det.

“Dette usædvanlige arrangement giver endnu et indblik i, hvordan Amazon udnytter sin markedsposition til at øge sin rigdom og slagkraft,” skriver avisen.

Flere direktører, som avisen har talt med, siger, at de har vurderet, at de ikke kunne sige nej til Amazons krav, da de derved ville have sat muligheden for at lukke en kæmpekontrakt over styr.

Avisen skriver, at Amazon i nogle tilfælde har forlangt en plads i bestyrelsen samt retten til at overbyde ethvert tilbud om opkøb fra andre selskaber.

Wall Street Journal nævner et konkret tilfælde, nemlig den amerikanske fødevare-grossist SpartanNash, der i flere år har leveret fødevarer til Amazon Fresh.

I fjor blev selskabet præsenteret for et forslag fra Amazon: Selskabet ville købe varer for otte milliarder dollar i de kommende syv år.

Til gengæld ville Amazon have warrants, der skulle sikre en ejerandel på 15 procent af SpartanNash. Og mulighed for at byde over ethvert opkøbstilbud.