Nye strømsvigt i dansk internet-knudepunkt

Virksomheder over hele landet har både torsdag og fredag oplevet problemer med deres internetforbindelser, fordi det danske internet-knudepunkt, DIX'en i Lyngby, igen har været ramt af strømafbrydelse. DIX'en har ingen nødstrømsanlæg, og det vækker vrede hos kunderne.

En strømafbrydelse hos elselskabet Nesa har torsdag og fredag ført til afbrudte internetforbindelser hos virksomheder over hele landet, som direkte eller indirekte benytter det danske internetknudepunkt, DIX'en.

Det samme skete for mere end et år siden, da hele Østdanmark blev lagt ned af en strømafbrydelse. Her tog det en halv time før batteribackup'en løb tør, mens det er uklart, hvor længe batterierne varede denne gang.

Sidste år var der stor kritik af det statslige it-selskab Uni-C for ikke at have investeret i et nødstrømsanlæg, men der er ingen forandring sket siden.

Har ikke lært af det

- Det er så utroligt, at de ikke har lært af det sidste gang og fået redundant strøm, siger Andreas Cavling, administrerende direktør i den lille netværksleverandør Zen Systems.

DIX'en kaldes Danmarks internetknudepunkt, fordi det er i lokalerne i Lyngby, at de større internetudbydere i Danmark er forbundet med hinanden.

Strømmen leveres af en højspændingsledning fra Nesa, og DIX'en var derfor uden strøm, da Nesa i går fra klokken 17.03 til 19.18 oplevede en fejl i elselskabets højspændingssystem.

Det gik blandt andet ud over kunderne hos Zen Systems - heriblandt fem elselskaber - som var uden forbindelse til internettet.

Zen Systems betaler 20.000 kroner hvert kvartal for at leje to kvadratmeter i DIX'en af Uni-C. Hertil kommer et årligt gebyr på 20.000 kroner.

Folk derude hele natten
- Så det kræver, at vi er nødt til at tage ud til Lyngby og sikre, at alt udstyret er, som det skal være. Vi havde folk derude hele natten, og lige da de tog hjem, så gik det hele ned igen, fortæller Andreas Cavling.

Den anden strømafbrydelse kom fredag middag - fra omkring klokken 11.20 til 12.20 - og skyldtes en fejl i en transformer på Danmarks Tekniske Universitet, hvor Uni-C holder til.

Efter de seneste strømafbrydelser har Zen Systems besluttet sig for også at indgå aftale med netværksleverandøren Interxion, der efterhånden har etableret sig som et alternativ til DIX'en.

- Alle de de selskaber, der mødes på DIX'en, mødes efterhånden også ude ved os. Vi har alle store og mellemstore teleudbydere repræsenteret, fortæller Peter Bank, administrerende direktør for Interxion.

De fleste af kunderne hos Interxion oplevede derfor ingen afbrydelser, da strømmen til DIX'en gik.

Selskabet har det seneste halve år arbejdet på at gøre sig til et fuldgyldigt alternativ til DIX'en og vil næste forår lancere en ny teknisk platform, som gør det muligt for kunderne at udveksle trafik på samme måde som hos DIX'en.

To dieselgeneratorer

Derudover har Interxion investeret i to dieselgenerator og to UPS'er - batteridrevne strømforsyninger - for at sikre strømmen i tilfælde af strømafbrydelser.

- Vi har haft flere strømsvigt i området, hvor vi bare har kørt videre, siger Peter Bank.

Da Computerworld Online sidste år talte med Uni-C's divisionsdirektør Martin Bech var selskabet ikke klar til at investere i en dieselgenerator, som kan køre i tilfælde af længerevarende strømudfald.

Ifølge Computerworld Onlines oplysninger har Uni-C siden forsøgt at samle opbakning blandt kunderne til at hæve priserne mod at investere i et nødstrømsanlæg, men det er ikke lykkedes.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Uni-C.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere