Artikel top billede

Historie: Hvordan bruger man sekstant, vikingebue eller en pind med mos?

I en serie korte videoer tester danske forskere en historisk genstand mod en moderne for at finde ud af, hvad der fungerer bedst.

Da vikingerne drog i krig eller på et godt, gammeldags hærg-et-kloster-togt havde de ikke kun sværd, økse og langskib med.

Sædvanligvis var de også udstyret med en tidlig udgave af de langbuer, som siden gjorde blandt andet britiske styrker til usædvanligt dødbringende modstandere i middelalderen.

Man kommer imidlertid ikke uden om, at de gamle buer af takstræ ser en kende primitive ud i forhold til de avancerede compundmodeller, som moderne jægere og konkurrenceskytter benytter sig af.

Men er nyt altid bedst? Eller er man – i en snæver vending – bedst tjent med en ældre model i hånden?

Det undersøger Nationalmuseets formidlingsplatform Vores Tid sammen med en række andre museer i en ny serie korte videoer kaldet Test Historien.

I hvert afsnit testes én historisk genstand og måles op mod en tilsvarende genstand fra nutiden for at finde ud af, hvad der i den givne situation fungerer bedst.

Videoerne findes her, og ud over at teste buer undersøger værten og udvalgte forskere også, om det er mest effektivt at tørre sig bagi med en pind med mos eller med toiletpapir. Af hensyn til sarte sjæle bør det måske bemærkes, at testbagen er et græskar med Nutella..

Forskerne undersøger også, om moderne savskårede planker er stærkere end planker kløvet på vikingemanér, om man kan finde vej med en sekstant på Molslinjen eller om Danmarks ældste bil kan køre fra en fodgænger.

Mads Runge er forskningscenterleder for Odense Bys Museer og deltager i videoseriens afprøvning af, hvor anvendeligt forgængeren til toiletpapir er, og han bemærker om formålet, at:

”Jeg håber, vi kan nedbryde nogle fordomme og det støvede image, som museer ofte har, med de her videoer. Forhåbentlig kan det også få flere til at interessere sig for historien.” I samme ombæring bemærker Jacob Frische, chef for Vores Tid, at:

”De danske kulturhistoriske museer indeholder en guldgrube af viden, som vi forsøger at formidle ud til et større publikum.

I videoerne tester vi historien for på en lavpraktisk og lidt humoristisk måde at vise, at historien er dybt relevant for de udfordringer, vi som mennesker og samfund står over for i dag.”

Videoerne i Test Historien kan ses her.