Artikel top billede

Derfor er AI et vendepunkt for væskekøling i datacentre

Klumme: Det har været længe undervejs, men væskekøling er endelig positioneret og klar til at trænge ind i det større økosystem, som nogle forudsagde, at det ville gøre for 15 år siden.

Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for forfatterens synspunkter.

Nogle datacenteroperatører er fortsat skeptiske over for, om væskebaseret køling vil gøre en betydelig forskel i et datacenterøkosystem domineret af luftkølesystemer, og det er svært at bebrejde dem.

De har set flere forudsigelser om hvordan tingene ville ændre sig, og de fleste af disse forudsigelser var for tidligt ude eller blev aldrig brealiseret.

I stedet for at pakke deres racks med højtydende servere til at håndtere den voldsomme efterspørgsel efter beregningskapacitet valgte operatørerne i stedet at sprede deres belastninger, optimere deres luftkølesystemer og øge afhængigheden af ​​cloud computing, da den mulighed blev tilgængelig.

Markedet har simpelthen ikke haft lyst til at foretage de ændringer, der kræves for at bringe væskekøling i spil. Så det er rimeligt at spørge, hvad er anderledes nu?

Forbindelsen mellem digital transformation og ​​high-performance computing

Det korte svar på ovenstående er: Brugen af ​​high-performance computing (HPC) principper til at understøtte applikationer, som en stor procentdel af virksomhederne anvender eller planlægger at anvende. Især kunstig intelligens (AI).

AI er blevet integreret i digitale transformationstilltag i en række brancher.

Ligesom nuværende HPC-implementeringer kræver disse forretningsændrende applikationer evnen til at behandle store mængder data med ekstrem lav latency.

Men i modsætning til HPC er disse data ikke kun i form af tekst og tal. AI-applikationer behandler ofte data fra såkaldt heterogene kilder i flere former, herunder store billed-, lyd- og videofiler.

I 2020 arbejdede 73 procent af AI-applikationer med billed-, video-, lyd- eller sensordata.

Chipproducenter har reageret på den voksende efterspørgsel efter AI-applikationer med mere kraftfulde chips.

Den termiske effekt (varmeudledning) for førende CPU'er og GPU'er er steget kraftigt de sidste to år efter relativt beskeden vækst i de foregående fem år - og Intels kommende Ponte Vecchio-GPU'er, kræver væskekøling.

Da flere af disse kraftige CPU'er og GPU'er installeres i 1U-servere, ser vi et stigende antal applikationer med såkaldt rack density på 30 kW eller højere - og vi er stadig meget tidligt i implementeringen af AI.

Flydende køling: Det bedste - og eneste - alternativ

Nu er det datacenterindustriens tur til at reagere.

For at gøre dette er man nødt til at acceptere de fysiske begrænsninger ved luftkøling - den har ikke den varmeoverførselskapacitet, der kræves til at afkøle racks med høj densitet, uanset optimering.

Det bedste scenario er, at energiomkostningerne stiger kraftigt, mens CPU'er og GPU'er reducerer deres hastigheder for at forhindre overophedning og kompromitterer applikationens ydeevne.

Det værste scenario er udstyrssvigt.

I modsætning hertil har de tilgængelige flydende køleteknologier kapacitet til effektivt at køle racks med energibehov på 50 kW og højere.

Det har været længe undervejs, men væskekøling er endelig positioneret og klar til at trænge ind i det større økosystem, som nogle forudsagde, at det ville gøre for 15 år siden.

Introduktion af væske i luftkølede datacentre

Mens der bliver udviklet dedikerede flydende kølefaciliteter, involverer de fleste flydende køleinstallationer i dag evnen til at omdanne eksisterende luftkølede faciliteter til hybrid luft- og væskekølede faciliteter.

Dette er på ingen måde en simpel transformation.

De tilgængelige væskekøleteknologier, forholdet mellem væske og varme og endelig varmeafledningen kræver alt sammen omhyggelig planlægning og konstruktion.

Men ekspertise, teknologier og best praksis er tilgængelig i dag og kan understøtte en vellykket og minimalt forstyrrende implementering.

Og fordelene - ud over at understøtte applikationer, som virksomheder bliver mere og mere afhængige af - inkluderer evnen til at pakke mere kapacitet sammen på samme plads, dramatiske forbedringer i effektivitet og lavere samlede omkostninger.

Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling.

Har du en god historie, eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt?

Læs vores klumme-guidelines og send os din tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.