Artikel top billede

(Foto: Adrien)

Google lukker for populær funktion i Ukraine: Kan afsløre tropper og folk på flugt

En funktion, der viser den aktuelle trafiksituationen på veje i Ukraine, bliver nu fjernet fra Google Maps. Det sker af hensyn til sikkerheden for landets borgere.

Alphabet, der er Googles moderselskab, har valgt at lukke ned for en populær funktion i Google Maps, der viser den aktuelle trafiksituation i Ukraine.

Det skriver det amerikanske media Axios.

Det drejer sig om det såkaldte ”trafiklag” på kortet, som viser, om der på konkrette vejstrækninger er let eller tæt trafik samt hvor travlt der er på forskellige steder.

Ifølge selskabet bliver adgangen til de informationer i Ukraine gjort utilgængelige for brugere i hele verden.

Fjernelsen af trafikdata sker af hensyn til borgerne i landet, lyder det fra Google.

Kan afsløre troppebevægelser

Det har været spekuleret i at trafikoplysningerne kan bruges til at spore troppebevægelser og civile på flugt.

Det har tidligere været fremme, at oplysningerne efter alt at dømme har betydet, at amerikanske forskere har haft held med at afsløre den russiske invasion af Ukraine allerede før, at den russiske præsiden, Vladimir Putin, annoncerede den.

Eksempelvis konstaterede den amerikanske forsker Dr Jeffrey Lewis på Twitter torsdag nat:

”Ifølge Google Maps er der en trafikprop klokken 3:15 om morgenen på vejene mellem Belgorod, Rusland og den Ukrainske grænse.”

Kan se folk flygter

I et interview med Washington Post har Jeffrey Lewis, der er professor hos Middlebury Institute of International Studies i Californien, forklaret:

”I gamle dage, ville vi have været afhængige af en journalist, der fortalte os, hvad der skete på jorden. I dag kan vi i stedet gå på Google Maps og se, at folk flygter fra Kyiv,” siger han.